Perinteinen lasagne tomaatti- ja valkokastikkeella onnistuu vegaanisena niin hyvin, että eroa tavalliseen on vaikea huomata.
Perinteinen ns. suomalainen lasagne on kuulunut suosikkiruokiini lapsesta lähtien. Nimenomaan sellainen lasagne, jota äitini teki: tomaatti- ja juustokastike kaadetaan vuokaan vuorotellen eri kerroksiin. Sellainen lasagne on mielestäni ollut se oikea lasagne.
Vihdoinkin oli aika tehdä tuota lapsuuteni suosikkilasagnea vegaanisena versiona. En ole uskaltanut aiemmin kokeilla, sillä olen ajatellut ettei se kuitenkaan maistuisi yhtä hyvältä mitä muistan. Lopputulosta maistaessani yllätyin siitä, miten lasagnesta ei oikeastaan edes huomannut että se olisi ollut kasvisversio, tai oikeastaan se oli jopa parempaa mitä muistinkaan.
Lasagnea on helppo valmistaa kerralla isompi annos, jolloin sitä voi syödä useampana päivänä tai laittaa vaikka annoksia pakastimeen ja ottaa sieltä syötäväksi. Kuvissa näkyvä annos ei ole ihan kokonainen reseptin annos, sillä jaoin lasagnen kahteen eri vuokaan pakastusta varten. Todellisuudessa siis tällä reseptillä tulee hieman isompi lasagne, josta riittää hyvin kuudellekin syöjälle (ellei nälkä ole kova, jolloin tulee varautua vain neljälle riittävyyteen).
Pitkähköstä kypsyttelyajasta huolimatta lasagne on aika helppo ruoka valmistaa. Tomaatti- ja valkokastike valmistuvat yhtä aikaa, kunhan kaikki raaka-aineet on valmisteltu etukäteen ja itse kasaamisessa ei kestä kauaa.
Vegaaninen lasagne
4-6 annostaTomaattikastike
4 porkkanaa
2 keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
1 pkt nude nyhtökauraa tai 2½ dl kuivaa soijarouhetta.
1 tlk/400g tomaattimurskaa
½ dl tomaattipyrettä
2 rkl ketsuppia
1 iso kourallinen tuoretta basilikaa tai 1 rkl kuivattua
½ tl mustapippuria
½ tl kuivattua oreganoa
ripaus suolaa
Valkokastike
3 rkl rypsiöljyä
3/4 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja/kikhernejauhoja
8-10 dl kauramaitoa (glut.tarv.)*
½-1 tl valkopippuria
ripaus suolaa
3/4 dl ravintohiivahiutaleita
Lisäksi
9-12 täysjyväistä/gluteenittomia lasagnelevyä
halutessasi 50 g vegaanista juustoraastetta (esim cheeze mozzarella style)
tarjoiluun kirsikkatomaatteja ja tuoretta basilikaa
Kuori ja raasta porkkana hienoksi raasteeksi. Kuori ja pilko sipulit pieneksi. Kuullota ne öljyssä. Lisää pannulle nyhtökaura (tai kuumassa vedessä turvotettu soijarouhe) ja paista siihen pinta. Lisää pannulle tomaattimurska ja porkkanaraaste. Anna tekeytyä kastikkeeksi, kun suuri osa nesteestä on haihtunut, lisää loput aineksista pannulle. Hauduta tomaattikastiketta vielä niin, ettei siihen jää nestettä vaan se olisi mahdollisimman kiinteää, ei kuitenkaan kuivaa.
Tee valkokastike. Nesteen määräksi saattaa riittää 8 dl, mutta laakeassa vuuassa nestettä voi tarvita 10 dl. Laita öljy ja jauhot kasariin ja vispaa tahnaksi. Kaada pannulle kauramaito kokoajan vatkaten ettei tule paakkuja. Lisää mausteet ja ravintohiivahiutaleet ja sekoita.
Kasaa lasagne. Laita vuokaan pohjalle puolet tomaattikastikkeesta. Lado päälle lasagnelevyjä. Kaada puolet valkokastikkeesta levyjen päälle. Lado lasagnelevyjä päälle ja loput tomaattikastikkeesta. Laita vielä levyjä tomaattikastikkeen päälle ja kaada loppu valkokastike päällimmäiseksi (jos kastiketta on vuoassa jo hyvin paljon älä kaada kaikkea vaan käytä loput muuhun ruokaan). Ripottele halutessasi juustoraastetta.
Paista lasagnea 175 asteisessa uunissa noin 1-1½h.
Vinkit!
- Tomaattikastikkeessa voit käyttää joko nyhtökauraa, soijarouhetta, härkistä tai muuta mieleistä jauhelihamaista kasviproteiinia.
- Valkokastikkeeseen voi kauramaidon sijaan käyttää esimerkiksi makeuttamatonta soija- tai mantelimaitoa. Soijamaito on neutraaleimman makuista verrattuna kauramaitoon, joka saattaa olla hieman makeaa.
- *Valkokastikkeen määrä riippuu paljon siitä, miten tiiviiksi tomaattikastikkeen saa. Itse yleensä teen tomaattikastikkeesta hyvinkin kiinteää, ettei siinä ole yhtään nestettä, jolloin valkokastiketta kuluu enemmän. Myös vuoan syvyys ja laakeus vaikuttaa valkokastikkeen määrään, mitä laakeampi vuoka, sen enemmän nestettä haihtuu paiston aikana. Jos haluat pelata varman päälle, ettei lasagnesta tule liian vetistä, laita vain 8 dl nestettä valkokastikkeeseen.
Tää oli niin hyvää!! Tein soijarouheesta. Kiitos reseptistä!
VastaaPoistaKiitos kun tulit kertomaan Essi! Tosi kiva kuulla :)
PoistaMoikka ja kiitos resepteistä. Mutta onko tuo valkokastikkeen 1 litra maitoa oikea määrä? Tein eilen tuolla ohjeella, enkä mitenkään saanut sitä sakeutumaan. Lopulta heitin puoli pussia Violifen juustoraastetta sekaan, jotta se ei jäänyt ihan liruksi. Käytin myös soijarouhetta kuiviltaan, eli se otti nesteensä vain tom.murskasta. Lopputuloksena valkokastike valui kaikkien kerrosten väliin ja vaikka kypsyttelin vuokaa toista tuntia, ja annoin uunin jälkeen vetäytyä vartin verran, niin valkokastike vaan norui liemenä lautasella ja vuoan pohjalle. Hyväähän se ruoka maultaan oli, mutta tuohon valkokastikkeeseen kaipaisin lisäneuvoja ��
VastaaPoistaKiitos kommentista!
PoistaLitran tölkillisen käytin kyllä omaan lasagneeni kun mittailin määriä tätä reseptiä varten. Yleensä aiemmin kun olen tätä tehnyt en ole sen kummemmin mittaillut ainesosia niin kokemus tarkoilla määrillä on vain yhdellä laittokerralla. On toki mahdollista, että odotellessa valkokastikkeesta haihtuu nestettä ja siksi määrä olisi pienempi, joten periaatteessa varmaan 8 dl voisi olla myös riittävä määrä, jos 1 l tuntuu kovin paljolta.
Se valkokastike ei ihan paksuksi kastikkeeksi kuulukaan sakeutua, vaan hieman paksummaksi vain. Mutta on toki mahdollista että tomaattikastikkeen vetisyydestä ja lasagnelevyistä riippuen tässä on vaihtelua. Tomaattikastikkeesta saa tosiaan tulla ihan tiivistä tavaraa ettei siinä ole näkyvissä yhtään nestettä. Voin vielä täsmentää tätä ohjeeseen. Sillä jos tomaattikastike on vetistä niin nestettä jää ruokaan liikaa.
Eli varmaankin tässä on jokin kultainen keskitie, että tomaattikastikkeen tulee olla tarpeeksi tiivistä ja valkokastikkeen juuri sopivaa. Usein lasagnea tehdessäni en kaada kaikkea valkokastiketta vuokaan, jos tuntuu että se on kovin vetistä ja käytän lopun johonkin toiseen ruokaan.
Harmi että sulla sattui sitten huono tuuri kohdalle, yritän täsmentää ylle ohjeeseen vähän valmistusta vielä niin josko sitten ensikerralla onnistuisi paremmin :)
Niin ja tosiaan, varmasti myös vuoan muoto vaikuttaa. Mitä syvempi vuoka sen vähemmän siitä haihtuu paiston aikana kosteutta. Laakeampaan lasagnevuokaan tehdessä kastiketta tarvitsee hieman enemmän. Kenties tälläkin voi olla jotain vaikutusta.
Joo kiitos. Vuoka oli kyllä ihan "perinteinen lasagnevuoka" ja tomaattikastike suorastaan kuivahkoa, kiitos juurikin sen soijarouheen jota en erikseen turvottanut. Täytynee seuraavaksi saostaa valkokastike vaikka kahdessa erässä ja tosiaan vähän vähemmällä nestemäärällä.
VastaaPoistaTodennäköisesti vika oli sitten vain valkokastikkeen määrässä, jos kokeilee valmistaa vain sen 8 dl. Uskoisin että yhdessä erässä saostaminen on ok. Jos tuntuu että seos jää kovin löysäksi niin lisää jauhoja sitten ruokalusikallisen tai kaksi lisää ja vispaa kunnolla.
PoistaJa sitten kun sitä kaataa levyjen päälle niin jos tuntuu että määrä on yhä reilu, niin sitten vain jättää ylimenevän osuuden kaatamatta vuokaan ja käyttää johonkin muuhun.
Uskoisin että sitten pitäisi tulla kunnolla kiinteää lasagnea.
Hyvin onnistui tällä ohjeella. Ravintohiiva uupui ja se vähän harmitti. Olen käyttänyt armivahventeena voimakaan makuisia sieniä, metsäsieniä kuivana murskaa ihan pieneksi ja huhmareessa jauhoksi ja sitä sirotellee esim ruokaluksikallisen yhteen ruokaan, ei maistu oikestaan sieneltä vaan vahvistaa muita makuja suolan kanssa. Toisaalta tupakoin joten makuaistiini ei voi nojata, kannattaa kokeilla vegaanisissa kerma-maitoruuissa.
VastaaPoistaKiva kuulla että onnistui! Kiitos kommentistasi :)
PoistaRavintohiivasta tulee kyllä hyvin makua. Mun onkin pitänyt kokeilla tuota sienijauhetta ruuissa, mutta jotenkin aina se unohtuu! Hyvä kun muistutit taas.
Heippa Jenni! Miten mahtaa onnistua tämän lasagnen pakastaminen? Onko sinulla vinkata jotain vegaanista ruokaa (vaikka sun resepteistä), mitä voisi tehdä pakastimeen? 30-kymppinen poikani on hurahtanut veganismiin ja itsekin ajattelin nyt kokeilla kuukauden verran. Kiitos!
VastaaPoistaHei Anne!
PoistaLasagnen pakastaminen onnistuu oikein hyvin. Kannattaa pakastaa vain annoksina, niin sulatus on helppoa.
Suurimman osan uuniruuista ja kastikkeista voi pakastaa. Pastan tai riisin suosittelisin keittämään aina tuoreena kastikkeen kaveriksi.
Tässä pari esimerkkiä ruuista joiden pakastaminen onnistuu hyvin
http://ruoka-alkemisti.blogspot.com/2019/07/kikherne-kukkakaalicurry.html
http://ruoka-alkemisti.blogspot.com/2019/08/boltsi-uunipasta.html
http://ruoka-alkemisti.blogspot.com/2018/02/vegaaninen-paimenen-piiras-juureksista.html
Kiitos!
Poista