Raparperitartaletit (G, Ve)

26. toukokuuta 2016


Raparperisesonki on parhaimmillaan, ja olisi kiva tehdä jotain erityistä niistä? Raparperitartaletit lumoavat kauneudellaan ja ovat jopa terveellisiä! Koristeluun voit käyttää syötäviä lehtiä ja kukkia.


 Hei vaan!

Nyt voin rehellisesti myöntää, että raparperikausi on avattu! Vanhempieni kotona raparperit ovat jo todella hyvällä mallilla ja sieltä sainkin käydä herkkuni jo poimimassa. Mökillämme kuitenkin raparperit ovat vielä vasta tuloillaan, joten mikä ilouutinen, että raparperisato on kaksinverroin pidempi. Tänä vuonna tarkoituksenani ei kuitenkaan ole ihan vetää raparperiövereitä, niinkuin tapahtui taannoin, mutta pitäähän tottakai tästä herkusta nauttia, nyt kun sitä vihdoin on saatavilla. Lisää raparperi-inspiraatiota saat esimerkiksi kookos-raparperi kerrosjälkkäristä, raparperikiisselistä ja -puurosta, sekä kevyen raikkaasta raparperipaistoksesta! Niin paljon herkullisia raparperiruokia jälleen tehtävänä, että ei oikein meinaa tietää mitä sitä sitten tekisi. Paras vaihtoehto on tottakai kokeilla jotain uutta. Onko sulla jotain ykkösraparperiherkkua, jota on pakko tehdä joka vuosi?




Ruualla leikkimisen ei sanota olevan hyvä asia, tai näin ainakin äitini on minulle kertonut. Huomaan kuitenkin nykyään jatkuvasti palaavani juurille ja leikkiväni ruualla yhä useammin. Leikkiminen on ehkä erityyppistä... sillä enää en muotoile omar-karkeista pieniä eläimiä tai lisää naapurin lautaselle salaa ylimääräistä suolaa. Nykyään ruokaleikit painottuvat enemmän tuohon luomispuoleen muuttamisen sijaan. Nykyään huomaan nauttivani kun ruuasta saa tehtyä jotain ehkä jopa ennennäkemätöntä tai haastaa itseni ja tehdä näyttävän näköisiä annoksia. Näyttävän näköisiä tavalla tai toisella, se on sitten eriasia näyttävätkö ne hienoilta... Mutta leikkiä yhtä kaikki.

Niinpä siis pienet yksittäisannoksiset tartaletit (ihan järkyttävän vaikea sana kirjoittaa tartlettitartalettutarttaletti...tarltlatlrealal) voi näperrellä kukin oman näköisekseen ja koristella niin kauniisti kun haluaa. Pihassamme ketunleivät eli käenkaalit ovat kauneimmillaan, joten mikä sen parempi koristus olisi kuin vanhat kunnon ketunleivät! Ketunleipien maku on hieman kirpsakka ja hapan, joka muistuttaa aavistuksen rucolaa. Ketunleivät sopivat hyvin myös salaattien täytteeksi. Koska kookos ja raparperi on vaan niin hyvä makuyhdistelmä, kookoshiutaleet koristivat myös näitä lapsukaisia. Kookoshiutaleet/lastut voi halutessaan pahtaa ennen koristelua. 


Tällaisissa pikkuleivonnaisissa pohjataikina on usein ongelmallinen, sillä se murenee helposti ja sitten se syöminen ei olekaan ihan niin kiva tapahtuma. Näissä tartaleteissa pohja pysyy kuitenkin varsin hyvin kasassa (kuten yllä kuvasta näkee) ja lusikoiminen onnistuu vaivatta. Kookosöljyllä lienee ainakin jotain tekemistä tuon kasassapysymisen kanssa, sillä sehän jähmettyy huoneenlämmössä ja jääkaapissa vielä tehokkaammin.

Raparperihillo on myös hieman poikkeuksellinen, sillä kokeilin nyt tehdä chiahilloa, jolloin chiasiementen turpoava rakenne muodostaa hyytelön hyytelöimisaineiden sijaan. Näinpä siis hyytelösokeria ei tarvitse käyttää ja hillon sokeripitoisuus jää inhimilliselle tasolle. Kirpeän raparperihillon kaveriksi sopii loistavasti mikäs muukaan kuin vaniljakastike. Tein vaniljakastikkeen ihan kiisselimäisesti mantelimaidosta ja perunajauhoista, mutta jos haluaa viedä jälkkärinsä trendikkäämälle tasolle, voi sen tilalle tehdä cashewkerman. Cashewkermalla lopputuloksesta tulee vieläkin täyteläisempi, joten go for it! 

Annokset voi surutta moninkertaistaa, jos haluaa tehdä enemmän kuin neljä tartalettia kerralla.

Raparperitartaletit

4 tartlettia

Pohja
3 rkl kookosöljyä
2 dl mantelijauhetta
½ dl kookosjauhoa
½ dl kaurahiutaleita
1 rkl vaahterasiirappia
ripaus suolaa

Raparperi-chiahillo
6 ohuehkoa raparperinvartta
2 rkl vaahterasiirappia
1 rkl chiasiemeniä
1 tl sitruunankuoriraastetta

Vaniljakastike
3 dl mantelimaitoa
1 rkl perunajauhoja
1 lusikankärjellinen vaniljansiemeniä
2 tl sitruunankuoriraastetta
2 rkl vaahterasiirappia
(halutessasi voit tehdä vaniljakastikkeen tilalle cashewkerman)

kookoshiutaleita  ja syötäviä kukkia/lehtiä koristeluun (ketunleipää/käenkaalia)

Valmista ensin pohja. Sekoita sulaan kookosöljyyn loput ainesosat ja sekoita taikina hyvin. Jaa taikina 4 osaan ja levitä irtopohjaisten tartlettivuokien pohjalle ja reunoille, tasaa reunat.* Nosta vuoat jääkaappiin 15 minuutiksi. Kun pohjataikina on jäähtynyt, paista 175 asteisessa uunissa 12-15 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla uunin jälkeen.

Valmista raparperi-chiahillo. Kuori ja pilko raparperit kasariin ja lisää sekaan vaahterasiirappi. Kuumenna seosta kunnes raparperit alkavat pehmenemään ja rakenne hajoamaan. Nosta liedeltä ja lisää sekaan chiasiemenet ja sitruunankuoriraaste. Jätä jäähtymään.

Valmista vaniljakastike sekoittamalla mantelimaitoon perunajauhot. Laita seos lienelle ja kiehauta, sekoita kokoajan. Nosta seos liedeltä ja lisää vanilja, sitruunankuori ja vaahterasiirappi. Anna jäähtyä kunnolla.

Kun kaikki ainesosat ovat jäähtyneet, lusikoi vuokiin vaniljakastiketta ja päälle raparperihilloa. Koristele kookoshiutaleilla ja syötävillä kukilla/kasveilla. Täytä pohjat vasta hieman ennen tarjoilua.


*Halutessasi voit käyttää tartlettivuokien sijaan muffinssipeltiä tai pientä piirakkavuokaa. Muffinssivuokiin taikina riittää noin 6 muffinssivuokaan.


6 kommenttia :

  1. Jälleen kerran aivan huippu ihana ohje! Pakko muuten kehua uutta ulkoasua, näyttää todella hyvältä :) Meillä tehdään usein raparperipaistosta (omenapaistoksen tapaan) marjoilla ja se on sellainen helppo ja nopea herkku! Raparperi on kyllä ihanan kirpeää ja tuossa chiahillossa sen parhaat ominaisuudet pääsevät varmasti esiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Lemmi! :)
      Raparperipaistos on kyllä hyvää ja ihanan kätevää, tykkään kans ite lisätä tollasiin paistoksiin vähä pähkinämurskaa niin päästään ihan uudelle tasolle.
      Raparperi-chiahillo toimi kyl oikeesti yllättävän hyvin! Olis tehnyt melki mieli syödä kaikki suoraan kattilasta, mutta pakko oli jättää näiden täytteeksiki :D Sopis hyvin puuroon vaikka päälle.

      Poista
  2. Eikä, miten kauniita. Ja nuo ketunleivät koristeena, ihania. Ja sopii niin hyvin raparperin makumaailmaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari! :)
      Ketunleivän on kyllä hauskoja, nyt niitä varmaankin pian taas löytyy luonnosta!

      Poista
  3. Onpa kertakaikkiaan kauniita! En lähde edes yrittämään oikein kirjoitusta :D Mun pitää kokeilla ketunleipiä raparperin kanssa, kumpaakin kun löytyy ihan tästä lähiympäristöstä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna! Ei kannatakaan, kumminkin menee joku kirjain väärään kohtaan :D
      Kokeile ihmeessä, sopivat todella hyvin! Odotan innolla että nuo meidänkin ketunleivät vähän kasvavat kun ei ihan viitsi miniversoja mennä repimään.

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget