Vegaaninen joulumenu

9. joulukuuta 2017


Miten koostaa vegaaninen joulumenu? Listasin erilaisia joulupöytään sopivia ruokia sekä koostin kokonaisen joulumenun käyttöön.


Joulupöytiä on niin monta omanlaista kun on ruokailijaakin. Toiset pitävät oikein hyvistä perinteistä, kun taas toiset nauttivat mielummin uusista mauista ja ovat kokeilunhaluisia. Jokainen vaihtoehto näistä on oikein ja niin sen kuuluukin olla, että ruokapöydästä tehdään itsensä näköinen!

Meillä perheessä joulupöytä pysyy hyvinkin perinteisenä: laatikoita, erilaisia salaatteja, joululimppua ja (seitan)kinkkua. Ihanin juttuhan tässä sekasyöjien ja yhden vegaanin jouluruokailussa onkin se, että teemme kaikki laatikot ja salaatit vegaanisena. Tällöin minun ei tarvitse kehitellä itselleni kuin joulun päätähti, joka tähän mennessä on ollut seitankinkku. Seitankinkun sijasta taidan kuitenkin tänäjouluna kokeilla jotain ihan muuta, kuten vaikka täyteläistä mureketta!


Jotta sinun jouluideointisi helpottuisi, olen koonnut tähän postaukseen kasan joulupöytään kelpaavia reseptejä. Samalla myös esittelen yhden vegaanisen joulumenun, jolla saa toteutettua mukavan jouluillallisen perheelle.

Postauksen lopussa on myös koottuna pitkä lista erilaisia joulupöydään sopivia ruokia, joista toivottavasti löydät mieleisesi.


Vegaaninen joulumenu


Alkupalat

Pääruoka

Jälkkäri
Suklaakakku kokonaisilla päärynöillä

Lisäksi pöytään
Vihreää salaattia murekkeen alle
Kauratuorejuustoa maustettuna ruohosipulilla ja valkopippurilla (kaupan på Mackan tai itsetehty)
Viinirypäleitä tai muita hedelmiä


Kokoa alkupaloiksi kahta erilaista kasvispyörykkää, joita voi dippailla hummukseen ja pestoon. Pyöryköitä voi valmistella isommankin satsin vaikka viikkoa etukäteen ja laittaa pakastimeen. Pyörykät säilyvät jääkaapissakin useamman päivän ilmatiiviisti pakattuna. Hummuksen ja peston voi valmistaa samana tai edellisenä päivänä, pakkaa vain ilmatiiviisti.

Pääruuaksi sopii pöytää kruunaamaan muhkea linssimureke, jonka voi tarjoilla salaattipediltä. Linssimurekkeen kaveriksi sopii kukkakaalista tehty muusi, mutta halutessasi voit myös paahtaa perunoita uunissa. Tarjoilun oheen sopii italiansalaatti, joka tehdään kaurapohjaisesta ranskankermasta majoneesin sijaan. Ohessa voi tarjoilla joko mielestä valmista leipää, tai leipoa spelttipataleivän valmiiksi vaikka jo pari päivää etukäteen. Linssimureke kannattaa valmistaa jo edellisenä päivänä. Kukkakaalimuusin tai uuniperunat saa helposti tehtyä samana päivänä ja italiansalaatin saa valmisteltua kukkakaalin/perunoiden kypsymistä odotellessa. Kastikkeeksi murekkeelle sopii kauratuorejuusto, jonka voi maustaa tuoreella ruohosipulilla ja valkopippurilla. Tuorejuusto kannattaa maustaa vaikka jo edellisenä päivänä.

Jälkkäriksi voi taikoa näyttävän suklaa-päärynäkakun, johon uppoaa kokonaisia päärynöitä. Kakku valmistuu näppärästi kuorimalla päärynät, sekoittamalla taikina ja paistamalla. Kakku on oikeastaan jopa parempaa kun sen valmistelee päivän tai pari etukäteen ja koristelee ennen tarjoilua.

Kata pöytään lisäksi raikkaita hedelmiä, kuten viinirypäleitä, appelsiinia tai mandariineja. Hedelmäpaloja on mukava syödä tuhdin aterian jälkeen ennen varsinaisen jälkiruoan tarjoilua.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!


Puurojuttuja
Haudutetut päärynät
Kookos-riisipuuro
Jouluinen viikunapuuro
Hirssipuuro
Piparkakkupuuro

Pääruokia
Linssimureke
Sienimuhennos
Sieni-linssi wellington
Porkkana-kikhernepyörykät
Kvinoapyörykät
Seitanpaisti
Kukkakaalimuusi
Italiansalaatti
Kaskinaurislaatikko (samalla ohjeella voi tehdä muistakin kasvissoseista laatikot)
Tofu-pinaattipiirakka

Lisukkeita
Spelttipataleipä
Porkkana-rosmariinirieskat
Herkkusieni-bruschetta
Luumufocaccia
Siemennäkkäri
Punajuurisämpylät
Banaanileipä

Juomia
Punajuuriglögi
Mustikka-mocktail

Naposteltavaa
Lakutaatelit
Bataatticrostinit
Kotitekoinen nutella
Karpalo-cantuccinit
Cashewtuorejuusto
Inkivääri-mansikkahillo
Hummus aurinkokuivatuilla tomaateilla
Pinaattipesto
Suklaapallot
Avokadosuklaatahna
Tofumuru
Spelttipiparit
Yrttinen pähkinätuorejuusto

Jälkkäreita
Suklaakakku kokonaisilla päärynöillä
Suklainen punajuurimutakakku
Suklaa-kirsikkapiirakka
Raakasuklaakonvehdit
Karpalo-kinuskikakku
Tee-hedelmäkakku
Piparkakkubrownie
Lakkaraakakakku
Punajuurikorvapuustit
Nougatmousse
Piparimaljat
Pannacotta (tuoreiden marjojen sijaan pakastettuja tai hedelmiä)

10 kommenttia :

  1. Todella kaunis kattaus! Tässä oli kyllä todella paljon uusia ideoita jouluksi, saa olla mitä kaikkea sitä jaksaa taas tehdä kun haluaa päästä mahdollisimman helpolla. :D Muutenkin tuntuu, että aina ruokaa on lopulta liikaa ja viimeiset kerrat kun syö jouluruokaa tulee raja vastaan. Onneksi joulu on vain kerran vuodessa!

    Kiitos kun jaksoit koostaa tällaisen postauksen, kiva muutenkin selailla mitä kaikkea arkistoistasi löytyy :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Emilia! :)

      Ajattelinkin, että tällaisessa koosteessa tulisi hyvin kertausta mitä kaikkea blogin syövereistä oikein löytyy, paria reseptiä en edes muistanut olevan olemassa... :D Korkea aika siis vähän kerrata.

      Jouluna onkin usein se ongelma että ruokaa on tosi paljon... Siksi tuossa itse menussa ajattelinkin pysyä kohtuudessa ja valita vain muutamia ruokia, joita voi myös tarvittaessa pakastaa ja valmistella hyvissä ajoin etukäteen (mureke ja pyörykät voi nappaista suoraan pakkasesta vaan!).

      Ja onneksi joulu tosiaan on vain kerran vuodessa, olisi rankkaa joka kuukausi vetää sama rumba. Ajattelin juuri suunnittelua helpottamaan laittaa menun alle selityksiin vähän että mitä kannattaa valmistella etukäteen ja mitä viimeisenä päivänä, niin koko kokkailu ei kasaannu vain aattoon :)

      Poista
  2. Kiitos! Aivan superhyvä postaus <3 tämmöisiä menu-postauksia olisi kiva lukea lisää muihinkin juhliin/juhlapyhiin liittyen ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva kuulla että pidit! :)
      Pitääkin sitten ruveta työstämään seuraavia juhlamenuja!

      Poista
  3. Iso Kiitos, Jenni, vaivannäöstäsi: taidanpa toteuttaa tuon ehdottamasi jouluillallismenuehdotuksesi, joitakin ruokalajeja tosin korvaan tai muuntelen esim. siksi, että Kuopiosta joulua viettämään tuleva kasvissyöjätyttäreni on, harmillista kyllä, vakavasti allerginen (anafylaktinen reaktio) kaikille pähkinöille ja siemenille (paitsi maapähkinöille)... Mitä luulet, voiko hummuksen (tai pinaattipeston) tahinin korvata maapähkinävoilla? Hyvä idea tehdä kahdenlaisia pyöryköitä:) Olen tehnyt jo monena jouluna bataattifalafeleja tomaatti-kermakastikkeessa. Nyt aion kokeilla lisäksi kvinoapyöryköitäsi. Tarjoatko pyörykät kylminä vai lämmitettyinä? Linssimurekkeesi lisäksi ajattelin kokeilla seitania: osaatko sanoa, kauanko seitan säilyy jääkaapissa? Italiansalaatin sijasta paahdan uunissa erilaisia juureksia, ruusukaalia jne. Ja sitten teen saaristolaislimppuja appelsiinimehuun. Tekisin muuten myös ehdottamaasi pataleipää, mutta pakastimessani ei ole tilaa sille, enkä varmaankaan enää jouluaattona ala leipoa leipää... Ja suloiseksi lopuksi kaunis suklainen päärynäkakkusi, sen aion myös toteuttaa. Eli kiitos tästä menusta: paitsi että se vaikuttaa todella herkulliselta on siinä hyvää se että siinä on sopivasti, ei liikaa eikä liian vähän eri ruokalajeja, ja että ison osan niistä voi valmistaa etukäteen:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla SoileSatu!

      Hummuksesta voi tahinin jättää kokonaan pois, eikä tilalle tarvitse varsinaisesti laittaa mitään, mausta lähtee ehkä hieman syvyyttä, jonka voi korvata vaikka lisäämällä hieman suolaa ja pippuria. Maapähkinävoikin saattaa toimia, mutta siitä tulee ehkä enemmänkin ns. makeutta kun tahinista tulee taas sellaista suolaisuutta.

      Bataattifalafelit kuulostaa kyllä tosi hyvältä :) Taidampa napata idean ja kokeilla joku päivä! Nuo kvinoapyörykät on ainakin mun suosikkeja ja yksi mun kaveri kertoi kokeilleensa samalla ohjeella myös pihvejä ja tuli kuulemma hyviä!

      Pyörykät voi mielestäni tarjota ihan kuinka haluaa, jos on kivempi syödä kylmä alkupala, toimivat pyörykät oikein hyvin viileänäkin. Jos taas ne haluaa lämpimänä, voi ne pyöräyttää juuri ennen tarjoilua paistinpannussa lämpenemässä, jolloin myös pinnan rapeus säilyy. Tein kuitenkin nuo dippailukastikkeet niin että pyörykät toimivat sekä kylmänä että lämpimänä.

      Ajattelitko tehdä seitanin paistina vai suikaleina/paloina? Kiinteä seitanpaisti on mulla säilynyt jääkaapissa ilmatiiviisti pakattuna useita päiviä, arviolta ainakin 5 päivää pitäisi olla hyvänä, kunhan koko klönttiä ei lämmitä uudelleen enää. Jos haluaa syödä seitania lämpimänä niin kannattaa leikata paistista siivut ja lämmittää vain ne. Tällöin säilyvyys on parempi.

      Juuresten paahtaminen toimii kyllä varmasti oikein mainiosti! Ruusukaalit sopivatkin varmasti hyvin joulupöytään :)

      En ookaan ikinä tehnyt saaristolaislimppua itse, sekin kuulostaa tosi hyvältä!

      Pataleipä säilyy huoneenlämmössä useita päiviä, jopa viikon, kunhan senkin pakkaa ilmatiiviisti. Joten jos pataleipää tekee mieli, niin tee ihmeessä useampi päivä etukäteen valmiiksi! Tai sitten tee taikina vuorokautta etukäteen huoneenlämpöön ja paista leipä vasta aattona. Joissain pataleipäohjeissa leipää kohotellaan jopa yli 24 tuntia.

      Ajattelinkin että olisi kätevä kun osaa ruuista voi valmistella jo etukäteen niin kaikki taakka ei jää aatolle :)

      Iso kiitos sulle ihanasta kommentista ja inspiraatiosta! Toivottavasti teille tulee ihana joulu ja ruoka maistuu!

      Poista
    2. Ajattelin tehdä seitanista ik. "kinkun", siis kiinteän paistin, josta sitten leikataan ohuita viipaleita, jotka syödään kylminä. Ja ehkä teen sen seuraksi jonkin sinappisen kastikkeen. En ole koskaan tehnyt enkä syönyt seitania, joten jännä nähdä, miten onnistun ja pidetäänkö sitä.
      Ja kiitos samoin, ihanaa joulua sinulle ja ja läheisillesi:)

      Poista
    3. Kuulostaa hyvältä! Seitankinkku tosiaan kannattaa säilyttää ilmatiiviisti, etteivät reunat pääse kuivumaan. Ja juuri huolehtia että se ei ole liian pitkään huoneenlämmössä jos ette lämmitäkään sitä :) Uskoisin että säilyy niin useita päiviä!

      Oon tehnyt kinkulle kastikkeen kaurakermasta ja sinapista ja laittanut sekaan pienen palan kasvisliemikuutiota ja maustanut valkopippurilla ja suolalla maun mukaan. Tulee hyvää :) Sinapin määrän voi muokata sitten oman mielen mukaan, desiin kaurakermaa noin ruokalusikallinen sinappia oli mulle sopiva.

      Seitanin kanssa tärkeintä ehkä on huomioida juuri ettei siitä paista liian kuivaa. Itse tein ekalla kerralla tehdessä sen virheen että paistoin sen uunin pohjalla, jolloin siitä tuli ihan kova. Eli mielellään laittaa sitten vaikka lasivuokaan tai uunin ritilälle ettei paistu liian kovasti :)

      Toivottavasti kaikki ruuat onnistuvat!

      Poista
  4. Kiitos, tämä oli näppärä postaus auttamaan joulumietinnöissä.

    VastaaPoista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget