Vaniljabagel mustikoilla ja tuorejuustolla

25. huhtikuuta 2017


Perinteisellä tavalla valmistetut keitetyt bagelit ovat suurta herkkua, eikä niiden valmistus lopulta ole niin kovin vaikeaa, yksi työvaihe vain enemmän sämpylöiden paistoon verrattuna. Makean täytteen saat sitruunaisesta tuorejuustosta ja mustikoista.

vaniljabagel tuorejuustolla ja mustikoilla

Bagelit, nuo ihanan mehevät, mehukkaat ja hieman sitkeät rinkelit, joista usein sanotaan että harvoin saa aitoja bageleita. Mutta millainen onkaan aito bagel? New Yorkin sanotaan olevan tunnettu bageleistaan, niitä en valitettavasti ole päässyt maistamaan. Mutta aikoinaan USA:ssa käydessäni tuli kyllä muutama bagel syötyä. Suomessa kahvilassa ostat tyypillisesti sämpylän tai muun leivän. Siellä puolestaan tarjolla oli lähes poikkeuksetta bageleita. Makunystyräni eivät enää pysty muistamaan tuota autenttista makua vuosien takaa, mutta voin aina mielikuvituksessani niitä muistella.

Sen verran kuitenkin osaan sanoa, että bagelista tekee bagelin kypsennystapa. Kypsennys tapahtuu kahdessa osassa, ensin keittämällä, sitten uunissa. Keittämällä bageliin tulee se tunnusomainen sitkeys tai kumimaisuus, miksi sitä haluaakaan kutsua. Lopuksi paistaminen tekee kuoresta rapsakan, mutta säilyttää sitkeyden bagelin sisällä, kunhan ei paista liian pitkään. Erilaisia valmistustapoja tosin löytyy enemmän kuin osaan ajatellakaan, joten valinnanvaraa löytyy. Mielestäni kuitenkin keittäen ja paistaen valmistetuissa bageleissa on se tunnusomainen rakenne ja maku. Millainen on sun mielestä oikea bagel?


Toinen tunnusomainen asia bageleille on niiden monipuoliset täyttömahdollisuudet. Viimevuoden lopuolla koko Suomi hullaantui porkkanasta valmistettavas kylmäsavulohta muistuttavasta porkkalasta, ja erilaisia porkkana-bageleita sitten vilisi sen minkä ehti lukea. Pitää tosin myöntää että porkkana-bageli on minulta vielä maistamatta. Suolaisten täytteiden lisäksi bageleita näkee myös tehtävän makeina versioina, jolloin täytteenä on marmeladia tai muuta. Tuoreiden hedelmien ja marjojen käyttö bagelin täytteenä tosin viehätti minua enemmän!

Bagelista tekeekin parhaan yltäkylläiset täytteet, paljon kaikkea hyvää ja vielä vähän päälle. Pidättäydyin kuitenkin pienessä vaatimattomuudessa näiden bagelien kohdalla ja jätin syötävät kukat ja muut härpättimet lisäämättä (eikö teidänkin mielestä nuo bagelit suorastaan huuda paria orvokkia koristeeksi?). Kaikessa yksinkertaisuudessaan kaurapohjaista tuorejuustoa sitruunalla maustettuna ja kotimaisia (pensas)mustikoita! Yksinkertaista mutta niin toimivaa.

Näiden bagelien salaisuus on taikinassa olevassa vaniljassa. Nämä eivät ole varsinaisesti makeita bageleita, vaan enemmänkin jotain siitä väliltä! Vaniljasta tulee todella ihana maku bageleihin! Joten suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Seuraavana unelmointilistalla ovatkin sipulibagelit, katsotaan siis mitä tuleman pitää!


Huomaamattani tajusinkin, että nämähän ovat melkein Suomi100-bageleita, sillä väri on suoraan sinivalkoista. Nyt onkin siis juuri oikea aika mustikkatuorejuustotäytteisille bageleille!

Bagelit on helppo valmistella etukäteen valmiiksi ja pakata vaikka eväskoriin mukaan, miksei vaikka vappupiknikille/-brunssille tai vaikka muutenvain kesäherkutteluksi ulkoilmaan! Täyttäminen tapahtuu sitten näppärästi valmiiksi tehdyistä täytteistä ja jokainen voi testata montako mustikkaa saa bageliinsa mahdutettua.

Anna ihmeessä bageleille mahdollisuus ja ylläty miten ihania ne ovat tuoreena!


Mustikka-vanilja bagelit

8 bagelia

Taikina
3½ dl vettä
2 tl kuivahiivaa
1 rkl intiaanisokeria
2/3 vaniljatangon siemenet
ripaus suolaa
7½-8 dl täysyjyväspelttijauhoja
2 dl kaurahiutaleita
koristeluun siemeniä

Lisäksi
kauratuorejuustoa (mausta sitruunankuorella ja 1/3 vaniljatangon siemenillä)
pensasmustikoita

Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi, sekoita siihen hiiva, sokeri, vaniljansiemenet ja suola. Lisää noin 6 dl jauhoista ja kaurahiutaleet. Vaivaa taikinaa kunnes saat yhtenäisen taikinan. Lisää vielä 1 dl jauhoja ja vaivaa taikinaa muutama minuutti. Jos taikina tarttuu kulhon pohjalle tai käsiin, lisää jauhoja ½-1 dl kunnes se ei enää tartu (minulla jauhoja meni kokonaisuudessaan  noin 7 3/4 dl). Vaivaa taikinaa vielä hetki. Muotoile taikinasta pallo ja jätä kohoamaan peiteltynä huoneenlämpöön noin tunniksi.

Leikkaa taikina 8 samankokoiseen osaan ja muotoile niistä pallot, anna levätä noin 10 minuuttia.

Muotoile palloista rinkuloita viemällä sormi pallon keskeltä läpi ja pyörittelemällä reikäkohtaa sormilla avonaisemmaksi. 

Keitä rinkuloita kiehuvassa vedessä pari minuuttia (tässä välissä voit koristella bagelit siemenillä halutessasi), jonka jälkeen paista ne 225 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes saaneet hieman väriä ja kypsyneet.

Anna bageleiden jäähtyä hetki ennen tarjoilua. Halkaise leivät ja levitä väliin tuorejuustoa ja mustikoita.



VINKIT!
  • Spelttijauhojen sijaan taikinassa voi myös käyttää tavallisia tai täysjyväisiä vehnäjauhoja, tällöin jauhojen menekki on hieman pienempi, speltillä lopputulos on kuitenkin samettisempi.
  • Taikinan voi myös nostattaa huoneenlämmön sijaan jääkaapissa esimerkiksi yön yli. Tällöin kun kohonneen taikinan ottaa uunista, muotoilee 8 palloksi, pitää pallojen antaa lämmetä noin 30 minuuttia huoneenlämmössä, että hiiva aktivoituu.
  • Bageleiden kanssa sopii tarjoiltavaksi myös muutkin marjat, marmeladit tai hedelmät. Pensasmustikat pysyvät nätisti koossa bagelin välissä, mutta jos käytät tavallisia mustikoita, tee niistä chiahilloa. Murskaa mustikoiden, 1 dl, rakennetta haarukalla, sekoita sekaan 1 rkl chiasiemeniä ja anna turvota taikinan kohoamisen ajan.

2 kommenttia :

  1. Onpas kauniita Suomi -bageleita <3 Speltti sopii kieltämättä ihanasti myös näiden amerikkalaisherkkujen tekoon! Saadaanko jakaa postauksesi meidän facebook -sivuilla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anne! Speltti sopii kyllä melkein kaikkeen :)
      Ja tottakai saatte jakaa!

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget