Jouluiset piparimaljat mustikka-kardemummajugurtilla

17. joulukuuta 2015


Jos haluat kätevän jouluherkun josta ei aiheudu turhia tiskejä, tässä on loistava kandidaatti siihen tarkoitukseen. Muffinssipellissä paistetut piparimaljat voi täyttää mielensä mukaan, mutta tähän tarkoitukseen tein raikkaan maidottoman mustikkajugurtin, joka on maustettu kardemummalla.


Hyvää joulukuun 17. päivää!
Niin se joulukuu vain etenee ja enää viikko jouluun, jännittävää! Vielä pitäisi loppurutistus jaksaa ja tekaista hieman jouluherkkuja, onneksi keksivarannot ovat nyt jo sen suhteen kunnossa. Minulta loppuu tänään kouluhommat ennen joulua ja voinpa sen verran vihjaista, että graduni on hiljalleen palauttamista vaille valmis, joten olo on jotenkin todella helpottunut sen suhteen. Pientä taistelua tässä loppumatkassa tulikin sen kirjoittamisen suhteen, mutta nyt ollaan jo ehdottomasti paremmalla puolella. Taas yksi etappi takana ja kohti uusia haasteita, keväällä vielä viimeiset opinnot ja tutkinto olisi sitten siinä, tuntuu hassulta. Mutta ehkä tähän ajatukseen jossain vaiheessa tottuu.


Mutta koska joululoman tapaiseni on alkamaisillaan, räjäytän ilmoille tähän ehdottomasti joulun parhaan jälkiruuan! Piparit kuuluvat ehdottomasti jouluun, joskin voidaan väitellä siitä, mikä on täydellinen pipariresepti. Ja koska piparit kuuluvat jouluun, niitä pitää joulupöydästä ehdottomasti löytyä. Tämä hienosti lavastamani jouluasetelma on varsin jouluinen mummani maalaamien posliinimukien ja äidin hopealusikoiden kanssa. Mainittakoon vielä sen verran, että kuvausasentoni tämän pöydän ääressä oli varsin kinkkinen, jouduin seisomaan noin 15 cm leveässä raossa pöydän ja ikkunan välissä, että sain sopivan luonnonvalon ikkunasta. Noh, hyviä akrobatiaharjoituksiahan siinä tuli. 
Mutta tosiaan, kukapa ei siitä innostuisi, kun on jälkiruoka, josta ei tule tiskiä?! Minä ainakin. Näinpä siis iskemme useamman kärpäsen yhdellä iskulla: ei tiskiä (koska tarjoiluastian voi syödä), pipareita, jälkiruoka joulupöytään ja kaikenlisäksi perinteisiä suomalaisia makuja. Lisättäköön vielä pakkaan vielä sellainenkin etu, että tämä jälkiruoka on vegaaninen, toisinsanoen maidoton ja kananmunaton (ja muutoin eläinperäisvapaa) ja toteutettavissa tarvittaessa gluteenittomana, kunhan on vain käytetty piparitaikina täyttää standardit. Jos piparitaikinaa ei halua valmistaa itse, vaan ostaa kaupasta, niin vegaanisia piparitaikina on esimerkiksi Myllyn Parhaan laktoositon piparitaikina. Gluteenittomia pipareita olen leiponut aikoinaan jostain satunnaisesta gluteenittomasta jauhoseoksesta ja niistä tuli varsin hyviä. Kannattaa siis valikoida tai valmistaa omiin tarpeisiinsa sopiva piparitaikina.

piparkakkukulho

Nämä piparimaljat ovat varmasti kaikkien mieleen, kokonaisuus on hieman makea, mutta kuitenkin raikas ja ennenkaikkea jouluinen. Minulla oli hieman vaikeuksia keksiä tälle ohjeelle nimeä, sillä tämä ei ole varsinaisesti moussea saati vanukasta, joten jugurtti saanee tuoda asian tarpeeksi hyvin esille. Jugurtin maustoin kardemummalla ja vaniljalla ja rakennetta tuo mantelijauhe. Mustikat sekoitin viimeisenä varovasti jugurttiin, ettei massasta tullut ihan kokonaan vaaleanpunaista, pieni häivähdys vain. Mustikoiden tilalla voi toki käyttää mitä tahansa muita marjoja, puolukatkin varmaan sopisivat todella hyvin, silloin lopputulos saattaisi tosin olla hieman kirpeämpi. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan tätä herkkua, vie kielen mennessän!

Piparimaljat mustikkajugurtilla

8 annosta

n. 300 g valinnaista piparitaikinaa (huomioi sisältö ruokarajoitteiden mukaan)

Mustikkajugurtti
200 g makeuttamatonta soijajugurttia
2 dl vaahtoutuvaa (kaura)vaniljakastiketta
1 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
1 lusikankärjellinen vaniljansiemeniä
1 dl mantelijauhetta
200 g mustikoita

jauhoja kaulitsemiseen
mustikoita koristeluun

Laita soijajugurtti kahvin suodatinpussiin valumaan noin tuntia ennen muita valmisteluja (voi olla pitemmänkin aikaa, jolloin lopputuloksesta tulee tiiviimpi).

Valmista piparikulhot. Kauli piparitaikina levyksi ja leikkaa siitä ympyröitä tai isoja tähtiä, noin 15 cm halkaisija. Laita piparilevyt väärinpäin asetetun muffinssipellin kuoppien (kohoumien) päälle ja asettele siististi (reunat tasaisesti). Paista 200 asteisessa uunissa noin 6-8 minuuttia, kunnes piparit kypsyvät. Anna jäähtyä noin 10 min liikuttelematta. Kun piparimaljat ovat jäähtyneet hieman, pyöräytä ne irti muffinssivuoista. Anna jäähtyä loputkin. Säilytä tarvittaessa pitempäänkin.

Vaahdota vaniljakastike ja lisää siihen valutettu, kiintetytynyt soijajugurtti ja sekoita. Lisää mausteet ja mantelijauhe. Anna tekeytyä vähintään kymmenisen minuuttia, tarvittaessa pitempäänkin tarjoiluun asti.

Täytä piparimaljat hieman ennen tarjoilua, tarvittaessa maljat säilyvät kasattuna parikin tuntia, mutta pipari pehmenee. Koristele mustikoilla.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget