Mustikka-kookospiirakka

22. syyskuuta 2017


Peinteiseen mustikkapiirakkaan saa vaihtelua tekemällä päälle muruseoksen kookoshiutaleista. Kookoksen maku täydentää samalla sopivasti mietoa mustikkaa.


Mustikkametsässä on tullut koluttua jälleen tänäkin syksynä useita tunteja. Tänä vuonna onkin ollut kummallinen vuosi niin kasvimaan kuin metsän antimienkin suhteen. Sato tuntuu kypsyvän kummalliseen aikaan, jäävän erityisen pieneksi tai muutenvain oudoksi. Mustikoita ei löytynyt tänävuonna aiemmasta vakiopaikastamme käytännössä lainkaan. Uudessa sijainnissa niitä sitten löytyikin reilusti ja kaupanpäälliseksi myös elämän ekat kantarellit metsästä!

Kasvimaalla puolestaan pensaspavut eivät ehtineet kypsyä lainkaan ennen kelien viilenemistä, samoin keltajuuret jäivät säälittävän pieniksi. Härkäpavuista, porkkanoista ja lehtikaalista on kuitenkin päässyt nauttimaan ihan kunnolla! Omenasose jää kuitenkin tänä vuonna keittämättä, sillä omenapuiden sato jäi melkein miinuksen puolelle. Sen verran kuitenkin saimme minikokoisia omenoita, että omenapiirakkapuuhiin pääsi. Omenapiirakareseptiä tiedossa siis hieman myöhemmin!


Nyt keskitytään kuitenkin mustikkametsän antiin. Onko sulla jo pakastin täytetty vuoden tarpeisiin mustikoista? 

Parasta mustikka-ajassa on se kun niitä mustikoita on oikeasti reilusti ja niitä voi käyttää runsaasti ruuanlaitossa eikä tarvitse säästellä. Mustikkapiirakka onkin puuron lisäksi yksi ehdottomasti syksyssä tehtävä asia. Ja nimenomaan vielä tuoreista mustikoista!

Tällä kertaa halusin mustikkapiirakkaan hieman erilaisen päällisen perinteiseen muruseokseen verrattuna. Kookos on mielestäni ihana makupari mustikalle ja siitä saakin ihanan rapean murun piirakan päälle. Viime vuonna herkuttelin tuoreella mintulla maustetulla mustikkapiirakalla, joten tänä vuonna maku olikin täysin erilainen!


Hyvä mustikkapiirakka ei oikeastaan tarvitse mustikoiden lisäksi täytteeksi rahkoja tai kermoja, sillä mustikoiden ominaismaku häviää silloin lähes olemattomiin enkä tiedä voidaanko silloin puhua ihan puhtaasti mustikkapiirakasta. Niinpä siis se syksyn yksi ehta mustikkapiirakka on ilman mitään kummempia kommervenkkejä!

Mikä on sun suosikkimustikkaherkku, kerro ihmeessä mullekin niin saatan jopa kokeilla!


Mustikka-kookospiirakka

26 cm piirakkavuoallinen

Pohja
1½ dl kaurahiutaleita
1½ dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
2 rkl vaahterasiirappia
ripaus suolaa
4 rkl kookosöljyä/rypsiöljyä
3-5 rkl jääkylmää vettä

Täyte
3-4 dl mustikoita
1 rkl perunajauhoja
(2 rkl pekaanipähkinöitä rouhittuna)

Kookosmuru
½ dl kookoshiutaleita
2 rkl makeuttamatonta kasvijugurttia (tai margariinia)
2 tl vaahterasiirappia
ripaus vaniljajauhetta

Valmista pohja. Sekoita kaurahiutaleet, jauhot, siirappia ja suola, Nypi kiinteä kookosöljy niihin ja lisää lopuksi kylmää vettä, kunnes saat muotoiltua taikinasta pallon. Levitä taikina 26cm piirakkapohjan pohjalle tasaisesti ja nosta hieman reunoja.

Pyörittele mustikat perunajauhoissa ja rouhi sekaan pekaanipähkinöitä halutessasi. Ripottele mustikat pohjataikinan päälle.

Sekoita kookosmurun ainekset keskenään ja ripottele taikinan päälle.

Paista piirakkaa 175 asteisessa uunissa 25-30 minuuttia.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!


2 kommenttia :

  1. Näyttää jälleen todella herkulliselta! Äiti tekee usein mustikkakukkoa, joka on ihanan simppeli mutta todella hyvää. Meillä menee mustikat taas smoothien joukossa pääosin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Emilia! :)
      Mustikkakukko onkin ihanaa! Pitäisi taas joku päivä tehdä. Mustikat sopii kyllä tosi hyvin smoothieen, mulla ehkä eniten kuluu puuron päällä.

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget