Vinkit onnistuneeseen seitankinkkuun

14. joulukuuta 2017


Seitankinkku tuo kasvissyöjän joulupöytään juhlallisuutta. Oikeasti hyvän seitanin valmistaminen on kuitenkin haastavaa, joten tässä kasa vinkkejä onnistumiseen!


Vegaanin joulukinkku valmistuu näppärästi seitanista, mutta oikeasti hyvän ja maukkaan seitanin valmistus voi olla hieman vaikeaa. Vuosia sitten ostin testiksi sika säkissä valmispussin, jossa on valmiina kuiva-ainekset seitankinkkua varten. Tuo valmisversio ei jättänyt kovin lähtemätönta vaikutusta, sillä seitanista tuli aika mautonta ja tosi kuivaa. Tämän jälkeen seitankinkkuja onkin tullut tehtyä useita hieman paremmalla ja ei niin hyvällä menestyksellä. Tärkeintä seitankinkun teossa onkin se, että siihen uskaltaa laittaa tarpeeksi mausteita. 

Aiemmissa kinkuissani olen käyttänyt nesteenä runsaammin öljyä, soijaa ja balsamicoa. Ne toimivat, mutta mausta tulee pistävämpi eikä sellainen pehmeä. Appelsiinimehu on osoittautunut loistavaksi nesteeksi seitanissa, sillä siitä tulee hieman makeutta, mutta samalla myös happamuutta. Niinpä siis appelsiinimehulla onkin tullut läträttyä jo enemmän. Tomaattipyrettä käytin myös aiemmin reilustikin, mutta sillä en kuitenkaan saanut haluamaani lopputulosta. Kun tomaattipyreen sijasta massaan laittaa tahinia tai maapähkinävoita, tulee mausta ihanan täyteläinen. Onhan se ihan hauska huomata, että tässä vuosien varrella hieman kehittyy samaa ruokaa tehdessä!

Mitenkäs sitten se oikeasti hyvä seitankinkku valmistuu? Listasin alle kasan vinkkejä, joista minulle on ollut apua seitankinkun valmistuksessa. Toivottavasti tänä vuonna sinuakin onnistaisi ja seitanista tulisi hyvää. Jos kuitenkin haluat heittää kintaat tiskiin heti alussa seitanin suhteen, mainiona vaihtoehtona toimii linssimureke!


Vinkit onnistuneeseen seitaniin
  • Käytä gluteenijauhojen lisäksi kikhernejauhoja, ne lisäävät seitanin mureutta eikä siitä tule niin kumimainen kuin pelkkiä gluteenijauhoja käyttäessä. Jos kikhernejauhot eivät sovi, voi ne korvata soijajauhoilla tai tölkillisellä valkoisia tai ruskeita papuja (soseuta ennen taikinaan lisäämistä).
  • Käytä tarpeeksi mausteita. Seitan täytyy maustaa yllättävän voimakkaasti, että se ylipäätäänkään maistuu miltään. Soijakastikkeella, tahinilla, tomaattipyreellä ja ravintohiivalla saa helposti paljon makua ja myös väriä!
  • Lisää savua. Seitankinkkuun sopii mainiosti savuaromilisä, se ei tee kinkusta varsinaisesti savuisen makuista, mutta lisää makujen syvyyttä. Nestesavun lisäksi voi käyttää savupaprikajauhetta.
  • Älä tee massasta liian kiinteää. Seitan saa olla pullataikinamaisen elastista, mutta tarpeeksi kiinteää että se säilyttää muotonsa pallona.
  • Pidä seitan uunissa paiston ajan keraamisessa- tai lasivuuassa. Metallisessa astiassa, suoraan uunin pohjalla tai ritilää vasten kinkun pohja paistuu ikävän kovaksi ja leikkaaminen on hankalaa.
  • Älä paista seitania liian pitkään (äläkä liian hetkeä). Paistumisen etenemistä voi kokeilla painamalla kinkkua paksuimmasta kohdasta keskeltä, jos se tuntuu kovin pehmoiselta, se on vielä raakaa. Kun pinta antaa periksi vain vähän eikä painu pehmeänä alas, alkaa kinkku olla valmista.
  • Hidas kypsennys matalassa lämpötilassa. Seitanin saa onnistumaan uunissa suuremmillakin asteilla kuin 150, mutta tällöin pinnasta tulee helposti kova ja pohjasta vieläkin kovempi. Matalassa lämpötilassa seitan kypsyy tasaisemmin ja kovalta kuorelta vältytään.
  • Kun seitanin käärii suljettuun folionyyttiin, ja nyytin avaa paiston loppupuolella, tulee siihen kauniimman värinen paistopinta, joka on samalla aavistuksen rapea.
  • Paiston jälkeen seitanin voi halutessaan kuorruttaa sinapilla, korppujauhoilla ja kokonaisilla neilikoilla. 

Seitankinkun voi tarjoilla kylmänä tai lämpimänä. Itse pidän siitä lämpimänä, mutta kylmänäkin se toimii hyvin. Jos sitä sattuu jäämään yli joulunjälkeen, hyödynnä loppu esimerkiksi leivänpäällisleikkeleenä tai pizzan täytteenä! Tärkeää seitanin säilymiselle on kuitenkin ilmatiivis säilytys jääkaapissa. Älä siis lämmitä koko kinkkua enää uudelleen, ellet aio syödä kaikkea kerralla. Jos haluat kinkkusi lämpimänä, leikkaa valmiita siivuja ja lämmitä ne. Seitania ei kannata unohtaa huoneenlämpöön pitkiksi ajoiksi, vaan hyvästä kylmäsäilytyksestä on huolehdittava. Näin seitanin saa säilymään useita päiviä, ainakin viikon.

Tällä ohjeella tulee isohko kinkku, josta riittää muiden jouluruokien ohella syömistä 6-8 hengelle. Jos tarve on pienempi, voi ohjeen puolittaa, jolloin paistoaika on vain 1-1½h. Voit myös valmistaa tällä ohjeella kaksi pienempää kinkkua, jolloin niiden säilyvyys paranee ja pöytään voi nostaa toisellakin ruokailukerralla kokonaisen kinkun. Olen kuullut, että valmista seitantaikinaa voi pakastaa ja paistaa sulatuksen jälkeen, mutta en ole tätä itse kuitenkaan kokeillut.


Seitankinkku

Seitan
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 kourallinen tuoretta meiramia/rosmariinia
2 rkl öljyä
1½ dl appelsiinimehua (1-2 appelsiinia)
½ dl (vähäsuolaista) soijakastiketta
½ dl tahinia/maapähkinävoita
2 rkl tomaattipyrettä
1 rkl sinappia
1 rkl vaahterasiirappia
½ dl ravintohiivahiutaleita
2 tl savupaprikaa
2 tl nestesavuaromia
1½ dl kikherne-/gramjauhoja
3½ dl gluteenijauhoja

Marinadi
1 dl/1 appelsiinin mehu
1 rkl sinappia
1 rkl balsamicoa
1 tl vaahterasiirappia
1 tl yrttisuolaa

Kuori ja leikkaa sipulit paloiksi ja kuullota meiramin/rosmariinin kanssa paistinpannulla. Kun sipuli on läpikuultavaa, soseuta ne tahnaksi sauvasekoittimella.

Laita kaikki muut seitanin ainekset paitsi kikherne- ja gluteenijauhot kulhoon ja sekoita. Lisää sitten jauhot ja vaivaa massaa kunnes saat muotoiltua siitä sileän pallon/soikion. Aseta seitan folion päälle.

Sekoita marinadin ainekset keskenään ja valele seitanin päälle. Taittele folio kiinni nyytiksi.

Paista seitania 150 asteisessa uunissa 1½ tuntia. Avaa folio nyytti ja paista vielä 30 minuuttia.

Tarjoile kylmänä tai lämpimänä. Seitan säilyy ilmatiiviisti pakattuna jääkaapissa useita päiviä, kunhan et uudelleenlämmitä sitä enää, etkä pidä pitkiä aikoja huoneenlämmössä. Leikkaa kinkusta siivut ja lämmitä ne jos haluat lämpöistä.

Vinkki! Jos haluat vielä kosteampaa seitania, valele valmis kinkku seoksella jossa on yhden appelsiinin mehu, 1 tl sinappia ja 1 rkl vaahterasiirappia ja hieman suolaa.


Kerma-sinappikastike


1 dl kaurakermaa
½ dl kasvislientä
1 rkl sinappia (tai enemmän jos pidät sinappisesta)
1-2 rkl omenasosetta
1 rkl omenaviinietikkaa
½ tl valkopippuria

Sekoita ainekset keskenään kattilassa ja kiehauta. Tarjoile lämpimänä tai kylmänä seitankinkun kanssa.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

12 kommenttia :

  1. Taas kerran lämmin kiitos sinulle superhyödyllisestä postauksesta: kerroinhan, että aion tänä jouluna eka kertaa koittaa tehdä seitania. En ole tehnyt sitä aiemmin juuri siksi, että olen pelännyt, että siitä tulee mauton, kumimainen limppu.
    Pari kysymystä vielä: saako tuota nestemäistä savua ihan perusmarketeista, ja onko se maun kannalta aika tärkeä? Ja paistoastia: minulla olisi myös kannellinen valurautapata. Olisikohan se parempi kuin kannellinen lasivuoka?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi SoileSatu! :) Viimekerralla kun juteltiin, hykertelinkin hieman kun mainitsit ensimmäisestä seitaninvalmistuksestasi, sillä tämä postaus oli odottamassa julkaisuaan! Toivottavasti tästä on sulle apua!

      Nestemäistä savua saa ihan peruskaupoista, Poppamiehellä on ainakin tuote, jota olen nähnyt ihan pikkupaikkakunnan K-supermarketissakin. Yleensä oon bongannut sen jostain maustekastikkeiden, soijan, sinappien ym. luota! Tässä vielä linkki niin tiedät minkänäköistä tuotetta etsiä http://www.poppamies.fi/poppamies-mausteet/jalosavu/

      Nestesavu ei ole välttämättä olennaisin osa seitanin maussa, olen aiemmin tehnyt ilmankin. Jos jätät nestesavun pois, kannattaa silloin laittaa vaikka enemmän savupaprikaa sekaan. Mutta varmasti onnistuu ilmankin :)

      Paistossa neuvomani keraamisen tai lasisen vuuan tarkoituksena olisi minimoida seitanin kuumeneminen pohjasta, joten nopean järkeilyni mukaan valurauta toimisi tässä tapauksessa metallin kaltaisesti, eli kuumenee nopeasti ja ns. paistaa kosketuspinnaltaan. Kansi ei ole tässä niinkään olennainen. Joten seitan ei varmastikaan epäonnistu valurautapadassa, mutta sen pohja saattaa paistua enemmän.

      Poista
  2. Nyt meinaa kyllä mieli alkaa muuttumaan joulupaistoksen suhteen. Kuten aiemmin juteltiin olin jo päätynyt tofu versioon (olisi muuten ensimmäiseni!), mutta nyt taas kiinnostaisi myös seitankinkku. Ehkä nukun yön yli (tai kahden) ja mietin sitten asian loppuun asti. Kaksi eri versiota on kyllä vähän liikaa yhdelle syöjälle :D Hyviä vinkkejä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, nää on vaikeita kun pitäisi osata päättää! :D

      Kaksi eri versiota on kyllä paljon, yleensä oon tehnyt itselleni ylläolevasta reseptistä puolikkaan, jolloin sen saa syötyä joulun aikana ja jämät tarvittaessa heitettyä pizzaan tai muualle. Tai sitten otat seitankinkun vaan leikkelefiiliksellä ja teet siitä joulunajan eväsleivät :) Jos siis tuntuu, että olisi kiva kokeilla molempia.

      Poista
  3. Maistuukohan tässä appelsiini läpi, vai tuoko nimenomaan vaan sitä makeutta ja happamuutta? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Appelsiini ei maistu tosiaan yhtään läpi (ainakaan mun makunystyröillä) vaan tarkoituksena on tuoda makeutta ja hapokkuutta. Vaihtoehtoisestihan appelsiinimehun sijasta voisi käyttää ihan vettäkin, mutta appelsiinimehu toimi mielestäni paremmin :)

      Poista
  4. Kiitos ohjeesta! Jouluna tuli tehtyä ensimmäistä kertaa seitankinkku ja se onnistui mielestäni erinomaisesti. Juuri mikään ainesosa ei maistu tässä liikaa vaan mausta tuli tasapainoinen. Huomasin että kinkku parani kun sen lämmitti uudelleen mikrossa ohuina siivuina, jolloin siitä tuli mehevämpää. Saakohan tästä hiukan ''kumimaisempaa'' vähentämällä gramjauhoja ja lisäämällä gluteenijauhoja? Tarjoillessa paksu kerros Maille Dijon kruunasi kinkun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että pidit!

      Maku paraneekin mielestäni kun seitan saa olla yön jääkaapissa :)

      Juurikin näin kuin sanoit, jos gluteenijauhojen määrää lisää niin rakenteesta tulee "kumimaisempi".

      Poista
  5. Jos on sitrusallergia, millä korvaisit appelsiinin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos kommentista!
      Tilalla voisi kokeilla vaikka omenamehua, siitä tulee myös hapokkuutta ja makeutta. Yksi vaihtoehto on myös vain käyttää vettä, johon lisää 1 rkl omenaviinoetikkaa ja pieni loraus siirappia.

      Poista
  6. Hei,
    Olisiko mahdollista käyttää kuvia vegeruokapostauksessa instagramissa koulun instagram-tilillä, jos tägäämme tilisi postaukseen?

    VastaaPoista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget