Yrttinen pähkinätuorejuusto

16. joulukuuta 2017


Vegaanisen pähkinäjuuston valmistaminen ei ole kovinkaan vaikeaa, kunhan käytössä on hyvä tehosekoitin tai sauvasekoitin ja kärsivällisyyttä. Vaihtelua juustoon saakin pyörittämällä jähmettyneet juustot tuoreissa yrteissä, ihana makunautinto on taattu!


Vegaaninen juusto herättää sanana helposti paljon mielipiteitä ja ajatuksia: mautonta, ravintoaineetonta, pelkkää rasvaa, kumista, outoa. Paljon on kuitenkin parissakin vuodessa menty eteenpäin, ja kauppojen vegejuustojen tarjonta on todella laaja. Mielipiteitä vegejuustot kuitenkin yhä jakavat, toisaalta mikä ei jakaisi? 

Pähkinöistä valmistetu vegejuusto painii kuitenkin ihan omassa sarjassaan. Pähkinäjuustoihin tulee se ihana kermainen maku, joka monissa perinteisissä juustoissa yleensä on. Samalla pähkinöistä saadaan juustoon proteiineja, hyviä rasvoja ja ennenkaikkea rakennetta! Pähkinämassa jähmettyy jääkaapissa, jolloin juustosta saa leikattavampaa. Ilman isompia kikkoja, kuten agar-agaria, ei kuitenkaan päästä höylättävään juustoon. Niinpä siis paksu tuorejuustotyyppinen pähkinäjuusto onkin se kaikkein helpoin valmistaa. Muistat varmaan kaupan hyllyltä ne kauttaaltaan pippurissa tai valkosipulissa pyöritellyt juustokiekot, juuri sen tyyppisiä juustoja pähkinöistä saa helposti.


Pähkinäjuustojen helppous onkin se, miksi niitä valmistaa kerta toisensa jälkeen. Pähkinät likoon ja ainekset tehosekoittimeen ja jääkaappiin. Helppoa, vai onko sittenkään?

Pähkinöiden liotus pitäisi osata ennakoida tunteja etukäteen ja entä jos tehosekoittimen tehot eivät riitä? Kerron salaisuuden, nimittäin käyttämällä lämmintä vettä pähkinöiden liotuksessa, ne pehmenevät paljon nopeammin! Kuumassa vedessä jopa puolentunnin liotus saattaa riittää. Monissa ulkomaisissa blogeissa olen jopa nähnyt pähkinöitä keitettävän ensin. Lämmintä vettä käytettäessä ei kuitenkaan voida enää puhua raakatuotteesta, joten jos raakuus on tavoitteesi, liotus pitää yhä tehdä pitkänkaavan kautta, mutta tällöinkin voi selvitä muutamassa tunnissa. 

Tehosekoittimen tehot eivät ole ongelma, kunhan mukana on hieman kärsivällisyyttä. Nuolija käteen ja tehosekoitin pyörimään pienillä tehoilla, että massa pysyy liikkeellä. Heppoisimmilla tehosekoittimilla tämä ei välttämättä kuitenkaan onnistu, mutta yllättävänkin tavallisella tehosekoittimella pääsee minuuttien kanssa hyvään lopputulokseen! Toinen vaihtoehto on käyttää sauvasekoitinta, jolla pähkinämassan hallinta on huomattavasti helpompaa, sillä terä liikkuu sinne minne liikutat kättäsi. Jos sauvasekoittimesi ei ole tarkoitettu kuin pulsseittain käytettäväksi, kannattaa tällöin massan jauhamisessa pitää pieniä taukoja, ettei laitepoloinen ylikuumene.


Usein pähkinäjuustoissa käytetään pelkkiä cashewpähkinöitä tai pelkkiä manteleita. Pelkillä manteleilla lopputulos jää usein aika puiseksi ja kuivaksi, ja toisaalta pelkillä cashewpähkinöillä lopputulos on hyvin kermainen. Yhdistämällä noita kahta, tulee juustosta sopivan jämäkkä, mutta kuitenkin kermaisen täyteläinen. Käyttämällä manteleita osana saadaan pähkinöiden hintaongelmaan pieni helpotus, sillä mantelit ovat usein cashewpähkinöitä halvempia.


Varsinainen juju tässä reseptissä piilee loppukäsittelyssä, nimittäin tuoreissa yrteissä. Kun juustopalat pyörittelee tuoreissa yrteissä, saa niihin reilusti makua ja ulkonäköä. Suosittelenkin siis valitsemaan vahvan makuisia yrttejä kuten meiramia, tilliä, rosmariinia, timjamia tai minttua. Yrtit voi repiä tai pilkkoa sopivaksi silpuksi ja painella juuston pintaan, kunhan se on jähmettynyt jääkaapissa. Kuvien juustoissa olen käyttänyt meiramia ja tilliä.

Tekemällä pienempiä juustopalloja, voi tarjolle laittaa erimakuisia juustoja pyörittelemällä palat eri yrteissä. Yhdellä ohjeella saakin useampaa erilaista juustoa samalla vaivalla! Nämä juustot sopivatkin erityisen hyvin juustotarjottimelle raikkaiden hedelmien ja suolaisten keksien tai leivänpalojen rinnalle.


Yrttinen pähkinätuorejuusto

1 iso juusto tai pari pienenpää

1½ dl cashewpähkinöitä
1 dl mantelilastuja/manteleita
½ dl ravintohiivahiutaleita
1 rkl sitruunamehua
½ tl valkosipulijauhetta
½ tl valkopippuria
½ tl suolaa
3 oksaa tuoretta meiramia/tilliä

koristeluun tuoreita yrttejä kuten meiramia, tilliä, timjamia, rosmariinia...


Liota cashewpähkinöitä ja manteleita tunti kuumassa vedessä, tai useampi tunti viileässä.

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen tai käytä tehokasta sauvasekoitinta. Jauha sileäksi massaksi, tähän saattaa mennä useita minuutteja, kaavi aina massa reunoilta mukaan sekoittumaan.

Kun massa on sileää kaavi se kelmuun haluamasi kokoisiksi paloiksi (montako eri makua juustoa halua). Laita kehunyytit kulhoon muotoutumaan tai muotoile haluamaksesi. Laita jähmettymään pakastimeen noin tunniksi tai jääkaappiin useammaksi tunniksi.

Kun juustot ovat jähmettyneet taputtele niiden pinnalle silputtuja yrttejä ja tarjoile.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

2 kommenttia :

  1. Hei, Jenni! Kun julkaisit joulumenuehdotuksen, oli siinä mukana muistaakseni myös (pähkinä)tuorejuusto, ja mietinkin tuolloin, että tarkoititko tällöin jotain valmistuotteita vai itsetehtyä. En ole koskaan maistanut tällaista, mutta ainesluettelon perusteella vaikuttaa todella herkulliselta - eikä kauhean vaikealta. Tästäkin kysyisin, että miten kauan tällainen säilyy jääkaapissa, ajattelin vain että tällaista ei ainakaan jouluaattoaamuna enää ehdi loihtimaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kun pyysit tarkennusta SoileSatu! Tein korjaukset vielä joulumenuun erikseen.
      Tarkoitin siis helppona versiota Oatlyn påMackan levitettä, jota saa ihan valmiina kaupasta. Mutta toki jos haluaa vielä herkullisemman tuorejuuston, niin tällä ohjeella valmistuu! :)

      Ja tosiaan tämä juusto säilyy useita päiviä jääkaapissa, maku oikeastaan paranee vain kun se saa levähtää päivän tai kaksi kylmässä. Se täytyy vain pakata ilmatiiviisti, ettei juuston pinta kuivahda. Eli esimerkiksi laittaa juuston kelmussa ja muotissa jääkaappiin niin pitäksi aikaa kun tarvitsee, ja asettelee yrtit juuston pintaan vasta hieman ennen tarjoilua, vaikka juuri aattoaamuna.

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget