Helppo raparperipiirakka

2. kesäkuuta 2021


Helppo ja maukas vegaaninen raparperipiirakka. Tämä on sellainen perinteinen simppeli raparperipiirakka, jonka nerokkuus piilee yksinkertaisuudessa.


Helppo raparperipiirakka ei tarvi ihmeitä osakseen, sillä sellaisen saa hyvin valmistettua vaikka mökkiolosuhteissakin. Olen haaveillut sellaisesta perinteisen eläinperäisen raparperipiirakan kuohkeasta koostumuksesta. Tiedät varmaan juuri sen kuohkean kakkumaisen piirakan rakenteen? Nyt onnistuin juuri sellaisen piirakan rakenteessa!


Kokeilin tätä reseptiä parillakin eri variaatiolla, toisessa käytin aquafabaa eli kikhernetölkin lientä ja toisessa paksua vegaanista jugua. Molemmat versiot toimivat hyvin, mutta juguversiossa paistoaika oli hieman pidempi. Tässä piirakassa onkin olennaista saada paistoaika oikein, että lopputulos tulee kunnolla kypsäksi eikä jää raa'aksi. Taikina jää helposti hieman raa'aksi keskeltä pinnasta raparperipalojen ympäriltä. Helpoimmalla kypsyyttä pystyy seuraamaan ihan silmämääräisesti: näyttääkö taikina kypsältä eli rapealta raparperipalojen ympäriltä. Sen jälkeen voi sitten koittaa puutikulla, jos siihen ei jää taikinaa niin piirakka on hyvä.





Raparperipiirakka

18 cm irtopohjavuoka

1½ dl valinnaista sokeria
½ dl öljyä
½ dl aquafabaa (kikhernetölkin lientä)*
½ dl valinnaista kasvimaitoa
1 tl vaniljauutetta (tai 2 tl vaniljasokeria)
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
hyppysellinen suolaa
2 raparperin vartta

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Sekoita sokeri, öljy, aquafaba, maito ja vaniljauute keskenään. Sekoita kuivat aineet keskenään ja kääntele ne nestemäisiin sekaisin. Älä sekoita enenpää kuin on pakko.

Pingota leivinpaperi 18 cm irtopohjavuoan pohjalle tai käytä 18 cm piirakkavuokaa. Voitele vuoan reunat. Kaada taikina vuokaan.

Pilko raparperit paloiksi ja ripottele taikinan päälle vuokaan. Painele raparperipalat upoksiin taikinaan.

Paista piirakkaa 175 asteisessa uunissa noin 30-35 minuuttia. Tarkkaile kypsymistä paiston loppuvaiheessa ja testaa kypsyys puutikulla, jos siihen ei jää piirakan keskelle pistettäessä taikinaa kakku on kypsä.

Anna jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua. Tarjoile vaniljakastikkeen kanssa.

*Aquafaban voi korvata paksulla vegaanisella jugulla esim Oatlyn turkkilaisella, tällöin kakusta tulee hieman tiiviimpi ja paistoaika voi olla 40 minuutin paikkeilla.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget