Piparkakkumuffinssit

2. joulukuuta 2020


Piparkakun makuiset rapeakuoriset muffinssit makealla piparkakkukuorrutteella. Nämä sulavat suuhun!


Piparkakkujen maku on yksi suosikkiasiani joulun odottelussa, paljon kanelia, neilikkaa, inkivääriä, pomeranssinkuorta ja maustepippuria, nam! Piparkakkumausteet sopivat vähän joka paikkaan, kuten puuroon ja leivonnaisiin. Piparkakuissa se ihana juttu on myös se, että taikina kovettuu jäähtyessään.

Piparkakkumausteiden suhteelle on olemassa varmaan turhat ja yksi erilaista yhdistelmää, mutta oma suosikkini on ehdottomasti runsaasti kanelia ja pomeranssinkuorta, muita mausteita sitten vähemmän, toki neilikkaakin saa olla reilusti. Maustepippuri sopii mielestäni piparkakkuihin myös tosi hyvin, ja siitä tulee makuihin hieman syvyyttä, mutta ei toki mausteisuutta, niinkuin pippurista voisi ajatella.


Onnistuin saamaan näihin muffinsseihin sen ihanan piparkakkuisen koostumuksen, eli muffinssin pinta rapeutuu paistettaessa, mutta sisältä ihanan mehevä! Näitä voisi oikeasti syödä niin monta putkeen, eikä kyllästyisi. Piparkakkumuffinssit tyydyttävät myös hieman piparkakkunälkää, sillä taikina maistuu paljolti piparkakuilta, ei tosin ehkä yhtä keksimäinen (hehe, yllätys).

Joka tapauksessa nämä ovat ehkä parhaimpia muffinsseja ikinä! Kuorrutteella tai ilman, kuorrute tekee näistä ehkä vielä enemmän herkkuja, mutta sen voi hyvin jättää tekemättäkin. Tai kuorruttaa vaikka vain vaahdotetulla kauravispillä.


Piparkkkumuffinssit

10 muffinssia

Taikina
3 1/2 dl (karkeita/täysjyvä) vehnäjauhoja
1 dl kookossokeria tai muuta tummaa sokeria
2 tl ruokasoodaa
Ripaus suolaa
1 rkl ceyloninkanelia* (kassiakanelia 1 tl)
1 rkl pomeranssinkuorta*
1 tl neilikkaa*
1 tl inkiväärijauhetta*
1 tl maustepippuria*
1 dl tummaa siirappia
1 dl valinnaista kasvimaitoa 
3/4 dl öljyä
2 tl omenaviinietikkaa

Kuorrute
150 g/1 prk kaurapohjaista tuorejuustoa
1 rkl vaahterasiirappia
1/2-1 dl tomusokeria
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
Koristeluun (kotimaisia) pakastemarjoja


Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Valmista taikina. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää nestemäiset ja kääntele taikina juuri ja juuri sekaisin.

Laita 10 muffinssipaperia muffinssipeltiin ja jaa taikina tasan niihin.

Paista muffinsseja 175 asteessa 22-25 minuuttia. Kypsyyttä voi testata puutikulla, jos siihen ei jää taikinaa, muffinssi on kypsää. Anna muffinssien jäähtyä täysin.

Valmista kuorrute. Sekoita haarukalla (ei missään tapauksessa sähkövatkaimella) tuorejuusto ja siirappi sekaisin, siivilöi mukaan tomusokeri ja tarkista makeus. Lisää mausteet ja sekoita vielä. 

Pursota kuorrute muffinssien päälle ja koristele marjoilla.

*Voit korvata mausteet myös 2-2,5 rkl piparkakkumaustetta, tällöin mausteiden suhde on hieman eri, joten maku ei ole ihan sama, pomeranssinkuorta on piparkakkumausteessa yleensä vähemmän


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget