Jouluiset karamellipäärynät

11. joulukuuta 2017


Marinoimalla päärynöitä saa helpon ja nopean jälkkärin, joka ei ole liian tuhtia kunnon ateriankaan päätteeksi. Maustamalla päärynät jouluisesti saat glögimäistä tunnelmaakin!



Mitkä asiat tekevät joulun?

Onko se jouluruoka? Kenties perheen näkeminen? Vai rauhallinen tunnelma? Ehkä jouluiset tuoksut?

Mielestäni moni asia tekee joulun. Ehkä eniten se joulun odotus, suunnittelu ja valmistelu. Toisaalta myös jouluiset tuoksut tekevät ison osan asiasta. Sukulointi meillä tehdään valitettavasti hautuumaan puolella, joten niitä perinteitä en välttämättä ydinperheen lisäksi pääse kokemaan. Nykyään jouluisin on harmillisen harvoin lunta, joten joulutunnelma pitää panostaa valoihin ja koristeisiin kauniin lumipeitteen sijaan.


Päärynät ovat ihana jouluinen herkku, joita tulee jostain syystä aivan liian harvoin valmistettua. Otinkin pari vuotta sitten perinteekseni tehdä jouluna maustetussa nesteessä marinoituja päärynöitä. Päärynät sopivat hyvin myös kakkutaikinaan. Tällä kertaa kuitenkin hyvin joulun jälkiruuaksi sopivat maustetut päärynät karamellikastikkeella. Ne valmistuvat minuuteissa ja maistuvat todella hyvälle. Näitä voi myös valmistaa koko pannullisen kerralla, jolloin päärynöitä riittää useammalla syöjälle. Yhtä helposti päärynöitä valmistuu myös pienempi erä parille syöjälle! Ja toisaalta jos niitä sattuukin jäämään yli, suosittelen lisäämään riisipuuron päälle. Päärynät ja riisipuuro suorastaan kuuluvat yhteen!


Karamellipäärynät

4 annosta

2-3 päärynää
1 tl kurkumajauhetta
1 tl kanelia
½ tl neilikkaa
1 kourallinen manteleita
2 dl vettä
2 rkl kookossokeria
ripaus suolaa

Kuori päärynät ja leikkaa neljäksi lohkoksi.

Laita päärynät, mausteet, mantelit ja vesi kuumennetulle paistinpannulle. Sekoittele mausteet ja kypsennä päärynöitä pari minuuttia kypsäksi. Nosta päärynät ja mantelit sivuun.

Lisää pannulle maustettuun veteen sokeri ja suola, ja hauduta seoksesta karamellikastike. Kun kastike on mielestäsi sopivan viskoosista nosta levyltä. Jos vahingossa teet kastikkeesta liian kiinteää, lisää vettä pannulle.

Tarjoile päärynät ja mantelit karamellikastikkeen kanssa.


Vinkki!
  • Jos karamellikastike ei innosta, voit jättää sen tekemällä ja lisätä päärynöiden kanssa pannulle vain 1-2 tl kookossokeria.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

4 kommenttia :

  1. Juuri tälläisiä jälkiruokia kaipaan tuhdin jouluruuan jälkeen. Vaikka jälkiruualle onkin oma vatsa, sekään ei pysty ihmisiin perinteisen jouluruuan jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan! :) Kaikki herkuthan olisivat juuri kivoja, mutta ihan kaikkea ei kuitenkaan pysty syömään vaikka kuinka haluaisi. Siksi tuhdin aterian jälkeen se vanha kunnon hedelmäjälkkäri on tosi toimiva.

      Poista
  2. Tää vois ollakin kiva jälkiruoka. Päärynöissä on makeuttakin sen verran, että sokeria ei juurikaan tarvita. Täytyy ehdottaa perheemme jälkiruokakokille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päärynät ovat kyllä sopivan makeita itsessään, varsinkin kun etsii vielä jonkun hyvän lajikkeen :) Sokeriakaan ei tosiaan tarvi lisätä kuin hippunen, että saa karamellimaista makua.

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget