Gluteeniton ja vegaaninen täytekakku

21. heinäkuuta 2018


Luontaisesti gluteeniton ja vegaaninen täytekakku onnistuu yksinkertaisilla raaka-aineilla. Kakku kannattaa kuitenkin valmistella jo edellisenä päivänä, niin se on syöntihetkellä mehevimmillään!


Tänä kesänä olen poikkeuksellisesti ollut innostunut täytekakuista. Yleensä täytekakut eivät ole niinkään mieleeni, sillä ne ovat hieman tylsiä. Tuoreilla marjoilla ja herkullisella täytteellä saa kuitenkin aikaan ihanan kakun jota viitsii syödä useammankin kerran kesässä!

Blogini yksi suosituimmista resepteistä on vegaaninen täytekakun ohje, koska myös gluteenittoman kakkuohjeen perään on kyselty kovasti, päätin sellaisenkin toteuttaa. Samalla tämä tukee hyvin fodmap-kokeilua, sillä luontaisesti gluteeniton kakku tämäkin on, kunhan jauhot valitsee oikein. Koemaistajani olivat kovasti sitä mieltä, että tämän kakun ei huomaisi lainkaan olevan gluteeniton. Eikä etenkään että se olisi vegaaninen! Erikseen vielä kysyttiin että onko tämä varmasti nyt vegaaninen kakku kun maistuu ihan tavalliselta. Tavallinen kakkuhan tämä tavallaan onkin, ainakin minulle!


Kesän täytekakkukokeilujeni aikana olen kokeillut useita erilaisia täytteitä. Yksinkertaisuudessaan helppo täyte valmistuu esimerkiksi kermasta ja persikkasoseesta. Silloin täytteeseen tulee nätti keltainen väri. Nyt kuitenkin tein jotain hieman juhlallisempaa, ja hieman paremmin koossapysyvää. Eli valkosuklaa-marjatäyte. Valkosuklaa kiinteyttää täytettä hieman, jolloin sitä on helpompi leikata ja mansikat tuovat siihen kauniin värin. Täytteeseen voikin valita omat mieleiset marjat ja esimerkiksi vadelmilla saa täytteeseen oikein nätin värin myös!


Luontaisesti gluteeniton ja vegaaninen täytekakku

16-18 cm irtopohjavuoka

Taikina
3 dl valinnaista kasvimaitoa
½ dl öljyä/juoksevaa margariinia
2 dl gluteenionta jauhoseosta (esim Urtekram yleisleivontamix)
½ dl perunajauhoja
½-1 dl (kookos)sokeria
1½ tl leivinjauhetta
1 lusikankärjellinen vaniljansiemeniä
ripaus suolaa
öljyä vuoan voiteluun

Täyte
1/3 prk Plantin kauravispiä/1 dl jääkaappikylmää kookoskermaa
50-80g vegaanista valkosuklaata esim Dammenberg tai iChoc
5 mansikkaa ja/tai pieni kourallinen mustikoita
(½ dl kasvimaitoa/mehua kostutukseen)

Kuorrute
2/3 prk Plantin kauravispiä/2 dl kookoskermaa
tuoreita marjoja
syötäviä kukkia
muita mieleisiä koristeita

Sekoita kaikki taikinan ainekset keskenään huolellisesti, että siitä tulee tasainen ja anna turvota muutama minuutti. Pingota leivinpaperi 16 cm irtopohjavuoan pohjalle ja öljyä vuoan reunat. Kaada taikina vuokaan ja paista 200 asteisessa uunissa 25-30 minuuttia, kunnes pohja on kypsä ja hammastikkuun ei jää taikinaa kun sen pistää keskelle kakkua.

Anna kakun jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista ja täyttämistä.

Leikkaa jäähtynyt pohja kahteen osaan. Valmista täyte vaahdottamalla kauravispi tai jääkaappikylmä kookoskerma. Sulata valkosuklaa ja sekoita se kermaan. Survo mansikoita haarukalla ja lisää nekin kermaseokseen.

Kostuta kakun alapuoli ja väärinpäin asetettu yläpuoli kasvimaidolla tai mehulla halutessasi. Levitä kerma-valkosuklaaseos pohjan päälle tasaisesti ja nosta yläpuoli oikeinpäin päälle ja nosta jääkaappiin tekeytymään. Tässä vaiheessa parhaiten leikattavan kakun saa kun kakun antaa tekeytyä yön yli ennen kuorruttamista. Mutta tarvittaessa kakun voi tarjota jo puolen tunninkin jääkaapissa tekeytymisen jälkeen, mutta tällöin täyte ei ole yhtä kiinteää.

Kun kakku on ollut tekeytymässä jääkaapissa, kuorruta se. Vaahdota kauravispi/kookoskerma ja levitä kakun päälle. Asettele kerman päälle marjat ja kukat. Tarjoile.


Vinkit
  • Jauhoina toimi mielestäni parhaiten Urtekramin yleisleivontamix. Myös viljatuotteen vaalea jauhoseos toimii. Jos käytät eri jauhoja lisää niitä ensin hieman vähemmän ja tarvittaessa lisää jos taikina on todella löysää. Gluteenittomat jauhot turpoavat eri tavalla kuin vehnäjauhot.
  • Jos haluat isomman kakun, kaksinkertaista ohje ja käytä 24-26 cm irtopohjavuokaa.
  • Plantin kauravispi (eli se purkki jossa lukee creamy dessert) toimii jämäkän rakenteensa puolesta kakussa hyvin, samoin jääkaappikylmä kookoskerma (eli jääkaapissa säilytetyn kookosmaitotölkin valkoinen, kiinteä kermainen osa). Jos käytät muuta kermaa se saattaa kakun välissä olla liian löysää, kannattaa silloin laittaa vain ohut kerros täytettä.
  • Suosittelen valmistamaan kakun edellisenä päivänä, jolloin siitä tulee valmiina kaikkein mehevin ja täyte on tällöin kiinteimmillään. Suklaa hyydyttää täytettä hieman, mutta jos se ei saa jäähtyä kunnolla on kakkua hankala leikata.

Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook
Instagram
Pinterest

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget