Inkivääriset sieni-papupihvit ja bataattisose

16. marraskuuta 2016


Sushi-inkivääristä on paljon muuhunkin kuin sushin lisukkeeksi. Se tuo hyvää makua esimerkiksi kasvispihveihin! Tässä reseptissä sushi-inkivääriä laitetaan sekä pihvimassaan, että koristeena pihvin päälle. Kokeile ja ylläty!


Hassua kyllä ajatella, että minäkään en aikoinani inkivääristä pahemmin piitannut. Nykyään kuitenkin tuntuu, että inkivääriä löytyy tämän tästä jostain. Viimeviikolla esimerkiksi aamupuurosta inkiväärisiirapin muodossa. Teekupista on useammankin kertaa löytynyt inkivääriä. Ja myönnettäköön, että paluumatkallani yliopistolta herkuttelin taskuni pohjalla olleen kahvin makuisen Gin Gins karamellin. Inkivääri siis oikeastaan sopii sanotaanko... kaikkialle? Sulle ja mulle.

Inkivääri kuitenkin hyvin herkästi jakaa mielipiteet, joten sen käytön kanssa kannattaa olla tarkkana, ja totutella makuun hiljalleen. Kyllä se siitä! Koska nykyään kuulun inkiväärinherkuttelijoiden jaloon joukkoon, voin ilokseni todeta, että tekin tulette näistä inkivääriherkuista nauttimaan. Jos ette itse innostu reseptejä kokeilemaan, niin edes kuvia ihailemalla tai ruokia päässä kuvittelemalla. 


Ginger Peoplen valikoimaan kuuluu sushi-inkivääri, joka usein nimellään hämää ihmisiä käyttämään sitä vain sushiin. Totuus on kuitenkin kuviteltua parempi, sillä sushi-inkivääri sopii moneen hyvään asiaan! Kakkuun, kaalilaatikkoon, puuroon, tai vaikka kasvispihveihin. Tämän reseptin sushi-inkiväärin sain Ginger Peoplelta I love me -messujen yhteydessä.

Kasvispihvit jäävät monesti aika pliisuiksi ja mitäänsanomattomiksi, sillä niihin laitetaan niitä perinteisiä, tavallisia ja turvallisia aineita. Kuten esimerkiksi porkkanaa ja tai jos oikein villiksi heittäydytään, niin voi pihviin päätyä jopa palsternakkaa tai vaikka papuja! Pidän itse kasvispihveistäni hyvin maustettuina, tai vähintäänkin hyvän kastikkeen kanssa tarjoiltuna. Mikään ei ole niin tympeää kuin kuivahtaneet, paljon pureskelua vaativat kasvispihvit, joihin ei ole edes kastiketta saatavilla. Söin sellaisia tällä viikolla yliopistolla. 

Koska tämä kasvispihvivääryys täytyy korjata sittemmin kotikeittiössä, pistin hihat heilumaan ja toteutin kasvispihvit, joista ei todellakaan puutu makua! Nimittäin inkiväärillä höystetyt sieni-papupihvit. Käytin pihvimassassa tummia mustapapuja, mutta yhtä hyvin käyttää voi esimerkiksi kidneypapuja tai ruskeita papuja, tällöin väri jää vain hieman vaaleammaksi, eikä pihvi välttämättä ole niin mehukkaan näköinen. Mutta se on vain esteettisyysseikka. Pihvimassaan päätyi myös herkkusieniä, sillä ne antavat kivaa makua pihveihin ja tekstuurista tulee hyvä. Koko massa sitten yksinkertaisuudessaan surautetaan ruokaprosessorissa pihvimassaksi ja se on kutakuinkin siitä. Nopeaa ja yksinkertaista.

Olennaista näissä pihveissä on kuitenkin se, että ne kypsentää kunnolla. Jos pihvimassa jää raa'aksi, pihvit eivät maistu kovinkaan hyvältä. Joten paista pihvejä rauhallisesti kunnolla kypsäksi molemmilta puolilta miedolla lämmöllä. 


Koska pihviannos ei ole sellaisenaan mitään, ovat nämä pihvit parhaimmillaan tarjoiltuna bataattisoseen kera. Päätyipä päällekin sitten vielä hieman potkua tuova chilinen kastike. Ja sitä inkivääriä.

Kelpaisipa näitä syöttää vaikka hieman paremmallekin porukalle, mutta saivat nämä toimittaa meillä vaatimatonta päivällisen virkaa ja hyvä päivällinen se olikin. Pihvit hävisivät käytännössä alta aikayksikön ja sain jäädä hitaampana osapuolena vähän näppejäni nuolemaan santsikierroksen suhteen.


Inkivääriset sienipihvit ja bataattisose

4 annosta

Inkivääri-sienipihvit (8 kpl)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 pkt musta-/kidneypapuja
200 g herkkusieniä
1 rkl pikkelöityä/sushi-inkivääriä
1 rkl soijakastiketta
1 tl mustapippuria
ripaus suolaa
1 dl kikhernejauhoja (tai vehnäjauhoja)

Bataattosose
800 g bataattia
2 rkl kookosöljyä
suolaa

Makea chilikastike
½ kasvisliemikuutio
2 dl vettä
1 rkl maissitärkkelystä
2 rkl ketsuppia
1 tl tabascoa
1 rkl kasvisfondia

öljyä paistamiseen
tarjoiluun sushi-inkivääriä, ruohosipulia


Kypsennä bataatti keittämällä noin 10 minuuttia paloiteltuna tai paahda uunissa puolitettuna noin 30 min.

Halutessasi kuullota ensin pilkotut sipuli ja valkosipuli, mutta ei välttämätöntä. Laita sipulisilppu ja pavut tehosekoittimeen/ruokaprosessoriin, jauha tasaiseksi massaksi. Paloittele sienet pieneksi ja lisää tehosekoittimeen. Lisää loput pihvien aineista ja aja tasaiseksi. 
Kuumenna paistinpannu ja lisää öljyä. Lusikoi 2 reilua ruokalusikallista pihvimasaa pannulle ja painele pihviksi. Paista pihvetä keskilämmöllä muutama minuutti per puoli, että pinnasta tulee rapea ja pihvi kypsyy läpikotaisin. 

Valmista chilikastike. Liuota kasvisliemikuutio veteen ja sekoita maissitärkkelys. Laita seos kiehumaan kasarissa levylle. Lisää muut ainekset ja keitä seosta kasaan viitisen minuuttia, kunnes sen rakenne on hieman paksuuntunut.

Soseuta kypsä bataatti ja lisää kookosöljy ja suola.

Tarjoile pihvit bataattisoseen, sushi inkiväärin, ruohosipulin ja chilikastikkeen kanssa.


Yhteistyössä The Ginger People Suomi kanssa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget