Raikas raparperijuustokakku

21. kesäkuuta 2021


Raparperijuustokakku on kirpeän raikas kesää täynnä oleva kakku, jonka valmistukseen voi käyttää yllätysainesosana muumilimsaa!


Raparperi sopii kesäisiin leivonnaisiin, mutta enpäs ollut kokeillut sitä ikinä ennemmin juustokakussa! Inspiroiduin raparperijuustokakkuun Kotivinkissä olleen reseptin ansiosta, siinä ohjeessa kakun päälle koristeeksi tulevat raparperipalat marinoitiin muumilimsassa. Idea oli sen verran hauska, että se päätyi kokeiluun, tosin valitsin tähän reseptiin perinteisen metsämansikan makuisen muumilimsan, kun kotivinkin ohjeessa oli käytetty mansikka-raparperi -versiota. Marinoimisen sijaan vein jutun vielä uudelle tasolle ja kypsensin raparperit muumilimsassa. Limsasta sai raparpereihin hyvin makeutta ja ennenkaikkea kauniin punaisen sävyn! 

Tässä kakussa raparperi-muumilimsaseosta löytyy siis kakun juustokakkumassasta sekä kiilteestä. Jätin raparperit kakkuun kunnolla säikeisiksi, sillä mielestäni ne näyttivät nätiltä kiilteessä ja itse täytteessä on kiva, että on pieniä sattumia! Kokonaisuutena siis ihanan raikas juustokakku yllätysainesosalla eli muumilimsalla. Toki jos limsa tuntuu hurjalta kakussa, voi sen sijaan käyttää kesysti myös vaapukka- tai mansikkamehua.


Mun ehdoton suosikkijuttu kakkujen teossa (syömisen lisäksi siis) on niiden koristelu! Kesällä koristelu on aina niin ihanaa, kun tarjolla on kasapäin tuoreita marjoja, kesäkukkia ja luonnon muita syötäviä ihanuuksia! Tätä kakkua varten kävin erikseen keräämässä syreenejä kimpun, että voisin sitä käyttää kuvissa. Kuvat otettuani tajusin että syreenit nököttivät yhä terassin pöydällä, onneksi edes tajusin pari heittää kakun päälle koristeeksi. Joskus on niin hassua kun suunnittelee erikseen tarkasti kuviin rekvisiittaa ja sitten unohtaa kokonaan käyttää sitä. Onneksi tässä tapauksessa kukat olivat nättejä siellä terassin pöydälläkin.


Nappaa tästä ohje raikkaaseen vegaaniseen raparperijuustokakkuun! En tosin ole varma onko nimi ihan korrekti ollessaan juustokakku, mutta ei tartuta pikkuasioihin. Tämä kakkuhan maistuu mainiosti ihan kaikille ruokavalioon katsomatta!


Raparperijuustokakku

18 cm irtopohjavuoka väh. 6 cm reunalla tai 20 cm vuoka väh. 5 cm reunalla*

Raparperitäyte
5 dl pilkottua raparperia eli n. 5 raparperin vartta
5 dl metsämansikka muumilimsaa tai mansikkamehua

Pohja
100 g kaurakeksejä (vegaaniset täällä)
3 rkl maidotonta margariinia

Juustokakkutäyte
1 tlk/2,5dl kauravispiä (käytin Oatlyn visp)
100 g Oatly turkkilaista tai muuta paksua jugua
3/4 dl valinnaista sokeria
1 tl vaniljasokeria
loput  raparperitäytteestä (kiilteeseen menee 3 dl)
2 pss vegegeliä

Raparperikiille
3 dl raparperitäytettä
1 pss vegegeliä

koristeluun tuoreita marjoja ja syötäviä kukkia


Valmista ensin raparperitäyte. Pilko raparperit kuutioiksi ja laita kasariin. Kaada päälle muumilimsa/mansikkamehu ja kuumenna. Anna seoksen kypsyä hiljalleen useita minuutteja niin, että raparperien rakenne hajoaa. Älä kuitenkaan kiehuta, nestettä ei haluta haihtuvan. Kun raparperien rakenne on hajonnut kunnolla, ota massasta erilleen 3 dl kiillettä varten.

Murskaa kaurakeksit pieneksi ja sekoita niihin margariini. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (vuoan koosta katso vinkit *-merkinnästä lopusta) pohjalle. Levitä keksipohja vuoan pohjalle tasaisesti ja nosta jääkaappiin muiden valmistelujen ajaksi.

Vatkaa kauravispi vaahdoksi ja lisää siiten turkkilainen jugu, sokeri ja vaniljasokeri.

Sekoita loppuun raparperitäytteeseen 2 pussia vegegeliä ja kuumenna muutama minuutti niin että kaikki jauhe liukenee ja sulaa seokseen.

Tässä vaiheessa ota lähelle kakkuvuoka, vegegel-raparperiseos ja vispitäyte. Kaada vegegelseos vispitäytteeseen samalla sähkövatkaimella vatkaten ja sekoita kauttaaltaan. Kaavi täyte nopeasti kakkuvuokaan (täyte alkaa hyytyä suht nopeasti) ja tasaa pinta. Kopauta kakkuvuokaa pöytää vasten pari kertaa, että saat ilmakuplat poistettua. Nosta jääkaappiin muiden valmistelujen ajaksi.

Sekoita erilleen otettuun 3 dl raparperitäytteeseen 1 pussi vegegeliä ja kuumenna muutama minuutti niin, että kaikki jauhe liukenee ja sulaa seokseen.

Kaada sitten kiille kakkuvuokaan täytteen päälle varovasti ja tasaa. Nosta jääkaappiin jähmettymään vähintään kolmeksi tunniksi, mielellään yön yli.

Koristele ennen tarjoilua marjoilla ja syötävillä kukilla.


*18 cm vuoalla kakusta tulee kutakuinkin 6 cm korkea, joten vuoka täyttyy ihan piripintaan. Kuvien kakku on 18 cm vuoalla tehty. 20 cm vuoalla kakusta tulee noin 5 cm korkuinen. Jos haluat käyttää isompaa vuokaa niin kakusta tulee selvästi matalampi. Esim. 24 cm vuoassa noin 3 cm paksu ja kiillekerros jää hyvin ohueksi, mutta kakku onnistuu isommassakin vuoassa. Isompaan vuokaan pohja kannattaa tehdä 1,5 kertaisena että se riittää.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget