Pyttipannu tofulla

7. elokuuta 2017


Kotitekoinen pyttipannu on maukasta ja kauniin värikästä kun kasviksia käyttää monipuolisesti. Tofusta saa pyttikseen ruokaisuutta ja hyvää makua.


Pyttipannu on varmaan monille tuttu jonkinasteisena suosikkiruokana. Meillä peruskoulussa ja lukiossa pyttipannua oli ruuaksi keittiön "ruoka talon tapaan" päivänä, ja kaikkihan tuota rasvaista herkkua kauhoivat lautasilleen. Hasssuintahan tilanteesta teki se, että lämmitetty valmis pakastepyttipannu oli se keittiön tarjoama paras oma ruoka.

Oma suosikkini olikin se oikea talon pyttipannu eli kasvispyttipannu, jota tehtiin pieni erä kasvissyöjille ihan itse. Tuo pyttipannu sisälsi paistettujenperunoiden lisäksi linssejä, parsakaalia ja porkkanaa. Se oli ihanan makuista ja paljon parempaa kuin pakasteen valmis. Tämän jälkeen parsakaali onkin mielestäni ollut olennaisessa osassa pyttipannua. Kasvispyttipannuun sopii linssien lisäksi proteiinilähteeksi myös tofu!


Pyttipannu on parhaimmillaan kesäisin ja syksyisin, kun tuoreita ja värikkäitä kasviksia on runsaasti tarjolla. Tällä kertaa pyttikseeni päätyi ihania tuoreita raita- ja keltajuuria, joita kaupoista alkaa jo löytyä. Raitajuuressa ihaninta onkin polkkakarkkinen väri.

Hyvän tofun salaisuus on rapeassa paistopinnassa, jonka saa aikaiseksi marinoituunkin tofuun ensin kuivaamalla tofun hyvin paperissa. Kuivauksen jälkeen tofu paistetaan pannulla niin, että se saa hieman pintaa. Tämän jälkeen lisätään öljyä ja paistetaan vielä viimeinen rapeus. Toki suoraan öljyssä paistamisellakin pääsee sopivaan lopputulokseen, mutta paras rapeus syntyy kahdessa vaiheessa paistamalla.


Pyttipannu on hyvä ruoka myös siksi, että siihen saa hyvin käytettyä kaapista löytyvät jämät ja hieman nahistuneet kasvikset. Jos sinulla on esimerkiksi edellispäivän kypsennetyt kasvikset tai pavut. Nuupahtaneet vihannekset sopivat oikein hyvin. Samoin pakastimen kätköissä olevat yrtti, pinaatti tai kasvissosejämät voi käyttää.

Pyttipannussa onkin mielestäni kyse vain luovuudesta. Aikoinaan söin kermaista pyttipannua, jossa perunat ja lisukkeet oli vielä kuorrutettu kermalla. Joten miksipä ei siis peruspyttikseenkin voisi laittaa kaurakerman jämiä boostaamaan annosta!


Parasta kuitenkin kesäpyttipannussa ovat tuoreet raaka-aineet. Talvella voi toki nauttia varastovihanneksista, mutta kesä suorastaan huutaa värejä ja erilaisia makuja.


Pyttipannu tofulla

4 annosta

1 pkt marinoitua tofua

2 kevätsipulia
2 valkosipulinkynttä
10-15 keitettyä uutta perunaa (koosta riippuen)
2 uutta porkkanaa
2-3 raitajuurta
2-3 keltajuurta
1 parsakaali
2 tl savupaprikajauhetta
pippuria
suolaa

öljyä paistamiseen

Leikkaa tofu poikittain viiteen osaan ja laita kuivumaan talouspaperiin.

Pilko sipulit ja paista öljyssä. Pilko sekaan juurekset sopiviksi kuutioiksi. Anna paistua muutama minuutti. Valmistele odotellessa parsakaali sopivan kokoisiksi paloiksi. Lisää parsakaali ja mausteet pannulle ja kypsennä.

Kuutioi tofu ja paista erillisellä pannulla rapeaksi ensin ilman öljyä ja kun pinta on ruskistunut lisää öljy. Yhdistä paistetut tofut pyttipannuun.

Tarjoile pyttipannu esimerkiksi maustekurkkujen ja tuoreen persiljan kanssa.


Vinkit!
  • Pyttipannuun sopii tofun sijasta hyvin esimerkiksi keitetyt linssit.
  • Kasviksia voi vaihdella sesongin ja mieliteon mukaan.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget