Katsaus vuoteen 2017

29. joulukuuta 2017


Mitä kaikkea kuuluikaan Ruoka-alkemisti -blogin vuoteen 2017? Tässä pieni katsaus vuoden kohokohtiin.


Tämän vuoden huippuhetken voisi helposti tiivistää yhteen sanaan: pannukakku. Nimittäin se on ollut tänä vuonna kaikkein suosituin postaus, ja ihan kyllä syystäkin, sillä kuka ei pitäisi täydellisestä pannarista? Kehittelin vegaanisen pannariohjeen, jossa ei käytetä soijajugurttia tai muutenkaan soijatuotteita, sillä kaikissa löytämissäni pannariresepteissä näin tehtiin. Noita nimenomaisia pannareita onkin tullut tänä vuonna tehtyä useaan otteeseen!

Vuoteen kuuluu kuitenkin paljoin muuta, nimittäin tammikuussa Vegaanihaasteen aikoihin tein Vegeä 30 minuutissa -postaussarjan, joka sai paljon suosiota ja kiitosta nopeista ohjeista. Ihan kyllä syystäkin, sillä nopeat ja arkeen sopivat reseptit ovat kerta toisensa jälkeen suosituimpia. Niinpä siis aion jatkossa jakaa arkikelpoisia resepteitä "helppoja arkiruokia" tunnisteen alla, sieltä löydät arjen pelastajat.


Keväämmällä mietittiin ruokahävikkiä, ja erilaiset kasvisten kaikkien osien hyödyntävät reseptit puhuttivat ympäri suomea. Teinkin teeman hengessä kakun, johon käytetään kokonaisia appelsiineja kuorineen päivineen. Kakku onkin ihana kirpeää, mutta täyteläistä.

Keväällä tehtiinkin sitten erilaista ruokaa laidasta laitaan: uunijuureksia tortillojen kanssa, bataatti-kvinoavuokaa, joista päästiin riisipaperirulliin.  Myös nyhtökaura oli kokeilussa useammassakin reseptissä, alan hiljalleen päästä sen kanssa jyvälle! Mutta kovan hinnan vuoksi sitä ei tule kovin usein ostettua. Ideaa kuitenkin sloppy joeista ja perus suomisoossista.


Kesällä innostuin kuvaamaan ruokaa ulkona. Ulko-olosuhteet asettavatkin omat haasteensa kuvaamiseen, sillä äkittäinen tuulenpuuska saattaa viedä kaikki yrtit annoksen päältä, aurinko menee ja tulee pilvien takaa ja koira saattaa tulla haukkaamaan laiturilla olevasta piirakasta. Puhumattakaan epätasaisista alustoista ja astioiden tasapainottelusta kiville. Mitään en kuitenkaan vaihtaisi pois, vaan aion ensikesänä kuvata lisää ulkona! Tässä suosittuja reseptejä, jotka kuvasin ulkona.


Mitä pidät ulkona otetuista ruokakuvista? Olisiko niitä kiva nähdä lisää, vai pidätkö mielummin sisätiloissa napsituista otoksista?


Kaikkien herkkujen lisäksi tähän vuoteen mahtuu myös paljon suolaistakin ruokaa. Esimerkiksi sataykastikkeeseen dipattavat tofu-kasvisvartaat sulattivat meillä ruokailijoiden sydämet ja näitä tulen tekemään jatkossa useammin! Meidän oman kasvimaan sato oli aika huono juuresten ja papujen osalta, mutta lehtikaalta ja tilliä saatiinkin isot kasat! Lehtikaaleista tehtiin pihvejä ja tilliä upposi esimerkiksi sosekeittoon kukkakaalitalkoiden nimissä.

Myös erilaiset aamupalavinkit ovat aina tarpeen, nimittäin paljon kävijöitä keräsi tuorepuuropostaukseni, jossa avasin laajemmalti onnistuneen tuorepuuron sielunelämää. Vegaanisista köyhistä ritareista tuli myös iso hitti meillä, sillä ne olivat pitkästä aikaa niin hyviä!


Syksyllä omenapuiden sato jäi aika säälittäväksi, joten omista omenoista pystyttiin nauttimaan vain yhden piirakan verran. Sitäkin parempaa se tosin oli, kun sen tiesi olevan ainoa. Omenoiden lisäksi porkkana on aina syysleivonnaisissa suosikkini, ja niinpä siis porkkana ja maapähkinävoi yhdistivät voimansa ihanassa piirakassa, joka ei taatusti jää viimeiseksi leivontakerraksi.

Tapani mukaisesti kurpitsasta tuli leivottua ihan kaikkea mitä vain keksi. Se löysi tiensä muffinsseihin, lättyihin, skonsseihin ja jopa laksakeittoon! Mutta kurpitsaruokiahan ei voi ikinä olla liikaa? Ei ainakaan mun mielestä!


Vuoden lähetessä loppuaan tein täydellisiä hodarisämpylöitä, joita aion tehdä uutena vuotena uudelleen meidän hodaribuffettiin. Täytteet tosin ovat vielä työn alla!

Jouluna kuulin useasta lähteestä ihanasti, että tekemäni linssimureke löysi tiensä monien joulupöytään, ja se maistui kovasti! Siitä ainakin tietää onnistuneensa reseptissä ja mulle tuli ainakin ihan älyttömän hyvä mieli että melkein kyyneleitä vuodatin lukiessani ihania kommentteja mitä murekkeesta annoitte! Kiitos paljon kaikille, juuri niiden hetkien takia osaltaan pidän tätä blogia! On ollut ihana kommunikoida teidän lukijoiden kanssa ja jakaa ideoita. Toivottavasti jatkossakin jatkamme samalla tiellä! 

Jouluvinkkejä löytyi myös varmojen seitanneuvojen kanssa, samat vinkit pätevät kyllä ympäri vuodenkin, jos seitania haluaa valmistaa, joten neuvoja ei tarvi rajoittaa vain jouluun. Pähkinätuorejuusto on jouluna herkkua, mutta sekin toimii ihan yhtä hyvin mihin vuodenaikaan tahansa!


Mutta mitäpä tuleva vuosi pitää sisällään?

Ainakin paljon hyvää ruokaa ja hyvää mieltä. Aion kehitellä omaksi ja teidän iloksi yhä enemmän herkullisia reseptejä, etenkin arkitarpeisiin sopivia ruokia tulee löytymään jatkossa enemmän! Onko sulla erityisiä toiveita tulevalle vuodelle? Jotain mitä haluaisit blogistani löytää, jota ei täällä vielä ole? Otan mielelläni ideoita vastaan!

Kiitos sulle kuluneesta vuodesta ja jatketaan ensivuonna.


Muistathan, että Ruoka-alkemistia voi seurata myös somessa! Etenkin Instagramista löytyy sisältöä, jota ei blogissa ole.


14 kommenttia :

  1. Onnea ja iloa uuteen vuoteen, Jenni! Minä pidän ulkona otetuista kuvista. Joihinkin raaka-aineisiin ja ruokiin esim. marjat ulkokuvat sopivat tosi hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin!

      Kiva kuulla, että pidät ulkokuvista! Ja se on kyllä totta, että esimerkiksi marjat sopivat hyvin ulkokuviin, siinä missä vaikka juureksetkin. Olisi hieman hassua kuvata lastalla tasoitettua marsipaanikakkua ulkona toisinkuin huoletonta kesäistä marjakakkua.

      Poista
  2. Nämä sun reseptit ja kuvat on kyllä niin inspiroivia! :)
    Uudenvuodenlupauksena näistä joku lähtee testiin. :)
    Ihanaa vuotta 2018 sinne! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taina! :)
      Siinä on ainakin (toivottavast) helppo uudenvuodenlupaus pitää!

      Ihanaa kuluvaa vuotta ja vielä parempaa 2018 sullekin!

      Poista
  3. Tosi kaunis tuo kakkukuva! Olen ihaillut kuviasi, jatka hyvää työtä! Hyvää uutta vuotta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja! :) Yritän jatkossakin parhaani!

      Oikein hyvää uutta vuotta!

      Poista
  4. Samaa mieltä kuin edelliset: kuvasi ovat tosi hienoja ja herkullisen näköisiä! Hyvää uutta vuotta!

    VastaaPoista
  5. Samaa ajattelin kommentoida, et kuvat on loistavia. Ulkokuvista tykkään erityisesti! Kaikkea hyvää sulle ja blogillesi ensi vuonna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kati! Kiva kuulla että ulkokuvat ovat olleet mieleen, niitä siis jatkossakin lisää! :)

      Kaikkea hyvää sullekin tulevana vuonna!

      Poista
  6. Ihan mieletön ruokavuosi sinulla on takana! Ensi vuodelle toiveena olisi ne helpot ja nopeat arkiruoat ja vielä lisätoiveena sellaiset, jotka eivät pistäisi pahaksi pakastamista. Aika moni menettää makua ja koostumus kärsii jos laittaa pakkaseen, mutta välillä kiireisessä arjessa pakkasen kätköt ovat pelastus jos eväitä ei ole jääkaapissa.

    Ja pakko minun on jälleen kerran sanoa, että voi sinun kuviasi. Ne ovat todella upeita ja koristelut ihanan persoonallisia. Kuviasi on ihana välillä jäädä vain tuijottelemaan, hih! Ihanaa uutta vuotta 2018 ja iso kiitos kuluneesta vuodesta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Emilia! Helpot arkiruuat tulevatkin olemaan yhä enemmän teemana! Yritän vaikka jatkossa merkitä hieman paremmin ne ruuat, joiden arvelen kestävän myös pakastamista. Ihan kaikkea kuitenkaan en pysty testaamaan etukäteen että onko pakastus ok, mutta tietyntyyppiset ruuat sitä kyllä paremmin kestävät. Esimerkiksi lehtikaali-hernerouhepihvit on mulla vakiojuttu pakkasessa, ne on tosi hyviä suoraan sieltä! Kiitos tästä palautteesta, arvostan suuresti!

      Kiitos kuvakehuista :) Yritän kovasti kehittyä kuvaamisessa ja saada sitä omaa juttua niihin, mukava aina kuulla jos siinä on onnistunut.

      Iso kiitos sullekin kuluneesta vuodesta ja kaikkea hyvää ja onnea tulevalle!

      Poista
  7. Onnea ja iloa tulevaan vuoteesi! Ihania ohjeita ja kauniita kuvia sinulla aina täällä blogissasi ♥︎

    VastaaPoista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget