Gluteenittomat pitsireunaiset letut suklaaherkuilla

13. heinäkuuta 2018


Rapeat valurautalevyllä paistetut letut tuoreiden marjojen kanssa suorastaan kuuluvat kesään. Lämpimien lettujen päälle kannattaa myös kokeilla suklaata, joka sulaa ihanaksi kastikkeeksi. Ohessa ohje gluteenittomiin lettuihin.


Vaikka kesät eivät ole opiskelijalle kovinkaan lomaisaa aikaa, vaan kauniit ja vähemmän kauniit päivät kuluvat töiden parissa, voi kesästä silti nauttia. Olen enemmän kuin kiitollinen siitä, että pystyn olemaan kesät töissä, joten nautin kesistä omalla tavallani! Töistä huolimatta kesäisin bucket listilleni kuuluu muutama asia, jotka on pakko toteuttaa. Yksi listan kohdista on muurinpohjalettujen paistaminen ja myönnettäköön, että myös syöminen.

Muurinpohjalla paistettaessa letuista tulee jotenkin erityisen hyviä. Lieneekö syynä sitten tunnelma, valurauta, runsas määrä öljyä vai jokin muurinpohjan taika. Sitä en ehkä saa selville, mutta mielestäni muurinpohjan taika on ihan toimiva syy. Ainakin varsin vakuuttava (teko)syy herkutteluun se on! Kuolaatko säkin muurinpohjalettujen perään kesäisin?


Muurinpohjalettujen täytteenä ehdottomasti parasta ovat tuoreet marjat. Tällä kertaa sain kuitenkin jotain viimeisen silauksen tuovaa lettujen tarjoiluun, nimittäin Goodion ihania suklaita. Jos et tiennyt, niin Goodion raakasuklaat ja uudet kaurapohjaiset suklaat valmistetaan käsityönä Helsingissä. Heidän tavoitteenaan on tuottaa suklaa laadukkaista raaka-aineista, mahdollisimman vähällä prosessoinnilla ja vielä suomalaisuutta kunnioittaen. Mitä muuta voisi oikeastaan suklaalta toivoakaan hyvän maun lisäksi?

Olen ollut Goodion suklaiden fani jo pitkään, sillä hyvä tumma suklaa osuu ja uppoaa omaan makumaailmaani. Varsinkin jos makuvaihtoehtoja löytyy, ja Goodioltahan niitä löytyy. Helposti lähestyttäviä makuja ovat esimerkiksi merisuola, minttu ja kuvissakin näkyvä Arriba. Erikoisempia makuja ovat sitten esimerkiksi oma uusi suosikkini lakritsi&tyrni, kahvi ja mustikka. Makuvaihtoehtoja löytyy varmasti jokaiseen makuun.

Pyrin tekemään ekologisia ja parempia valintoja jokapäiväisessä elämässä, ja jos pystyn tekemään sen valinnan myös suklaaherkuttelun kohdalla, niin miksi en sitä tekisi. Kotimaisena käsityönä valmistetut tuotteet, jotka tukevat suomalaisuutta ja hyviä arvoja riittävät minulle perusteluiksi tekemään suklaavalintani. Puhumattakaan siitä, että kyseessä on oikeasti ihan taivaallisen hyviä tuotteita! Mainittakoon vielä, että Goodion raakasuklaapakkauksista ei löydy muovijätettä, sillä sisäpaperikin on biohajoava. Hinta näissä suklaissa on hieman kovempi, mutta laadukasta suklaata ei toisaalta tarvitsekaan syödä levytolkulla.



Goodion uudet tulokkaat, kaurapohjaiset suklaat muistuttavat enemmän perinteistä maitosuklaata, joten ne ovat ehkä helpommin lähestyttäviä tuotteita maitosuklaankin ystäville. Maitoa nämä suklaat eivät kuitenkaan sisällä, sillä kermaisuus niihin tulee gluteenittomasta kaurasta. Koska olen itse niin innoissani näistä uusista suklaista, järjestän teille arvonnan, jossa voi voittaa yllä olevan kuvan kolme ChocOat suklaamakua. 

Arvontaan voit osallistua täällä blogissa kommentoimalla tähän julkaisuun mikä Goodion suklaista on oma suosikkisi, tai mitä haluaisit päästä maistamaan. Arvontaan voit osallistua torstaihin 19.7. klo 20 asti. Jätäthän viestin oheen myös toimiva yhteystieto, jolla sinut tavoittaa (tätä yhteystietoa käytetään ainoastaan voitosta ilmoittamiseen). Mikäli voitosta kertovaan yhteydenottoon ei vastata 3 vuorokauden kuluessa, menee voitto seuraavalle. Onnea arvontaan! 

Edit: 19.7.18 Arvonta suoritettu, voittajalle ilmoitettu!


Goodion suklaat sopivat rapeiden lettujen kaveriksi kuin nenä päähän. Yleensä syön muurinpohjalettuni vain tuoreiden marjojen kanssa, mutta kun pari suklaapalaa laittaa vielä lämpimän letun päälle, saa lisäksi ihanan suklaisen kastikkeen. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan!

Samalla jätän tähän ohjeen helppoihin ja ihanan maukkaisiin gluteenittomiin lettuihin, jotka onnistuvat niin muurinpohjalla, valurautapannulla kuin paistinpannullakin. Näihin lettuihin tulee oikeasti himo, ja 20 pikkulettua tuntui aika vaatimattomalta määrältä kun kuorrutettua ihanuutta pääsi lopulta maistamaan.


Gluteenittomat pitsireunaiset letut

noin. 20 pienehköä lettua

Taikina
5 dl mantelimaitoa
2 dl/140 g (täysjyvä)riisijauhoja
1 dl perunajauhoja
2 rkl pellavansiemenrouhetta
1 lusikankärjellinen vaniljansiemeniä
ripaus suolaa

öljyä paistamiseen
tarjoiluun marjoja ja Goodion suklaata*

Sekoita taikinan ainekset keskenään ja anna taikinan turvota ainakin 15 minuuttia, halutessasi pidempään.

Lättyihin saa parhaimmat rapeat reunat, kun ne paistaa muurikalla tai muulla valurautaisella pannulla ja runsaalla öljyllä. 

Laita öljyä kuumalle pannulle ja kaada taikinaa ohut kerros paistumaan, älä tee kuitenkaan liian isola lettuja tai kääntäminen vaikeutuu. Anna lettujen paistua tarpeeksi ensimmäiseltä puolelta, että ne eivät rikkoudu kääntäessä. Jos valurautapannu on ollut pitkään käyttämättä, saattaa useampi alkupään letun kääntö olla hankalaa ennenkuin pannu rasvoittuu tarpeeksi.

Paista koko taikinasta lettuja, tarjoile ne tuoreiden marjojen ja hyvän raakasuklaan kanssa.


*Goodion suklaat saatu blogin kautta

Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook
Instagram
Pinterest

55 kommenttia :

  1. Suosikki on ChocOat Cool Mint! Maukasta kesää :) marjomakkonen@luukku.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maukasta kesää sullekin! Kiitos osallistumisesta!

      Poista
  2. Mustikkasuklaan maistaminen kiinnostaa! Goodion suklaita en ole koskaan maistellut

    ka.taa@windowslive.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustikka on yllättävä valinta suklaassa, mutta toimii tosi hyvin!

      Poista
  3. Original kuulostaa hyvälle :)

    anniina.lang96@gmail.com

    VastaaPoista
  4. Koska pidän eniten maustamattomasta tummasta suklaasta, lienee Goodion Pure Nacional suosikkini. Näistä kaurapohjaisista minulle maistuisi ehkä parhaiten tuo mintun makuinen:)
    soile.ritakallio(at)luukku.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se sopisi varmasti juuri hyvin sun makumaailmaan!
      ChocOateista kannattaa todellakin maistaa juuri minttua, se on oma suosikkini :)

      Poista
  5. En ole maistanut, olisi kiva maistaa ainakin mustikkaa :) t. Johanna
    mutter at suomi24.fi

    VastaaPoista
  6. Muutamia tullut maistettua _ hyviä olleet kaikki, mutta chai pitäisi ehdottomasti päästä maistamaan! festanippon(a)gmail.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Chai on kyllä kivaa vaihtelua perinteisiin suklaamakuihin!

      Poista
  7. muutamaa olen maistellut, ja kyllä minttu on suosikki. :)
    Kiitos ihanasta lettuohjeesta, tämä menee testiin heti viikonloppuna mökin muurikalla!
    Iloista kesän jatkoa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla että lettuohje innosti! Toivottavasti maistuu ja ihanaa kesää sullekin Taina :)

      Poista
  8. Goodion suklaita olen maistanut, mutta ei ole jäänyt mieleen mikä olisi ollut erityinen lemppari. Näitä uusia chocoateja olisi ehdottomasti päästävä maistamaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Makuja on niin paljon että vaikea valita yhtä suosikkia! Kannattaa kyllä maistaa ChocOateja, ovat todella hyviä!

      Poista
  9. Täällä ilmottautuu toinen muurikkalettujen kesähimoitsija! Ja hitsit, tuo suklaa letuissa onkin hyvä idea!

    Oon kuullut paljon Goodiosta, mutta oon näköjään unohtanut maistaa niitä! Pitääkin laittaa takaraivoon muistiin.

    Mun suosikkini ja mielenkiinnon kohde on lakritsi-tyrni (https://goodiochocolate.com/products/53-licorice).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla! Muurikkaletut ovat parhaita! Ja suklaa toimi ihan tosi hyvin vielä letuissa! Pääsi yllättämään.

      Nyt onkin siis korkea aika maistella herkullisia suklaita :)

      Poista
  10. Pure Nacional. Kiva olisi testata näitä, eivät ole tuttuja maultaan entuudestaan. :) Pakkaukset näissä on tosi kivat. lamerinquecit@gmail.com Ps. Ihanaa herkkua olet valmistanut :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Goodion pakkaukset ovat kyllä todella kauniita!

      Kiitos kehuista :)

      Poista
  11. Suosikkini on tuo Arriba, kun en muita ole tainnut vielä maistaa. Kelta-musta pakkaus kuulostaa tooosi houkuttelevalta.
    postin.tuomaa@gmail.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arriba on mukavan perinteinen, mutta syvän makuinen suklaa

      Poista
  12. Minttu suklaa haluaisin päästä kokeilemaan en ole koskaan vielä noita maistanut

    jessicalonnberg@hotmail.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Korkea aika! Minttusuklaa on hyvä maku aloittaa :)

      Poista
  13. Arriba on mielettömän hyvää! Nämä on joka viikonloppuinen herkkuni ja olenkin iloinen, että makuja riittää maisteltavaksi!

    minuhno@gmail.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvän herkuttelutavan oot ottanut :) Se on kyllä ihana kun makuvaihtoehtoja riittää!

      Poista
  14. Mustikkaa haluaisin maistaa. riiti81(At)gmail.com

    VastaaPoista
  15. Mustikka on herkullista :)
    anna_88@luukku.com

    VastaaPoista
  16. Cool Mint olisi varmaan mun suosikki...

    VastaaPoista
  17. Noita olisi kiva maistaa, jos maitosiklaata muistuttavat! ninavuolio@windowslive.com

    VastaaPoista
  18. ChocOat Cool Mint kuulostaa ihan minun suklaaltani :)
    s.kansakoski(at)luukku.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todentotta, se on kenenkä tahansa suklaa koska on niin herkullista ;)

      Poista
  19. En ole vielä maistanut, mutta mustikka ainakin kuulostaa herkulliselle =).
    siinatar@gmail.com

    VastaaPoista
  20. Olen maistanut sellaista makua kuin Arriba, ja kaikkia muitakin haluaisin mielelläni maistaa :)
    netteri@gmail.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon herkkuja siis edessä kun kaikkia makuja ennättää maistamaan :)

      Poista
  21. Mä oon kantanu viimeisen vuoden aikana Goodiolle rahaa kamalasti, koska nämä raakasuklaat on ihan huippuja. 😘 Arvostan kovasti suomalaista käsityönä valmistettua raakasuklaata, missä raaka-aineet on tarkasti valittuja. Alusta asti mun nro 1 on ollut Coffee raakasuklaa ja tiukasti toiselle sijalle jää lakritsi-tyrni raakasuklaa. Chocoateista Sweet Licorice ja Cool Mint on ♥️
    haulvinen@gmail.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että samoilla linjoilla mennään! :) Goodion suklaat ovat kyllä niin ihania että kaapissa on aina tiukan paikan tullen pakko olla levy (yleensä vajaa). Tuo kahvi on myös ihana!

      Poista
  22. Oih, raakasuklaa on kyl herkkua! Tykkään etenkin kookoksen pehmittämästä Goodion raakasuklaasta, ja levy menee helposti :)
    riikka.s.turunen@gmail.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikeassa olet! Kookos on makuna myös hyvä, vaikka ei ehkä tämän kyltymättömän kookosfanin kookoshimoa niin tehokkaasti tyydytäkään ;)

      Poista
  23. ChocOat original on kyllä Goodion uutuuksista herkullinen, mutta ChocOat blueberryä olisi kiva päästä maistamaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hassua kyllä, originalia en olekaan ChocOateista maistanut! Piti ekana testata kaikki maut :D Pitää siis testata sekin!

      Poista
  24. Suklaa ja etenkin raakasuklaa sulaa suussani, ja tuo sweet licorice on ihan tajunnanräjäyttävän hyvää!
    susamaikki a luukku.com

    VastaaPoista
  25. Cool Mint sounds pretty cool to me. <3


    mstoxemia a gmail.com

    VastaaPoista
  26. Cool Mint on varmasti herkullinen :)
    hilsan@luukku.com

    VastaaPoista
  27. toi oranssi versio on ainakin ihan törkeän hyvää! ansode@gmail.com

    VastaaPoista
  28. Arvonta suoritettu ja voittajalle ilmoitettu sähköpostitse!

    VastaaPoista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget