Japanilaiset gyoza-nyytit täysjyvästä

1. toukokuuta 2014


Aasiassa erilaiset täytetyt taikinanyytit ovat aika perinteinen osa ruokakulttuuria. Gyozat japanilainen versio puolikuun muotoisesta reunoista rypytetystä taikinanyytistä, joka perinteisesti täytetään porsaanlihalla, kaalilla ja valkosipulilla. Kuori on ohueksi kaulittua vehnätaikinaa ja nyyttien kypsytys tapahtuu perinteisimmin paistamalla ja höyryttämällä.
Päätin tehdä näistä vain kasvisversioita ja tehdä kuoritaikinasta kuitupitoisemman käyttämällä täysjyväjauhoja. Täysjyväjauhot toimivat taikinassa ihan hyvin ja sen sitko säilyi.
Täysjyväjauhojen käyttö aiheuttaa vain sen, että gyozista ei tule perinteisen vaaleita ja ns. kauniita, mutta mielestäni ulkonäkö on taikinan tummuudesta huolimatta hyvä. Jos haluaa perinteisempiä gyozoja, niin suosittelen silloin käyttämään tavallisia vehnäjauhoja taikinassa, määrä pysyy samana.

Gyoza-nyytit

12 kpl

Kuoritaikina
1 1/3 dl vehnäjauhoja (käytin täysjyvävehnäjauhoja)
1 tl        ruokaöljyä (käytin rypsiöljyä)
loraus   seesamiöljyä
ripaus   suolaa
n. 1 dl   lämmintä vettä

Täyte
100 g kiinankaalia tai varhaiskaalia
2        kevätsipulia
1        valkosipulin kynsi
1 rkl   seesamiöljyä
1 tl     soijaa
ripaus sokeria
mustapippuria

Dippauskastike
2 rkl   soijaa
2 rkl   riisiviinietikkaa
loraus seesamiöljyä
ripaus chilijauhetta
1 rkl   seesaminsiemeniä

Valmista ensin täyte, että se ehtii maustua kunnolla. Pilko kaali ja sipulit pieneksi silpuksi ja sekoita niihin öljy, soija, sokeri ja mustapippuri. Nosta jääkaappiin maustumaan.
Valmista kuoritaikina. Laita kuivat aineet kulhoon ja nypi ne sekaisin. Lisää siihen hiljalleen lämmintä vettä ja sekoita taikinaa käsin. Vettä kuuluu lisätä sen verran, että taikinasta saa muotoiltua tiiviin pallon. Vaivaa taikinaa niin että siitä tulee varmasti tasaista. Muotoile taikinasta pallo ja kääri se kelmuun ja laita jääkaappiin ainakin 20 minuutiksi, että jauhot pehmenevät ja taikina jäähtyy.
Valmista tässä välissä dippauskastike. Sekoita ainekset kulhossa keskenään ja jätä sivuun odottamaan
Ota taikina jääkaapista ja muotoile siitä jauhotetulla alustalla pötkö ja leikkaa se sitten 12 yhtäsuureen palaan. Palojen leikkausta helpottaa että ensin laittaa pötkön puoliksi ja sitten puoliksi ja lopulta neljä lyhyttä pötköä kolmeen osaa. Pyörittele paloista pallot ja kaulitse niitä yksi kerrallaan ohuiksi levyiksi.
Kun taikina on kaulittu aseta se kelmulle ja käännä kelmu levyn päälle. Kauli kaikki palat samalla tavalla. Voit nostaa kelmutut levyt vielä hetkeksi jääkaappiin käsittelyn helpottamiseksi.
Ala täyttämään nyyttejä. Laita lusikallinen täytettä taikinalevyn keskelle, taita ympyrä puoliksi ja rypytä reunat niin että nyytti on umpinainen.
Kun kaikki nyytit on täytetty laita ne paistinpannulle, jossa on öljyä ja paista niin, että niiden pohja ruskistuu. Lisää pannulle vettä noin. nyyttien puoleen väliin ja jätä hautumaan kannen alle muutamaksi minuutiksi. Nostele nyytit reikäkauhalla ritilälle tai paperille niin että ylimääräinen kosteus kuivuu. Nyytit ovat valmiita tarjoiluun. 
Ne maistuvat hyviltä niin kylminä kuin lämpöisinäkin.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget