Haudutetut päärynät, sekametelisoppa uusista

28. joulukuuta 2015


Monien mielestä sekametelisoppa eli sekahedelmäkiisseli kuuluu riisipuuroon, se on kuitenkin varsin epäilyttävän näköistä, joten tässä esteettisesti kauniimpi sekameteli. Perinteitä tässä hieman rikotaan, mutta maku on hyvä.


Kelit kylmenevät ja kaappien pohjalta pitänee jälleen kaivaa ne lämpimämmät vaatteet, jotta viimassa tarkenee. Ja koska keho ei ole vielä tottunut tähän kaikkeen kylmyyteen, niin lämpimät ruuat tuntuvat houkuttavan todella paljon. Näinpä olenkin suunnilleen joka aamu keitellyt aamupuuron tavalla tai toisella. Riisi-ohrapuurosta tulee todella herkullista, kun sen tekee uunissa. Jos puuron hauduttelee vielä yön yli, niin aamulla saa herätä herkulliseen puurontuoksuun. Toki meillä on ajastettu uuni, joten puuro ei ihan koko yötä uunissa pouhua. Ja koska puuroja on tullut syötyä paljon, on ihan kiva vaihdella täytteitä, että joka kerta olisi hieman jotain erilaista.

Päärynät ovat kaupassa nyt talviaikaan hehkeimmillään ja niitä saa kätevästi jopa euron kilohintaan. Sekametelisoppa eli sekahedelmäkiisseli on perinteinen riisipuuron päällystä, mutta mielestäni se ainakin näyttää niin epälyttävältä, että hieman esteettisempi kuorrutus puurolle olisi mukavampi. Lähdimpä sitten ideoimaan ja sain lopulta aikaiseksi tämän ns. uudistetun sekametelisopan, jossa päärynät täytetään kuivatuilla luumuilla ja marinoidaan mausteliemessä.


Tässä modernissa sekametelisopassa täytetyt päärynät marinoidaan muscovadosokerilla makeutetussa mausteliemessä. Liemeen voi toki laittaa mitä tahansa mausteeksi, mutta mielestäni kaneli, anis ja vanilja sopivat hyvin, eikä lopputuloksesta tullut liian voimakkaan makuinen, mutta juuri sopivan mausteinen. Päärynät voi valmistella ja hauduttaa illalla ja jättää marinoitumaan yön yli niin aamupalalle onkin sitten jo valmiit marinoidut päärynät.

Haudutetut päärynät luumulla

4 annosta

1 l vettä
1 dl muscovadosokeria
1 kanelitanko
½ vaniljatanko
3 tähtianista
4 pientä tuoretta päärynää
8-16 kuivattua luumua

Laita sokeri ja mausteet veteen pieneen kasariin ja kiehauta.
Kuori päärynät, jätä kara. Koverra varovasti päärynöiden kantaa (leveämpi pää) kuorimaveitsen kärjellä, parin sentin syvyyteen ja poista siemenkota (kannasta siis tulee parin sentin syvyinen sylinterin mallinen kolo). Täytä kolo kuivatuilla luumuilla.

Nosta päärynät kiehuvaan mausteliemeen ja hauduta hiljalleen 15 minuuttia. Anna tämän jälkeen päärynöiden jäähtyä liemessä kunnes liemi on täysin jäähtynyt, vaikka yön yli.

Tarjoile päärynät esimerkiksi riisipuuron kanssa.

2 kommenttia :

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget