BBQ-tofu pizza täydellisellä bataattipohjalla (Ve, G)

12. toukokuuta 2016


Pizzaa vähän uudella twistillä? Bataatti tuo pizzapohjaan hauskan värin ja sopii mauiltaan BBQ:lla maustetun tofun kaveriksi.


Hei!

Onko kukaan muu huomannut, että tällähetkellä on todella paljon kaikenlaisia ruokahehkutuksia? Viimeaikoina on tullut niin paljon kaikkia uusia tuotteita, että ei oikein tiedä kunnolla enää pysyisikö perässä. On tullut niin superpuuroja ja myslejä, erilaisia kasvipohjaisia juuston ja maidonkorvikkeita yhä lisää ja ei tietenkään pidä unohtaa tätä maailmoja mullistavaa nyhtökauraa. Surullisena olen seurannut, kun jotkut ovat nyhtökauroistaan hehkuttaneet, mutta itse en ole vielä sitä päässyt maistamaan. Mutta ehkä sekin hetki koittaa, jopa varsin pian, kun ne tulevat laajemmalti myyntiin. Oletko sinä innoissasi nyhtökaurasta?





Koska toistaiseksi nyhtökauraa ei tässä keittiössä ole saatavilla, joudutaan tyytymään tofuun. Se ei ole oikeastaan huono asia, sillä minulla on soft spot tofuun. Tofu jakaa hyvin herkästi mielipiteitä ja monet sanovatkin etteivät pidä siitä, etenkään maustamattomana. Asiaa ei varmaankaan auta polemiikki soijan tuotannon kanssa. Mielestäni tofu on kuitenkin loistava ruoka-aine ja maistuu suunnilleen missä muodossa hyvänsä. Eikä sen maustaminen ole oikeasti isokaan homma!

Suurimpana ongelmana näkisin tofun kanssa tofulaadun. Monesti kaupan hyllyltä on helppo ottaa se halvin paketti, joka ei välttämättä ole kuitenkaan parhaimman makuista. Aasiassa, jossa tofun valmistus on oma kulttuurinsa, on ihan erimakuista tofua kuin täällä Suomessa. Suomestakin kuitenkin löytyy herkullista tofua huokeaan hintaan. Marinoituja tofuja on useitakin myynnissä, ja ne tottakai helpottavat ruuanlaittoa ja maustamista, mutta useiten kuitenkin ostoskoriini tarttuu maustamaton tofu. Jalotofun tofut ovat perusmarkettitofuista parhaimman makuista ja niiden makuvaihtoehdot ovat monipuoliset. Jos kuitenkin haluaa turvautua maustamattomaan tofuun, suosittelen mahdollisuuksien mukaan kurkkaamaan etnisten kauppojen hyllyt. Minua on onnistanut niinkin paljon, että lähiaasiakaupassani (vai onko se lähi jos se on vasta 2. lähin?) on loistavat tofuvalikoimat. Heidän tofunsa on edullista ja laatuja löytyy useita. Myynnissä on niin kiinteää kuin sileääkin tofua, mutta otan yleensä sen 500 gramman paketin kiinteää tofua, hintakin on vaivaiset 1,90 e. Ei siis voi oikeastaan sanoa, että talous menisi siitä kuralle.


Sitten kun on se tofupaketti kaupasta, niin mitäs sille sitten tehdäänkään? Jos ei sellaisenaan halua syödä, niin vastaus olisi, että maustetaan. Tofun maustamiseen on useita erilaisia keinoja, mutta olennaisinta kaikessa maustamisessa on saada tofusta ylimääräinen neste pois, jotta uudet maut pystyvät siihen imeytymään. Jos on aikaa, tofua voi imeyttää paperiin/pyyhkeeseen painon alla useita tunteja, mutta jos ei ole aikaa, kannattaa tofupalaa ensin puristaa varovasti, paloitella ja kuivattaa pienempinä paloina, jolloin ylimääräinen neste saadaan nopeasti pois. Sitten kun tofua maustetaan, sitä voidaan marinoida hitaasti, kuten lihaa, mutta pikainenkin marinointi onnistuu. Usein jos olen kiireessä, marinoin tofun soija-etikka -seoksessa tai pyörittelen palat pelkässä teriyakikastikkeessa, jolloin kummassakin tapauksessa maku imeytyy aika tehokkaasti. Sitten kun taas haluaa hifistellä, voi tofulle tehdä vaikka ihan oman kastikkeen.

Näin yhdessä seuraamassani ruokablogissa hauskan idean pizzasta, jossa käytettiin barbequemaustettua tofua, joten päätin itsekin kokeilla. BBQ-kastikkeen voi toki ostaa valmiinakin kaupasta, mutta itse tekemällä tietää varmasti mitä kastike todellisuudessa sisältää. Kastikkeen tekeminen ei ole erityisen vaikeaakaan, kunhan vai sekoittaa aineet kulhossa sekaisin ja lämmittää kastiketta, että sen rakenteesta saadaan sopiva. Kokeilin pizzaan samalla myös bataattipohjaa, joka toimi pizzapohjana loistavasti. Se pysyi kasassa ja maistuikin vielä hyvältä. Bataattipohja kannattaa kuitenkin kaulita ohueksi, esimerkiksi kelmua apuna käyttäen.

BBQ-tofu pizza bataattipohjalla

4 pizzaa

Pohja
400 g bataattia
1 dl kauramaitoa (tai muuta kasvimaitoa)
3 rkl oliiviöljyä
2 dl kikhernejauhoja
5 dl kaurajauhoja (täysin gluteenitonta jos tarve)
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa

BBQ-kastike
3 rkl vaahterasiirappia
4 rkl ketsuppia
1 rkl omenaviinietikkaa
2 tl soijaa
2 tl nestesavua
1 tl sitruunamehua
2 tl paprikajauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl sipulijauhetta
½ tl inkiväärijauhetta
½ tl mustapippuria
½ tl suolaa
ripaus cayennepippuria
2 tl perunajauhoja
½ dl vettä

Täytteitä
300 g maustamatonta tofua
1 dl tomaattimurskaa/kastiketta
punasipulia
herkkusieniä
tomaattia
ananasta
paprikaa jne.
200 g Violifen (smoked) juustoa (tai muuta mieluista)

Laita käyttämäsi tofu painon (kuten lautasen) alle paperiin tm. käärittynä.

Valmista taikina. Kypsennä bataatti, esimerkiksi kuutioituna mikrossa 6 minuuttia märällä talouspaperilla peitettynä. Soseuta kypsä bataatti. Lisää siihen kasvimaito ja öljy. Lisää kikhernejauhot ja puolet kaurajauhoista, sekoita hyvin. Lisää leivinjauhe, suola ja hiljalleen loppuja kaurajauhoista. Jos taikinan rakenteesta tuntuu tulevan liian tönkköä ennenkuin olet käyttänyt 5 dl kaurajauhoja, älä laita kaikkea (riippuu paljon bataatista ja jauhojen karkeudesta). Sekoita taikina hyvin ja anna tekeytyä muiden valmistelujen ajan, taikina siis tämän odottelun aikana tiivistyy helpostikäsiteltäväksi taikinaksi.

Valmista BBQ-kastike. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Keitä tai mikrota seosta noin 30 sek, kunnes se hieman jämäköityy. Kuutioi valutettu tofu ja sekoita se kastikkeeseen.
Valmistele muut käyttämäsi täytteet haluttuun muotoon.

Jaa jämäköitynyt taikina neljään osaan ja kaulitse palat levyksi, käytin kaulitsemisen apuna kelmupalaa, jonka laitoin taikinan päälle ettei se jäänyt kiinni kaulimeen.
Levitä tomaattikastike/murska tai mitä nyt käytätkään pizzan päälle. Levitä sitten muita täytteitä ja BBQ-tofu. Lopuksi raasta violifen juustoa pizzojen päälle.

Paista pizzoja 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes ruskistunut tarpeeksi (12-18 minuutin välillä). Pohja ottaa kypsyäkseen sen vajaa 15 minuuttia.

Tarjoile pizzat lämpimänä ja ripottele päälle halutessasi esimerkiksi rucolaa.


6 kommenttia :

  1. Bataattipizzapohja vaikuttaa varsin oivalliselta :) Täytyypä kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Bataatti toimi kyllä hyvin pizzapohjassa, pidin myös oranssista väristä, joka pohjaan sitten tuli :) Mukavan pirteä jo itsessään!

      Poista
  2. Tämä menee kokeiluun viikonloppuna, miten mä oon voinu missata tämän! Täytyy käydä tsekkaamassa meidän lähimmän etnisen tofuvalikoima, Lohjalla eivät pitäneet valikoimassa kun ei ollut menekkiä :/ Todennäköisesti Tampereella pikkasen parempi tilanne ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistavaa, onnistunutta kokeilua! Pizzaviikonloput on parhaita!
      Se on kyllä harmi, että joissain paikoissa ei vain ole menekkiä ja sitten katoaa valikoimasta, eikä sitä yhtenä ihmisenä voi kuitenkaan määräänsä enenpää ostaa...
      Tampereella ainakin Tullintorin EastAsianMartissa on juuri tuota 500g tofua, josta puhuin, hyvin huokeaan hintaan vielä, sellainen valkoinen paketti sinisellä etiketillä, se on hyvää! Siellä on vaihtelevasti ollut muitakin laatuja, joista oon tainnut kokeilla vain sitä Kovassa muovipaketissa ollutta pehmeää tofua, joka myös oli ihan toimiva.
      Myös Hervannassa Duossa on se "uusi" aasialainen kauppa, josta useimmiten ostan tofuni, siellä on vähän vaihtelevampi valikoima kuin Tullintorilla.

      Poista
    2. Siellä Duon kaupassa nimenomaan olen käynyt kerran tai pari, mutta ihan kauhealla kiireellä! Täytyy ensi kerralla salilla käydessä käydä katsomassa :) Pakko kysyä, että asutko sinäkin Hervannassa / lähialueella? :) Voisi olla kiva joskus pitää ruokatreffejä! :D

      Poista
    3. Se Duon kauppa on vähän salamyhkäinen, mutta niissä kylmäkaapeissa on juuri kaikkea jännittävää, kannattaa kuitenkin ostaessaan aina tarkistaa tuotteen päiväys/kunto, joskus sinne oli jäänyt vähän vanhempaa tavaraa...
      Asun vielä ainakin Hervannassa, ruokatreffit kuulostaa hauskalta!

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget