Vegeä 30 minuutissa OSA 3: Porkkana-kikhernepyörykät

21. tammikuuta 2017


Makoisat pyörykät ovat ihania suupaloja joko naposteluna tai pääruuan ohessa. Porkkana tuo pyöryköihin makeutta ja väriä!

Nopeat ja helpot kasvisherkut jatkuvat! Muistathan, että vaikka tammikuu lähenee loppuaan, ei kevennettyä, kasvistettua tms. ruokavaliota tarvitse välttämättä kokonaan jättää! Jos haastoit itsesi tammikuun aikana johonkin parempaan elämäntapaan, niin miksi et jatkaisi sitä sen jälkeenkin? Jos kokopäiväisesti muutos tuntuu vaikealta, niin entäs kerran viikossa? Terveelliset ruokailutottumukset, tai elämäntavat, eivät ole mielestäni koskaan huonoja, eikä koskaan ole liian myöhäistä tehdä sitä parempaa valintaa. Täytyy vain aloittaa. Haluankin tuoda oman panokseni tämän aloittamisen, tässätapauksessa jatkamisenkin, helpottamiseksi. Nimittäin helpot, terveelliset, nopeat ja halvat kasvisruuat. Jokainen pystyy ne valmistamaan ja jokainen varmasti pitää niistä!

Tälläkertaa herkutellaan hieman enemmän kuin kahdella edellisellä kerralla! Nimittäin kuka ei pitäisi jonkinlaisista pyöriköistä? Ihania pieniä suupaloja joita on ilo katsella ja ennenkaikkea ilo syödä! Kun valitsee kaupasta säihkyvimmän väriset juurekset, niin pyöriköistäsikin tulee kauniin värisiä! Pidättäydyin yksinkertaisessa ja valitsin juureksekseni oranssin porkkanan. Helppo vihannes, josta kaikki pitävät.


Perheissä saattaa usein olla ongelmana se, että miten saada lapset syömään jotain muuta mihin he ovat tottuneet. Muutosta ei pidä rysäyttää kerralla, eikä pidä luovuttaa, vaikka tuloksia ei heti tulekaan. Samalla pitää muistaa, että tutut asiat ovat helpommin lähestyttäviä. Sama pätee kyllä ihan kaikkiin nirsoihin ihmisiin! Mene ja sano kaalivihaajalle, että ruuassa on kaalia, niin ei varmasti maistu vaikka olisi miten hyvää. Niinpä siis otetaan jotain mistä kaikki pitävät. Tässä tapauksessa porkkana. Kun ruokailijat kysyvät mitä ruoka on "porkkanapyörykkä" on turvallinen vastaus! Yksi este ylitetty.

Huomaan usein syyllistyväni siihen, että arkiolosuhteissa länttään ruokani vain lautaselle ja sen kummemmin asettelematta isken siihen lopulta haarukkanikin. Sitten taas jos kyseessä on kuvaus... Sitten käytetäänkin ainakin se 5 minuuttia enemmän annoksen asetteluun. Tai 10. Tai 30. Mutta jokatapauksessa. Miksei siis arkiruokaakin voisi asetella vähän kivemmin esille?

Näiden pyöriköiden tapauksessa nätti asettelu olisi esimerkiksi laakeampi lautanen, jolle pyörykät laittaa, perinteisen syvän kulhon sijaan. Kun ruoka on nätisti esillä, sitä tulee helpommin syötyäkin. Eikä tarvitse käyttää aikaa yhtään sen enenpää, eikä edes tiskata yhtään sen enenpää. Yksi astianvaihdos ja homma on siinä. Ei siis sen kummallisempaa. 


Pyöryköiden pohjana toimivat tälläkertaa kikherneet, mutta ihan yhtä hyvin niiden sijasta voi käyttää muita vaaleita papuja. Pyöryköiden kanssa tarjoiltavaksi sopii käytännössä mikä tahansa, pasta, riisi, couscous... niitä riittää. Tai sitten ihan vain salaatti, etenkin tulinen silmusalaatti oli ihan tajuttoman ihanaa näiden kanssa! Kastikevinkkejä löydät postauksen lopusta.

Ihania herkutteluhetkiä!


Porkkana-kikhernepyörykät

noin 14 pyörykkää

1 tlk kikherneitä
2 rkl kikhernelientä
1 rkl pellavansiemenrouhetta
1 iso porkkana
½ dl kaurahiutaleita (glut. tarvittaessa)
1 tl kurkumajauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl oreganoa
½ tl suolaa

öljyä paistamiseen
tarjoiluun esimerkiksi keitettyä pastaa/riisiä, runsas salaatti, tulista silmusalaattia

Valuta kypsät kikherneet (kerää liemi talteen). Laita kulhoon kikherneet, osa liemestä ja pellavarouhe. Jätä turpoamaan hetkeksi

Kuori porkkana ja paloittele pieneksi. Laita porkkanapalat ja loput aineksista kulhoon. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi.

Muotoile massasta pyöryköitä. Paista joko pannulla tai uunissa. Paista pannulla öljyssä kunes pyörykät ovat ruskistuneet tai 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.


VINKIT!
  • Kikherneiden sijaan voit käyttää pyöriköissä valkoisia tai ruskeita papuja. Älä kuitenkaan käytä musta- tai kidneypapuja, sillä silloin pyöryköistä ei enää tule kauniin oransseja.
  • Voit käyttää ylijääneen kikherneliemen eli aquafaban muuhun ruuanlaittoon. Siitä saa tehtyä esimerkiksi marenkia tai se toimii hyvin lätty/kakkutaikinan pohjana!
  • Voit tarjoilla pyöryköiden kanssa "kermaviili"tyyppistä kastiketta, jonka voit valmistaa maustamattomaan soijajugurttiin tai kaurapohjaisiin fraicheihin. Lisää tällöin mausteeksi tuoreita tai kuivattuja yrttejä (basilika, persilja tms.), valkosipulijauhetta, valkopippuria ja suolaa maun mukaan. Pehmeää makua tavoiteltaessa voit lorauttaa vaikka hieman ketsuppiakin kastikkeeseen.
  • Jos haluat kevyemmän kastikkeen pyöriköille, tee nopea tomaattipohjainen kastike: 2dl tomaattimurskaa, 1 rkl tomaattipyrettä, 2 rkl ketsuppia, 1 rkl balsamicoa ja valinnaisia mausteita (pippuri, basilika, valkosipuli...). Sekoita ainekset keskenään kattilassa ja kiehauta. Jos haluat kastikkeesta paksumpaa, lisää 2 tl perunajauhoja

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget