Kuohkea vegaaninen täytekakku

14. heinäkuuta 2017


Yksinkertainen, mutta kuohkea täytekakku ilman kananmunaa? Onnistuu! Helpot raaka-aineet, mutta ihana lopputulos jota kehtaa tarjota.


Munaton, maidoton, yksinkertainen, helppo ja vegaaninen täytekakku. Kuulostaako utopistiselta? Mun mielestä kuulosti vielä hetki sitten, mutta ei enää! 

Oon pitkään metsästänyt hyvää vegaanista täytekakun ohjetta, joka olisi oikeasti kuohkea, eikä sellainen tiivis ja kostea, mikä on taas hyvä ominaisuus esimerkiksi suklaakakussa. Mutta toisaalta sen kakun pitäisi myös olla sellainen, mihin ei vaadita mitään erityisiä aineksia tai hirveitä määriä sokeria. Monissa vegetäytekakkuohjeissa kehotetaan käyttämään omenasosetta, mutta sitäkään ei aina ole saatavilla, etenkään vielä tässä vaiheessa kesällä. Joten helpot raaka-aineet olisi plussaa.


Kokeillessani kakkuohjeita ja kehitellessäni omaani totesin suurimmaksi kompastuskiveksi jauhojen määrän. Liian usein vegaanisessa kakussa tulee laittaneeksi jauhoja ihan liikaa, joka aiheuttaa juuri sen tiiviin ja kovan rakenteen. Kyllä se kakku pysyy kasassa pienemmälläkin jauhomäärällä, ei hätää!

Koska kakussa ei ole kananmunaa kohottamassa, täytyy kuohkea rakenne saada muuta kautta. Yksi tärkeä asia on jauhojen ilmavuus ja mahdollisimman vähäinen vatkaaminen. Eli kannattaa siivilöidä jauhot ja käännellä taikina sekaisin vain nuolijalla, eikä vaivata sen enenpää. Uunissa sitten leivinjauhe ja ruokasooda tekevätkin tehtävänsä. Taikinaan voi myös koittaa lisätä teelusikallinen viinietikkaa, jolloin taikinan kuohkeus voi parantua, mutta tätä kikkaa en ole vielä itse tällä kakulla testannut.



Uunissa kakku nousikin sitten kunnolla ja kun vuokaa nosti niin sai huomata miten ihanan kevyt se oli! Juuri sellainen kuin täytekakun kuuluisikin olla. Kostuttamalla pohjasta tuleekin sopivan mehevä!

Kuorrutteessa en yhtään pihistellyt, vaan laitoin käytännössä kaikkea: kermaa, marjoja, kukkia. Vain suklaa puuttuu! Joten heittäydy hulluksi koristelussa ja käytä mielikuvituksellisia yhdisteitä. Mitä enemmän koristeita kakussa, sen parempi.


En muista koska olisin viimeksi syönyt ihan oikeaa tavallista täytekakkua. Nyt tuli sekin vääryys korjattua, ja pitää varmaan todeta, että aiempi inhokkini onkin tätä nykyä oikeasti mieleen! Kunhan sen vain valmistaa hyvin ja taikinasta tulee kuohkea.

Kesällä ei tarvitse tarjoilujen kanssa olla niin justiinsa, joten kakun voi oikeasti koristella varsin huolettomasti. Tuoreilla marjoilla ja muilla kuorrutteilla mausta tulee väistämättä hyvä, joten älä ota vatupassia ja lastaa kerman tasaiseen levittämiseen. Herkulliseen nakukakkukuorrutukseen riittää hyvin lusikka, jolla kasaat kermakeot kakun päälle ja hieman tasaat! Huoleton koristelu on oikeastaan juuri se kakun paras juttu! Marjoja kakulle, suuhun, kakulle suuhun, eikö se niin mene?


Vegaaninen täytekakku

18 cm irtopohjavuoallinen (noin 8 palaa)

Taikina
2½ dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
3 rkl kookossokeria
1½ tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
1 lusikankärjellinen vaniljaa
ripaus suolaa
2 dl kasvimaitoa
1 rkl öljyä

Kuorrute
1 prk kasvipohjaista vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
mansikoita
mustikoita
tuoretta minttua
syötäviä kukkia

öljyä vuoan voiteluun
esim appelsiinimehua kakun kostutukseen

Sekoita kuivat ainekset keskenään kulhossa. Lisää sekaan nestemäiset ja kääntele taikina sekaisin. Levitä taikina 18 cm irtopohjavuokaan (tai pienempään jos haluat korkeamman kakun) ja tasoita pinta.

Paista kakkua 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes se on keskeltä kypsää. Anna pohjan jäähtyä kunnolla. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kahteen osaan terävällä veitsellä.

Vispaa kerma ja mausta vaniljasokerilla.

Kostuta kakku appelsiinimehulla. Levitä alemmalle pohjalle noin puolet kermasta ja asettele marjoja väliin. Nosta kostutettu yläkerros ja levitä loppu kerma siihen. Koristele kakku vielä lopuilla marjoilla, kukilla ja mintulla.


Vinkit
  • Tähän pieneen kakkuun kuorrutetta tulee sopiva määrä väliin ja päälle Plantin Creamy Dessert kermasta. Esim Alpron soijavispi vaahtoutuu niin runsaaksi määräksi, että puolet siitä riittää. Myös kylmästä kookoskermasta saa hyvän kuorrutteen.
  • Jos haluat isomman kakun, kaksinkertaista resepti ja käytä tavallista 24 cm irtopohjavuokaa. Käytä tällöin leivinjauhetta yhteensä 2 tl, älä kaksinkertaista määrää. Kaksinkertaista myös kuorrutteen määrä.
  • Jos et syö kakkua heti, säilytä pohja tai halkaistu kostutettu pohja jääkaapissa seuraavaan päivään.

4 kommenttia :

  1. Luulenpa että testaan reseptiä, kuulostaa niin hyvälle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että kuulosti hyvälle :) Toivottavasti maistuu ja tulee herkullinen kakku!

      Poista
  2. Nämä kuvat on niin kauniita! En itse ole kakkujen suuri fani, mutta nyt kyllä rupesi tekemään mieli :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Emilia! Se on hauska miten paljon luonto ympäristönä tuo lisää kuviin :)

      Kakuntehopuuhiin siis ;)

      Poista

Mitä pidit postauksesta? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget