Japanilainen ramen-keitto sienillä

16. tammikuuta 2018


Japanilainen ramen-keitto on lämmittävä keitto, johon on helppo kasata omat suosikkikasviksensa. Erityisesti makua keittoon saa erilaisista sienistä. Oletko koskaan koittanut friteerata siitakkeita?


Jos pitäisi valita yksi arkiruoka, jota voisi syödä viikosta toiseen, niin ramen olisi vahvojen ehdokkaiden listassa. Ramen-keitossa on helppo yhdistellä ja muunnella ainesosia: kauden kasviksia, eri proteiininlähteitä, eri nuudeleita, erilaisia liemiä. Samalla on helppo käyttää kaapista pieniä jämiä, joista ei muuten saisi kokonaiseksi ruuaksi.

Ramen-keitto koostuu siis maukkaasta liemestä, nuudeleista ja muista täytteistä. Ei siis sen ihmeempi kokonaisuus. Liemen voi valmistaa rameniin pitkän kaavan kautta keittelemällä kasviksista, mutta mainion liemen saa myös ilman pitkiä keittelyitä laadukkaiden liemikuutioiden ja mausteiden avulla 


Mulla kesti aika pitkään kehitellä oikeasti maukas nopeasti valmistettava liemi rameniin. Aina tuntui, että siitä puuttui jotain eikä maku ollut ihan kohdallaan. Sitten löysin Vegekaupasta  Kallon ranskalainen sipuli-liemikuutiot ja ratkaisu oli siinä. Käyttäessä kaupan perusliemikuutioita, mausta tulee usein hyvin sellerinen ja laimea. Kallon liemikuutioissa on reilusti makua ja makuvaihtoehtoja löytyy useampia.

Kun ramenin liemi on kohdillaan, täytteet voivat olla raikkaita ja rapeita kasviksia tai ihan sitä mistä itse pitää. Usein laitan rameniin paistettua tofua, mutta tällä kertaa kokeilin friteerattuja sieniä. Shiitake-/siitakesienet ovat suosikkisieniäni, sillä niissä on paljon makua, kun ne friteeraa, saa lopputuloksesta kivan rapean ja maukkaan. Siitakkeiden lisäksi herkkusienet tai portobellot sopivat keiton lisäksi, ja niihin voi halutessaan leikata kuvioita pintaan, jolloin keittoon saa ulkonäköä. Samalla voi leikitellä myös kasvisten muodoilla, kuten kuvissa näkyy!


Ramen saattaa tuntua ja kuulostaa jotenkin erityiseltä ja hienolta ruualta, johon tarvisi paljon taitoja tai erikoisia värkkejä. Totuus on kuitenkin ihan toinen, sillä nopean ramenkeiton saa valmistettua kotona 15 minuutissa, jos täytteet vain paistaa nopeasti pannulla. Tämä resepti on mahdollisimman matalan kynnyksen keitto, johon jokaisella pitäisi olla mahdollisuudet. Nykyään siitakesieniäkin löytyy helposti kaupoista, sillä mm. Pirkka on ottanut siitakkeet valikoimiinsa! Jos et kuitenkaan malta kokeilla erikoisia sieniä, niin koko setti valmistuu ihan yhtä hyvin tavallisista herkkusienistäkin.

Erikoisin vaikeiten korvattava ainesosa liemessä onkin misotahna. Sitä löytyy nykyään paremminvarustelluista marketeistakin, joten kannattaa kurkata valikoima. Parhaiten kuitenkin valikoimaa on etnisissä kaupoissa. Jos kuitenkin misotahna kuulostaa liian jännittävältä, voit jättää sen kokonaan pois ja lisätä hieman suolaa liemeen.


Ramen sienillä

2 reilua annosta

Liemi
6 dl dashilientä (kombu-levää ja/tai kuivattuja siitakkeita) tai vettä
1 kasvisliemikuutio
1 rkl riisiviinietikkaa (tai omenaviinietikkaa)
2 rkl soijakastiketta (glut.tarv.)
1½ rkl punaista misotahnaa (tai ripaus suolaa)

Friteeratut siitakkeet
6 siitakesientä
½ tl maissitärkkelystä (tai perunajauhoja)
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl seesamiöljyä (tai lisää rypsiöljyä)
1 tl togarashia (tai chilijauhetta)
ripaus suolaa

Karamellisoitu sipuli
1 keltasipuli
1 rkl öljyä
½ tl (kookos)sokeria
ripaus suolaa

Lisäksi
100-150 g (täysjyvä)nuudeleita (glut.tarv.)
portobellosieniä tai herkkusieniä
parsakaalia
porkkanaa
tai muita kauden kasviksia

Valmista dashi (erillisessä linkissä ohje) mielellään päivää etukäteen, mutta tarvittaessa valmistuu puolessa tunnissakin. Jos et halua valmistaa dashilientä, käytä tilalla vettä.

Viipaloi friteerattuja siitakkeita varten sienet ohuiksi. Laita kuivalle pannulle paistumaan kunnes neste on haihtunut sienistä ja ne saavat hieman väriä. Ripottele maissijauho sienille, sekoita hyvin. Lisää sienten sekaan kuumalle pannulle öljyt ja friteeraa sieniä kunnes ne rapeutuvat ja saavat kauniin värin. Lisää lopuksi togarashi ja suola.

Leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi. Kuullota pannulla öljyssä, pienennä lämpöä ja hauduta sipuli pehmeäksi. Kun sipuli on pehmennyt lisää sokeri ja suola ja anna karamellisoitua miedolla lämmöllä muiden valmistelujen ajan.

Kiehauta dashiliemi ja lisää sekaan kasvisliemikuutio, etikka ja soija. Sammuta levy. Ota misotahna lusikkaan ja aseta lusikka nestepinnan alle, hieno tahna kauhalla hiljalleen nesteen sekaan ettei se jää paakuiksi. Jätä liemi jälkilämmölle.

Kypsennä nuudelit paketin ohjeen mukaan. Paista portobellosienet/herkkusienet pannulla, höyrytä parsakaali kypsäksi (mikrossa vesitilkassa tai kuumalla pannulla vesitilkassa. Leikkaa porkkana kolikoiksi.

Kasaa keitot. Nosta kypsiä nuudeleita keittolautasen pohjalle. Kaada liemi nuudelien päälle. Nostele täytteet nuudelien päälle. Nauti lämpimänä.


Vinkit
  • Loistava liemikuutio liemeen on Kallon ranskalainen sipuli. Niitä saa esimerkiksi Vegekaupoista.
  • Misotahnaa löytyy hyvin varustelluista marketeista tai aasialaisista kaupoista. Punainen misotahna voi löytyä myös nimellä aka miso. Jos et löydä punaista misotahnaa, niin muutkin misotahnat käyvät, mutta tällöin maku saattaa olla miedompi.
  • Käytä keitossa haluamiasi nuudeleita, täysjyvänuudelien sijaan esimerkiksi tattarista tehdyt sobanuudelit, riisinuudelit tai vehnäiset udonnuudelit sopivat oikein hyvin! Huomioi vain, että nuudelit eivät sisällä kananmunaa. 

Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget