Korealaiset bulgogi-hodarit soijasuikaleista

23. toukokuuta 2015


Viimeaikoina perinteisistä "mättöruuista" on ollut liikkeellä jos jonkinlaista eksoottisempaa versiota ja ne tuntuvat saavan kovaa suosiota. Resepteissä pyörii käytännössä kaikkea mihin vain mielikuvitus riittää, bataatti- ja munakoisohampurilaisista, suklaahodareita, suolaisia korvapuusteja jne. Sinänsähän tällaiset ruokauudistukset ovat aina mukavia ja helppo tapa tutustua uusiin makuihin.
Aiemmin mainitsin kaveristani, joka oli Etelä-Koreassa vaihdossa, bulgogi innostukseni tuli myös hänen kauttaan. Hän hehkutti bulgogia herkulliseksi ja ehdottomasti maistamisen arvoiseksi. Siispä lähdin hieman tutkiskelemaan asiaa, ja totesin, että bulgogi on sananmukaisessa merkityksessään "tulilihaa" ja on äärimmäisen suosittua kotimaassaan. Bulgogi on jopa saanut niinkin suurta tunnustusta, että se on pärjännyt maailmallakin ruoka-arvosteluissa. 
Bulgogiin löytynee ohjeita jos jonkinmoisia, joista jokainen hieman poikkeaa toisistaan. Pääsääntöisesti kuitenkin kyseessä naudanlihaa, joka maustetaan soijalla, seesamiöljyllä ja vaihtelevalla kirjolla mausteita. Bulgogissa tärkein osuus on sen paistaminen, ja sen valmistamiseen on olemassa omia bulgogi-grillejäkin... En kuitenkaan itse lähtenyt ihan näin hifistelylinjalle, vaan toteutin versioni tylsästi paistinpannulla. 
Erikoisuutena tässä omassa versiossani on se, että toteutin bulgogin soijasuikaleversiona. Muut ruokailijat halusivat versionsa lihalla, joten kuvissa nähtävissä myös niitäkin, keskimmäisessä kuvassa vasemmalla soijasuikaleet. Itse en nautaversiota maistanut, mutta soijasuikaleet maistuivat mielestäni todella hyvältä. Kuulemma soijasuikaleissa tulisuus tuli paremmin esille kuin lihaa käyttäessä, joten kannattaa olla tarkkana jos tulisuus on ongelma.
Hot dogit päätyivät tähän ruokaan helpottamaan syömistä ja muutenkin hauska tapa syödä ruoka käsin. Kun lisäkkeeksi käyttää erilaisia värikkäitä kasviksia, kokonaisuudesta tulee todella herkullinen (niin ulkoisesti kuin maullisesti). Itselläni oli tälläkertaa seesamimajoneesin lisäksi täytteenä salaattia, porkkanaraastetta ja kevätsipulia. Hodareiden kyljessä sitten tuoreet parsat toimivat hyvänä lisäkkeenä.

Korealaiset bulgogi-hodarit

8 annosta

Hotdog sämpylätaikina
1 1/4 dl  kauramaitoa
10 g       tuorehiivaa
2 rkl      sokeria
ripaus    suolaa
noin 4 dl täysjyvävehnäjauhoja
50 g       margariinia

seesaminsiemeniä koristeeksi

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna sekaan hiiva, sokeri, suola ja sekoita. Lisää jauhoja muutamassa erässä kunnes taikina on hyvä (voi kulua hieman vähemmän tai hieman enemmän). Lisää margariini ja vaivaa taikinaa muutamia minuutteja. Nosta taikina kohoamaan lämmöttömään uuniin, jossa valo päällä noin 45 minuutiksi.
Jaa kohonnut taikina 8 osaan ja pyörittele pitkulaisiksi sämpylöiksi. Anna kohota vielä noin 10 min uunipellillä. Sudi sämpylät vedellä ja ripottele seesaminsiemeniä päälle.
Paista 225 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Bulgogi
1/4 dl teriyakikastiketta
1 rkl   seesamiöljyä
5 cm   inkivääriä
1         kevätsipuli
2         valkosipulin kynttä
½ tl    mustapippuria

400 g soijasuikaleita (kypsänä ja kuivattuna)
seesaminsiemeniä paistamiseen

Valmista marinadi sekoittamalla teriyaki ja seesamiöljy keskenään esim pussissa. Raasta inkivääri ja valkosipuli joukkoon (kuoret pois toki ensin). Pilko kevätsipuli ja lisää. Lisää lopuksi vielä mustapippuri ja sekoita. Laita pussiin soijasuikaleet kypsennettynä ja mahdollisimman hyvin vedestä puristettuna ja nosta jääkaappiin marinoitumaan vähintään tunniksi, mielellään pidemmäksi aikaa.
Nosta marinoidut suikaleet huoneenlämpöön jokin aikaa ennen paistoa. Laita seesaminsiemeniä pannulle ja paahda niitä hetki. Lisää sitten suikaleet ja paista ruskeaksi, mutta älä kovaksi.

Seesamimajoneesi
1 dl   majoneesia (kasvipohjaista)
1 rkl seesamiöljyä
1 tl   soijaa
2 tl   seesaminsiemeniä

Sekoita ainekset keskenään ja käytä.

Tarjoiluun kasviksia kuten salaattia, karkeaa porkkanaraastetta ja kevätsipulia

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget