Intialainen bataatticurry uunissa

9. maaliskuuta 2018


Intialaisia mausteita yhdistettynä pitkään haudutukseen uunissa. Curry valmistetaan yleensä hellalla, mutta se valmistuu loistavasti myös uunissa, jolloin makuihin tulee erityistä syvyyttä.


En voi puhua millään muotoa olevani intialaisen ruuan ekspertti, tai edes tuntevani sitä kovin syvällisesti. Niinpä siis fuusioruuat ovat helppoja ja käteviä silloin kun haluaa jotain uutta ja jotain vanhaa. Tässä tapauksessa intialaisittain maustettua currya yhdistettynä suomalaiseen pitkään uunihaudutukseen.

Usein curryt valmistetaan hellalla pitkälläkin haudutusajalla, jolloin maut saadaan syventymään. Mietin kovasti miten saisin ulkoistettua tuon pitkänkin haudutteluajan, kunnes muistin että onhan siinä hellan alapuolella se uunikin. Näppärä tapaus kokkauksen ulkoistukselle. Vihannekset pataan ja pata uuniin, jolloin aika vapautuu vaikka suosikkisarjalle sohvan nurkassa.


Tämän ruuan yksi pääpilareista ovat maapähkinät. Olin ajatellut kirkkaasti mielessäni miten laitan ruokaan sitten reilusti maapähkinöitä päälle, että ne saavat paahtua uunissa herkullisiksi. Sitten ruokaa kasatessani tajusin, että olin unohtanut maapähkinät kauppaan. Myös maapähkinävoi oli loppu (en tosin tiedä miten se on mahdollista). Ei auttanut kuin kollata kaikki kaapin jämät ja lopuksi alistuin nyppimään löytämästäni pähkinäsekoituksesta maapähkinät erilleen ja lisäämään ne ruokaan. Pelastus.

Onneksi löysin maapähkinäni, sillä niistä ruokaan tulee se ihana loppusilaus. Siinä missä maapähkinät viimeistelevät maun, viimeistelee hyöryävän kuuma riisi tai tuore naanleipä tekstuurin ja itse ruokatilanteen. Suoraan pannulta tai uunista nostettu naanleipä on jotain niin hyvä, että itse pääruoka meinaa unohtua. Onneksi muistin senkin, joten tuli syötyä muutakin kuin leipää. Naanleipähän toimii hyvänä haarukankorvikkeena kastikkeen syömisessä.


Tämä on erityisen turvallinen ruoka intialaisiin mausteisiin tutustumiselle, sillä se kelpasi meilläkin pöydässä kaikille syöjille. Erikoista makua hieman hämmästeltiin, mutta kaikki söivät lopulta ruokansa hyvillä mielin loppuun. Tulisuuden jätinkin siis ruuasta käytännössä kokonaan pois, mutta tulisuudesta nautintoa saavat voivatkin lisätä tuoretta chilia sipuleiden sekaan näin halutessaan.


Intialainen bataatticurry uunissa

4 annosta

2 rkl öljyä
2 keltasipulia
3 valkosipulinkynttä
1 pieni pala inkivääriä
1 rkl garam masalaa
2 tl kurkumaa
1 tl kokonaista kuminaa
800 g bataattia (1 iso)
200 g vihreitä papuja
1 dl maapähkinöitä
1 tlk/4 dl kookosmaitoa
2 rkl kikhernejauhoja/vehnäjauhoja
4 kaffirlimenlehteä
½ limen mehu
mustapippuria
suolaa

tarjoiluun naanleipää ja/tai riisiä, ½ lime, korianteria/(thai)basilikaa


Kuori ja pilko sipulit. Kuumenna öljy pannulle, lisää öljyyn sipulit, raastettu inkivääri garam masala, kurkuma ja kumina. Paista keskilämmöllä kunnes sipuli pehmenee, varo polttamasta mausteita.

Kuori/pese bataatit hyvin. Leikkaa bataatti sopiviksi paloiksi. Laita bataatti, vihreät pavut, maapähkinät ja sipuli-mausteseos isoon uunivuokaan ja sekoita. Kaada päälle kookosmaito, johon on sekoitettu jauhot. ja sekoita vuoka. Nosta kookosmaitoon kaffirlimenlehdet, purista limen mehu, rouhi päälle mustapippuria ja suolaa.

Kypsennä vuokaa 175 asteisessa uunissa kannella/foliolla peitettynä ensin 30-40 minuuttia. Ota folio pois ja jatka kypsennystä vielä 30 minuuttia. Tarkista haarukalla että bataatit ovat kypsiä, elleivät, jatka kypsennystä.

Tarjoile curry naanleivän ja/tai riisin kanssa.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!


2 kommenttia :

  1. Rakastan intialaista ruokaa ja varsinkin naanleipää! Intialaistyyppistä meillä tehdäänkin aika usein, mutta naanleipään minulla ei vielä ole hyvää ohjetta. Olisiko sinulla vinkata? Uunia tulee kyllä käytettyä liian vähän hyväksi, olisiko sinulla ideoita myös valurautapata ruokiin uunissa valmistettuna? Nyt kun se on niin en ole muuta tehnyt kuin kaksi pataleipää ja siihen ne omat ideat sitten loppuvatkin :D Todella herkulliset kuvat jälleen kerran :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! :) Itseasiassa naanleipäresepti on tuloillaan tässä lähiviikkoina, resepti vaatii vielä pientä hiomista mutta sieltä se on tulossa! Odotellessa suosittelen herkuttelemaan Viimeistä murua myöten blogista löytyvällä ohjeella :) https://www.viimeistamuruamyoten.com/itse-tehdyt-naan-leivat-v/

      En omista itse valurautapataa (vielä), joten sillä tehtäviin ruokiin ei kovin paljoa vinkkejä ole. Mutta siinä missä mikä tahansa uunivuoka, voi valurautapadalla tehdä minkä tahansa uuniruoan. Kuten vaikka tämän nimenomaisen reseptin. Valurautapadassa ruoat taitavat kypsyä vieläkin mehukkaammiksi kuin keraamisessa vuuassa, joten siinä mielessä se on oiva valinta uunipatojen valmistukseen!

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget