Pekinginkeitto

3. helmikuuta 2015


Ruoka-alkemian vuotuista taivalta juhlistettaessa tämä resepti edustaa teemoja pakkokokeilu ja eksotiikka.
Minulla on ollut ties kauanko tarkoituksena valmistaa pekinginkeittoa itse, jostain syystä se on vain jäänyt jäämisen jälkeen. Viimeinkin sain otettua itseäni niskasta kiinni ja tehtyä tätä herkkua. 
Pekingin keittoon tulee perinteisesti kanaliemi, mutta itse halusin kokeilla täysin kasvispitoista versiota, joten liemen maustaminen oli suhteellisen haastavaa. Mausteiden kanssa piti kikkailla aika paljon, mutta lopulta pääsin hyvään lopputulokseen. Jos saatavilla olisi ollut tuoretta chiliä tai chilitahnaa, se olisi ollut omiaan tähän, sillä mielestäni hyvään pekinginkeittoon kuuluu pieni tulisuus. Kannattaa siis olla maustaessa kärsivällinen ja maistella joka välissä oikean lopputuloksen saavuttamiseksi.
Hankalaksi osuudeksi muodostui myös kananmunan saaminen keittoon oikeanlaiseksi. Syömissäni pekinginkeitoissa kananmuna on ollut ns. rihmamaisena keiton seassa, josta päättelin, että kananmuna lisätään raakana keittoon ja kypsennetään sekoittamatta. Tässä vaiheessa kannattaa todellakin olla tarkkana. Kananmuna tulee kaataa nauhana keittoon ja sekoittaa vain sen verran, että se ei ole yksittäisenä klönttinä liemessä ja tämän jälkeen olla täysin sekoittamatta ja odottaa kypsymistä. Ennen annoskulhoihin lisäämistä kannattaa hieman sekoittaa, ettei kananmuna ole vain keiton keskellä, mutta kaikkea ylimääräistä sekoittamista tulee välttää, tai kananmuna sekoittuu liemeen liikaa.
Herkullista tästäkin pekinginkeitosta lopulta tuli ja ruokailijat olivat tyytyväisiä.

Pekingin keitto

6 pikkuannosta

1          makea sipuli (tai pari kevätsipulia)
2          valkosipulinkynttä
1 rkl     rypsiöljyä
1 l        kasvislientä
2          pienehköä porkkanaa
100 g   herneitä
50 g     bambunversoja (n. ½ säilyketölkistä)
½ dl     maissitärkkelystä (tarvittaessa enemmän)
3 rkl    soijaa
2 rkl    omenaviinietikkaa
1 tl      tomaattipyreetä
2 rkl    maapähkinävoita
½ tl     mustapippuria
½ tl     seesamiöljyä
1         laakerinlehti
1 rkl   srirachakastiketta
ripaus jauhettua timjamia
ripaus jauhettua rosmariinia

Kuori ja pilko sipulit pieneksi. Kuullota sipulit öljyssä. Laita sipulit kattilaan ja lisää sekaan kasvisliemi ja kuumenna. Kuori ja pilko porkkana ohuiksi tikuiksi. Lisää porkkanat kasvisliemeen ja keitä noin 15 minuuttia. Lisää herneet ja bambunversot (tarvittaessa pilko pienemmäksi). Lisää maissitärkkelys ja sekoita. Lisää maissitärkkelystä tarpeen mukaan jos keitto tuntuu liian lientoiselta. Lisää mausteet. Anna keiton hautua vielä jonkin aikaa ja tarkista maku. Tarvittaessa lisää chiliä.

Tarjoile lämpimänä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget