Syksyinen omena-kurpitsagranola

17. lokakuuta 2016


Granola on aamiaisten ja välipalojen rapsakka herkku. Sen ei aina tarvitse olla hirveä sokeripommi vaan makeuttamiseen voi käyttää vaahterasiirappia, myös sellaisenaan jo kovin makea kurpitsa makeuttaa hiutaleita. Syksyinen granola kaikilla mausteilla!


Hyvää alkanutta viikkoa!

Joko olet kyllästänyt itsesi syksyisillä mauilla vai vieläkö mahtuu? 

Minä ainakaan en ole vielä lähelläkään kyllästymistä syksyisissä ruuissa. Voisin käytännössä elää vuoden ympäri kurpitsalla, kanelilla ja muilla värikkäillä juureksilla. Ylipäätään nyt kaikki lämmin ja lämmittävä kuulostaa paremmalta kuin hyvältä idealta. Tässä aamulla kun tarvoin junalle ennen kahdeksaa ja hengitys höyrysi ulkona ollessani, tuli sellainen olo että voisi vain käpertyä sohvan nurkkaan jotain mahdollisimman lämmintä käsissä. Komppaako kukaan tässä?


Mielestäni syksyssä on kaiken väriloiston lisäksi hienoa löytää paljon kotimaisia kasviksia ja tajuta, että Suomessakin oikeasti voidaan kasvattaa jotain, mitä ei olisi odottanut. Suurimpana yllätyksenä kaupassa käydessäni oli kotimaiset vesimelonit. Tuntuu jotenkin absurdilta ajatella että näinpä sitten niitäkin kasvatellaan, liekö sitten kasvihuoneessa, mutta kasvatettu jokatapauksessa. Monet erilaiset juurekset ihastuttavat jälleen läsnäolollaan, sillä juureshyllyiltä löytyy ihania raita- ja keltajuuria, joista kannttaa ehdottomasti jotain valmistaa, ellei jo ole. 

Tuntuu harmittavasti jopa siltä, että ei sitä yksinkertaisesti ehdi ihan kaikesta tuoreesta ja hienosta valmistamaan herkkuja, sillä jonkun pitää ne myös syödä. Oletteko sellaisesta kuulleet? Välillä toki myönnän syyllistyväni ajatukseen, että kurpitsaa soseuttaessa se soseutuu rikollisen pieneen tilavuuteen, eikä lopulta riitä mihinkään. Noh, voin lohduttautua kuitenkin sillä, että kurpitsat ovat nyt onneksi ihanan edullisia!

Koska kurpitsaa ei yksinkertaisesti vain voi olla liikaa, eikä siitä saa kyllikseen (tai ehkä ympärilläni olevat ihmiset saattavat saada, jos eivät ole yhtä hullaantuneita tähän herkkuun kuin minä olen) niin siitä täytyy tehdä kaikkea. Granola on yksi viimeaikoina kovana hittinä pyörinyt herkku. Jokunen aika sitten kauppoihin tuli useita kokeilemisen arvoisia granolavaihtoehtoja, kuten juuresgranolaa ja ei-lisättyä-sokeria granolaa. Molemmat upposivat omaan ajatusmaailmaani kovin. Niistä sitten innostuneena suosikkini, kurpitsa, päätyi granolaan. Ja koska pelkkä kurpitsagranola ei tekisi ehkä kauppojaan, päätyi siihen sitten hieman muutakin (kuten vaikka niitä kaurahiutaleita).


Rapeat omenalastut ovat ihania naposteltavia ihan sellaisenaankin, mutta ne saavat aivan uuden elämän granolassa. Granolaan voi upottaa myös kasapäin erilaisia siemeniä, pähkinöitä ja muita herkkuja. Tässä tapauksessa hyödynsin kurpitsani siemenetkin hyötykäyttöön ja paahdoin ne muun granolan joukossa! Toimi mainiosti, eikä ruokahävikkiä synny, vaikka ovathan ne paahdetut kurpitsan siemenet herkkua ihan sellaisenaankin.

Mielestäni granolaan sopii erilaiset mausteet, joten niiden kanssa ei kannata säästellä. Syksyinen kaneli saa rinnalleen kardemummaa ja inkivääriä, jotka tasapainottavat kokonaisuutta. Voin paljastaa, että jos säilytät granolasi lasipurkissa ja siinä vaiheessa kun purkki tyhjenee, et halua pestä sitä ihan heti. Oma lasipurkkini jäi tuoksumaan niin huumaavan hyvältä granolan loppumisen jälkeenkin, että suorastaan suretti tiskata se puhtaaksi.

Granola maistuu ehkä parhaalta maustamattoman ja makeuttamattoman soijajugurtin kanssa, mutta kookos-mantelijuomassakaan ei ole mitään vikaa. Tämän nimenomaisen granolan kanssa kuitenkin sopii ehkä paremmin jugurtti. 

Syysgranola

1 uunipannullinen

Kuivatut omenalastut
6 pientä kotimaista omenaa
kanelia

Granola
5 dl kaurahiutaleita*
½ dl chiasiemeniä
1 dl (raakoja) kurpitsansiemeniä**
1 dl pekaanipähkinöitä (käsin murskattu)
1 tl kanelia
½ tl kardemummaa
½ tl inkiväärijauhetta
ripaus suolaa
½ dl vaahterasiirappia
2½ dl kurpitsasosetta**

*Gluteenittomia tarvittaessa, voit myös halutessasi korvata 1-2 dl kaurahiutaleista hirssi- tai tattarihiutaleilla
**Tein kurpitsasoseen paahtamalla uunissa kokonaisesta kurpitsasta ja käytin sen siemeniä granolassa

Valmista kuivatut omenat etukäteen. Pese omenat hyvin ja siivuta ohuiksi siivuiksi pystysuunnassa. Poista siementen palat siivuilta. Kuivaa siivuja paperilla/pyyhkeellä, että ylimääräinen kosteus poistuu. Kuivata omenoita 100 asteisessa uunissa ensin 1 tunti. Tämän jälkeen käännä siivut ja ripottele hieman kanelia päälle. Paahda siivuja vielä toinen tunti, halutessaan rapeita lastuja, voi niitä kuivattaa vielä enemmänkin. Tässä vaiheessa voit säilyttää lastuja ja tehdä granolan myöhemmin, tai jatkaa suoraan granolan valmistukseen.

Sekoita granolan ainekset keskenään kurpitsasosetta ja vaahterasiirappia lukuunottamatta. Lisää lopuksi kurpitsasose ja vaahterasiirappi ja sekoita seos hyvin, seos jää kökkäreiseksi. Lusikoi granola uunipannulle ja levitä. Riko suurimmat kökkäreet pariin osaan.

Paista granolaa 175 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, että granola saa hieman rapeaa väriä.
Ripottele päälle omenalastut ja syö ennenkuin muut ehtivät.


Miten sinä tykkäät syödä granolasi?

2 kommenttia :

  1. Ihanan rapean näköistä! Mä laitoin kerran granolaan uunissa kuivattuja omenankuoria, hyvin toimi sekin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maikki!
      Muistankin sen sun omenankuorigranolan! :) Omena toimii siis kaikissa muodoissaan granolassa

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget