Vadelma-raparperigalette jäätelöllä

19. heinäkuuta 2020


Tämä galette kätkee sisälleen ihanan kirpeän täytteen, jota tasapainottavat paksu vaniljakastike ja päälle pyöräytettävät jäätelöpallot. Tämä on todella helppo ohje, joka ei tosiaan vaadi suurempia taitoja, mitä rosoisempi lopputulos, sen parempi!


Galette on siitä kätevä leivonnainen, että tuli siitä miten ruma tahansa, se näyttää juuri oikealta. Epämuodostunut piirakka ja käsintaitellut reunat, rosoisuus, halkeamat tai muut epäkohdat vain tekevät siitä kauniimman! Joten jos piirakan näpräily ei innosta, niin galette on vielä helpompi homma, tällä reseptillä riittää että painelet taikinan käsin muotoonsa leivinpaperille, ladot täytteet päälle ja taittelet reunat ylös. Ei ihmeellisiä välineitä tai mitään muutakaan ja kuten sanottua, epämuotoisuus on vain plussaa, sehän on rustiikkista.


Galetten tekeminen on hauskaa puuhaa, kun ei tarvitse miettiä niin tarkkaan minkälainen lopputuloksesta tulee. Tässä versiossa on vielä sekin hyvää, että mahdolliset häiritsevät "virheet" voi peittää jäätelöpallolla. Tärkeintä kuitenkin kaikessa leivonnassa on se maku! Usein kuulee mietittävän liikaa sitä leivonnaisten ulkonäköä. Vaikka sekin toki on tärkeässä osassa, mutta harvoin ketään haittaa pienet virheet piirakan tai kakun ulkonäössä ja ainakin niistä saa jotain puheenaihetta jos ei muuta!

Tässä galetessa täyte on mukavan kirpsakkaa ja raikasta. Vaniljakastike ja jäätelöpallo kuitenkin tasapainottavat kirpeyttä kivasti, ja sula jäätelö on taivaallista vielä lämpimän galetten kanssa. Parasta tämä on mielestäni tuoreena ja vielä lämpimänä syötynä. Mutta toimii myös oikein hyvin jäähdytettynäkin.


Raparperi yhdistetään aika usein mansikan kanssa, ja ymmärrän yhdistelmän oikein hyvin, makeaa ja kirpeää. Totesin kuitenkin että raparperi toimii tosi hyvin myös vadelman kanssa ja nythän vadelmakausi on parhaimmillaan ja vadelmat ovat tosi makeita! Pakasteesta ottaessa vadelmat usein hieman kirpeytyvät, jolloin täytteestä tulee erityisen raikas.


Vadelma-raparperigalette

8 annosta

Pohja
100g maidotonta margariinia
150g/2,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl valinnaista sokeria
ripaus suolaa
1 rkl limemehua (n. 1 limen mehu)
2-3 rkl jääkylmää vettä
hieman jauhoja työstämiseen

Täyte
n. 2 dl vadelmia
2 isoa raparperinvartta
1 rkl valinnaista sokeria
1 limen raastettu kuori
1 tl perunajauhoja
2 dl paksua vaniljakastiketta*

lisäksi vaniljajäätelöä esim Choice lovely vanilla tai Oatly vanilja
koristeluun sitruunamelissaa ja syötäviä kukkia kuten orvokkeja

Valmista ensin pohja. Nypi margariini, jauhot, sokeri ja suola keskenään karkeaksi muruksi. Lisää sitten limemehu ja nypi taikinaa sekaisin, lisää vesi ruokalusikallinen kerrallaan ja lopeta lisääminen on taikina pysyy kasassa, mutta ei ole vetelää. Nosta jääkaappiin muiden valmistelujen ajaksi.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Tee vaniljakastike tai sakeuta valmis kastike kattilassa perunajauhojen kanssa (mittäsuhteet alempana * merkin kohdalla). 

Leikkaa raparperin varret sopiviksi paloiksi. Pyörittele vadelmat ja raparperit perunajauhoissa.

Nosta pohjataikina leivinpaperoidulle ja hieman jauhotetulle uunipannulle. Painele taikinaa jauhotetuin sormin pyöreäksi levyksi pannulle, noin 25-30 cm kokoiseksi. Lusikoi keskelle vaniljakastike ja levitä tasaiseksi. Lusikoi kastikkeen päälle raparperit ja vadelma ja ripottele päälle sokeri ja limenkuori. Taittele pohjataikinan reunat hieman täytteiden päälle.

Paista 200 asteisessa uunissa n. 30 minuuttia. Reuna saa ottaa hieman väriä, mutta älä paista liikaa ettei se kuivu.

Anna jäähtyä hetki ja tarjoile vaniljajäätelön kanssa vielä hieman lämpimänä. Vaihtoehtoisesti jäähdytä kokonaan jääkaappikylmäksi.

*Valmista paksu vaniljakastike sakeuttamalla 2 dl valmista vaniljakastiketta 1 rkl:lla perunajauhoja, anna seoksen kuplahtaa kattilassa. Vaihtoehtoisesti tee vaniljakastike itse 2dl kauramaitoa/-kermaa, 1 reilu lusikankärjellinen vaniljansiemeniä, 2 rkl sokeria ja 1 rkl perunajauhoja, keitä kunnes sakeutuu.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget