Tex mex piirakka

23. toukokuuta 2018


Mausteinen tex mex piirakka on ihanan täyteläinen suolainen tarjottava, joka käy ihan lounaastakin. Gluteenittoman piirakasta saa käyttämällä gluteenittomia jauhoja ja maissista tehtyjä nachoja.


Mausteinen ruoka jakaa herkästi mielipiteitä. Kuulun itse siihen puoleen, joka ei siedä kovinkaan mausteista saati tulista ruokaa. Valmiista mausteistakin mieto/mild on yleensä oma valintani ja sittenkin pitää miettiä onkohan kyseessä liian tulista. Kun sitten teen tätä itselleni "mausteista" ruokaa, niin mies kummastelee, että ei se ruoka nyt niin kovin tulista ollutkaan. Painin siis hieman eri kategoriassa tulisuuden suhteen, vaikka olenkin yrittänyt hieman kouluttaa itseäni mausteisiin.

Tex mex ruokiin kuitenkin lähes poikkeuksetta kuuluvat chilit ja vahvat mausteet. Olinkin haaveillut pitkään hieman tulisesta tex mex henkisestä piirakasta, mutta ajattelin etten saisi sitä maistumaan oikein miltään ilman chiliä. Uskaltauduin lopulta kuitenkin sellaista valmistamaan ja toin pienen potkun piirakkaan maustetusta soijarouheesta ja päälle ripoteltavista jalapenoista. Enemmän mausteisuutta haluavat voivat haalia enemmän jalapenoja piirakkapalaansa kuin sitten kaltaiseni kissankielet.


Tämä enemmän tai vähemmän mausteinen piirakka onkin loistavaa tarjottavaa kuumilla keleillä, sillä se maistuu niin lämpimänä kuin kylmänäkin ja sopii tarjottavaksi vaikka illanistujaisiin. Nachoja voikin ripotella piirakan päälle rankemmalla kädellä ja ylimääräiset laittaa oheen kulhoon tarjolle. Käytinkin tähän piirakkaan Tortillas La Familia gluteenittomista maissitortilloista pannulla paistettuja nachoja, joihin toki lisäsin paiston yhteydessä hieman suolaa. Mutta voit toki napata kaupasta valmiitkin nachot, jolloin pääsee hieman helpommalla. Täytteen puolesta itsensä voi päästää helpommalla käyttämällä soijarouheen sijasta tex mex maustettua härkistä.

Tämä piirakka sopiikin todella hyvin gluteenittomana valmistamiseen. Käytin itse gluteenittomia kaurajauhoja, mutta pohjaan voi ihan hyvin valita vaikka gluteenittoman jauhoseoksen, esimerkiksi Urtekramilla on todella hyviä uusia jauhoseoksia, joissa on mukana myös kuitua.


Vegaaninen tex mex piirakka

26 cm piirakkavuoallinen

Pohja
4 dl kaurajauhoja (glut.tarv.)
½ dl rypsiöljyä
3/4 dl vettä
1/2 tl oreganoa
ripaus suolaa

Maustettu soijarouhe
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
2 dl (tummaa) soijarouhetta + vettä turvottamiseen
1 dl pakastemaissia
½ dl tomaattipyrettä
1 rkl balsamicoa
1 rkl savupaprikajauhetta
2 tl juustokuminaa
1 tl oreganoa
1/4 tl mustapippuria
1 tl tabascoa (vahvuus oman maun mukaan, käytin mietoa)
½ tl suolaa

Täyte
2½ dl paahdettu sipuli kaurakermaa/mantelikermaa
½ dl ravintohiivahiutaleita
½ dl kikhernejauhoja

Lisäksi
kirsikkatomaatteja
nachoja (glut.tarv.)
jalapenoa


Valmista ensin pohja. Sekoita ainekset keskenään ja levitä 24-26 cm piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Valmista sitten soijarouhe. Pilko sipulit ja kuullota ne pannulla. Lisää pannulle soijarouhe ja maissi ja paista soijarouheeseen hieman pintaa. Lisää pannulle vettä noin desi kerrallaan sen verran, että soijarouhe turpoaa, älä lisää vettä niin paljon että pannulle jää nestettä. Lisää pannulle tomaattipyre ja sekoita se hyvin. Lisää loput mausteista ja tarkista maku, lisää jotain mausteista tarvittaessa.

Sekoita täytteen ainekset keskenään kulhossa.

Levitä soijarouhe pohjataikinan päälle ja levitä takaiseksi. Kaada päälle täyte ja levitä sekin tasaisesti. Levitä täytteen päälle vielä puolitettuja kirsikkatomaatteja.

Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes se on kypsää.

Ripottele piirakan päälle nachot ja jalapenot. Tarjoile kylmänä tai lämpimänä.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

2 kommenttia :

  1. Oi nam! Tex mex -mausteet passaa niin hyvin piirakoissa ja pasteijoissa! :) Täytyy koittaa tällä reseptillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Elisa-Maria!

      Tex mex -mausteet on kyllä tosi kivoja :) Pasteijoissa en olekaan kokeillut, kiitos vinkistä! Toivottavasti tämä piirakka maistuu sulle.

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget