Laventeli-jugurttikakku

16. kesäkuuta 2017


Kuivattu laventeli on ihanan tuoksunsa lisäksi myös hyvä mauste leivonnassa! Tähän jugurttikakkuun laventeli tuo ihanan maun sekä tuoksun, kannattaa kokeilla.


Laventeli on monille tuttu kauniin värinsä ja ihanan tuoksunsa ansiosta. Toisinaan Suomessa ajellessa saattaa jopa nähdä kauniin violettina hohtavan laventelipellon! Mutta tiesitkö, että laventeli sopii mainiosti myös ruuanlaittoon?


Aiemmin  keväällä kun kävin Lähiruoka&Luomumessuilla, piipahdin Forsman tean myyntipisteellä ihastelemassa erilaisia teelaatuja. Minulle selvisikin sitten, että Forsman tealla on myynnissä paljon muutakin kuin teetä, nimittäin kuivattuja luomuyrttejä! Tarjolla oli oikeasti ihan kaikkea, nokkosta, timjamia, piparminttua ja kauan etsimääni laventelia.

Kun yrtit ovat oikeasti tuoreita, on niiden haju ja maku täysin eri maata kuin kaupan pitkään säilytetyt ja kuivahtaneet mausteet. Kuulostaa ehkä hassulta sanoa kuivattujen yrttien kuivahtaneen, mutta totta se on. Kuivatuissa yrteissä on mm. erilaisia öljyjä, joista kasveille tunnusomainen tuoksu ja maku tulee. Kun nämä öljyt sitten ajan kuluessa haihtuvat, lähtee yrtistä sitten se maku ja kaikki muukin.

Forman tean valikoimassa oli vielä se mahtava, että yrttien ja teiden alkuperämaa ja -tila on tiedossa. Tällöin varmasti tietää mitä saa ja tuotteet ovat laadukkaita. Nämä laventelit taisivat olla peräisin Portugalilaiselta tilalta.


Erilaiset villiyrtit ovat nyt kesällä sesongissa, ja niin myös laventeli siinä samalla. Laventeli sopii, kuten sanottua, moneen ruuanlaittoon. Ihan perinteinen laventelihauduke on todella hyvää teen sijaan juotuna. Laventelia voi ripotella sitten oikeastaan vaikka mihin, aamupuurosta lähtien kaikkeen.

Se mihin olin havitellut laventelia jo pitkään, oli laventelikakku. Kakku, joka tuoksahtaa brittiläiseltä teehetkeltä, mutta on pehmeää ja hieman kosteaa syödessä. Mieto jugurttikakkutaikina korostaa laventelin omintakeista makua ja kokonaisuus huutaa pitsistä pöytäliinaa ja koristeellisia perintöhopeita seurakseen. Täydellistä siis juhlahetkiin tai oman kahvituokion piristykseksi.


Laventelikakusta saa myös helposti juhlavamman lisäämällä jugurttikuorrutteen päälle tuoreita marjoja. Mansikat tai karhunvatukat sopivat taatusti laventelin makupariksi ja kakusta tulee samalla vieläkin kesäisempi ja raikkaampi. 


Jos et löydä käsiisi Forsman tean valikoimia, niin kuivattua laventelia löytyy kuulemani mukaan myös esimerkiksi Ruohonjuuresta. Ja sitten kun laitat nyt hyvät istutukset, niin kerää ihmeessä laventelinkukat omasta kasvista talteen ja kuivata hyväksi herkuksi.


Laventelikakku

10 annosta

Taikina
1 rkl kuivattua (luomu) laventelia
2 dl lämmintä vettä
2 dl makeuttamatonta kasvijugurttia
½ dl öljyä
½ dl vaahterasiirappia
2½ dl kaurajauhoja (glut.tarv.)
½ tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
ripaus suolaa

Kuorrute
1 dl kasvijugurttia
1 rkl vaahterasiirappia
1 lusikankärjellinen vaniljansiemeniä
pähkinärouhetta
laventelia

vuoan voiteluun öljyä + 2 rkl korppujauhoja/mantelijauhetta

Laita laventelit hautumaan lämpimään veteen noin 15 minuutiksi.

Sekoita muut ainekset keskenään ja siivilöi taikinaan myös jäähtynyt laventelivesi. Lisää vielä 1 tl juuri liottamiasi laventelinkukkia ja kääntele taikina sekaisin. Voitele 20 cm leipävuoka öljyllä ja ripottele korppujauhoja/mantelijauhetta, kopistele ylimääräinen pois.

Paista kakkua 175 asteisessa uunissa noin 1h. Anna jäähtyä kunnolla.

Valmista kuorrute. Sekoita jugurtti, siirappi ja vanilja keskenään. Levitä jäähtyneen kakun päälle ja koristele pähkinärouheella ja laventelilla.


Vinkit
  • Käytin omassa versiossani makeuttamatonta soijajugurttia, mutta ihan yhtä hyvin voi käyttää kaurajugurttia tai muuta vastaavaa.
  • Kaurajauhoja saa tehtyä kätevästi kaurahiutaleista surauttamalla hiutaleet jauhoksi tehosekoittimessa. Tarvittaessa ne voi korvata kuitenkin esimerkiksi vehnäjauhoilla.
  • Kakun voi myös tehdä pieneen pyöreään irtopohjavuokaankin.

2 kommenttia :

  1. Hei Jenni!
    Kiitos mahtavasta postauksesta, ilo kuulla että messuosastoltamme tuli löytöjä tehtyä :)
    Jos sopii niin jaan tämän postauksen asiakkaillemme loppukesästä/alkusyksystä lomien jälkeen. Messuilla olleet kuivatut yrtit löytyy tällä hetkellä myös Vantaan myymälästämme, ja toivon mukaan saataisin verkkokauppaamme myöhemmin myös :)
    Iloista kesää sulle!

    -Jaleh / Forsman tea

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sopii oikein hyvin :)
      Hyvä kuulla että yrtit olisivat mahdollisesti tulossa verkkokauppaankin! Olisi mahtavaa kun ne olisivat sitten aina tilattavissa näppärästi!

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget