Mustikkajuustokakku (Ve, G)

14. toukokuuta 2016


Haluaisitko tehdä raikkaan juustokakun ilman liivatetta, mutta raakakakut eivät innosta? Tämä vegaaninen juustokakku hyydytetään uunissa paistamalla, mutta lopputulos muistuttaa enemmän uunitonta juustokakkua.



Juustokakkuja tulee nykyään syötyä harvoin, sillä liivatteettomia kakkuja ei juuri ole tarjolla missään valmiina ja jostain syystä sitä ei ole tullut itsekään valmistettua niitä kovin ahkerasti. Joskus on kuitenkin hyvä ottaa itseään niskasta kiinni ja tehdä jotain muka vaivalloista ja todeta, että eihän se sitten niin vaivalloista ollutkaan. Tällainen uunissa paistettava soijajugurttijuustokakku muistuttaa niin paljon hyydytettävää juustokakkua, että pitää tosissaan tietää millaista kakkua oikein on syömässä arvatakseen. 


Tämän tyyppisiä juustokakkuja löytyy netistä runsaasti, kunhan hakee vain hakusanalla "vegaaninen juustokakku". Kaikissa löytämissäni ohjeissa kuitenkin oli käytetty ihan silkkaa sokeria sellaisenaan, joten toteutin sitten sellaisen version, jossa ei ole lisättyä rasvaa pohjassa eikä valkoista sokeriakaan. Koristeeksi tein (lue: yritin tehdä) hienoa mustikkasydänkuviota, todetakseni, että pursotustaitoni ovat hieman ruosteessa. Kuvion olisi saanut kakkuun nätisti tiputtelemalla vain tippoja mustikkaseosta, mutta omat tippani olivat hieman liian runsaita pystysuunnassa, jolloin väri levisi. Näinollen kun teet mustikkakuviota, tiputa massan päälle oikeasti vain se pyöreä tippa! Ei mitään pursotuskuviota. Tällöin mustikka ei leviä ja koristelut pysyvät muodossaan. Tällöin pitäisi saada hieno sydänkuvio päälle. Totesin kuitenkin omasta kakustani, että itsetehtyhän se on, joten miksei se voisi näyttääkin hieman siltä? 


Tällähetkellä ainakin meilläpäin pihakukkavalikoima on hieman rajallinen, sillä edes voikukkia ei vielä ole näkyvissä. Leskenlehtiä kuitenkin löytyy, joten ne pääsivät koristamaan juhlapöytää kauniilla värillään. Pihakukistakin saa yllättävän nättekä kukkakimppuja/asetelmia, kunhan vain viitsii nähdä hieman vaivaa ja keräillä erilaisia saatavilla olevia kukkia. Tuskin maltan odottaa, että kesäkukat tulevat, että kesäkattausta voi koristella luonnon kauneilla väreillä. Pidätkö sinä mielummin leikkokukista vai koristeletko ikinä kattausta luonnonkukilla tai muilla kasveilla?


Tämä juustokakku on mukavan raikas, sillä täytteessä on sitruunankuorta ja makeutusta on hillitysti. Kakku on kuitenkin selkeästi makea (ainakin omien makunystyröitteni mielestä), joten ei siis hätiä sen suhteen. Makeutuksen voi tehdä hunajalla, jos ei halua ostaa ihmeellisiä värkkejä, mutta esimerkiksi agavesiirappi toimii mainiosti täysin vegaanista versiota tavoitellessa. Keksipohjaa pitää kasassa mustikkapiltti, joka on mielestäni loistava vaihtoehto rasvan sijaan, piltti tekee pohjasta mukavan tiiviin ja leikattavan, mutta siinä on rutkasti vähemmän energiaa kuin rasvassa. Varsinkin kun käyttää suosikkimakuistaan pilttiä, saa makuelämyksestä mukavan. Tähän kakkuun sopii mustikkapiltti, mutta esimerkiksi päärynä ja mango toimivat ihan yhtä hyvin.

Tämä kakku toimii loistavasti juhlatarjoilujen seassa, sillä se selviää huoneenlämmössä pitempiäkin aikoja ja sen voi hyvin valmistaa edellisenä tai sitäkin edellisenä päivänä ja säilyttää jääkaapissa.

Vegaaninen mustikkajuustokakku

18 cm irtopohjavuoallinen/ 8-10 palaa

Pohja
100-150 g digestivekeksejä (tai vaaleita gluteenittomia keksejä)
1 rkl kaakaojauhetta
1 prk mustikkapilttiä

Täyte
1 rs Oatlyn kauratuorejuustoa
1 prk (500 g) makeuttamatonta soijajugurttia
1 sitruunan kuori
½ sitruunan mehu
3 rkl agavesiirappia/hunajaa
3 rkl perunajauhoja

Kuorrute*
½ dl mustikoita
1 rkl agavesiirappia/hunajaa
2 tl perunajauhoja

Murskaa keksit pohjaa varten, sekoita niihin kaakaojauhe ja piltti. Jos massa on vielä liian löysän oloista, lisää keksejä 150g asti.  Pingota leivinpaperi 18 cm halkaisijan irtopohjavuoan pohjalle. Levitä pohjamassa vuoan pohjalle.

Notkista tuorejuusto ja sekoita siihen loput täytteen aineksista. Sekoita kunnes massa on tasaista. Kaada pohjan päälle.

Valmista kuorrute soseuttamalla mustikat (haarukalla/sauvasekoittimella) ja siivilöi ne. Sekoita siivilöityyn mustikkaliemeen siirappi/hunaja ja perunajauhot. Mikrota seosta 15-30 sekuntia, että sen rakenne hieman sakeutuu, sekoita hyvin.
Tiputtele kuorrutteesta pyöreitä tippoja täytteen päälle spiraalin muotoon. Vedä spiraalin läpi hammastikulla viiva, että pallot yhdistyvät.

Paista juustokakkua 175 asteisessa uunissa 20 minuuttia. Pienennä lämpö 150 asteeseen ja paista toiset 20 minuuttia. Sammuta uuni ja avaa luukku, anna jäähtyä muutamia minuutteja ennenkuin nostat pois uunista. 
Anna kakun jäähtyä huoneenlämpöön ja nosta jääkaappiin. Anna jähmettyä jääkaapissa muutaman tunnin tai yön yli.


*Vinkki: Kuorrutetta kannattaa mikrottaa ensin lyhyempi aika, ettei siitä tule liian kiinteää. Jos kuitenkin käy vahinko ja kuorrute kiinteytyy liikaa, sekoita siihen lämmintä vettä kunnes rakenne on sopiva. Tippojen sijaan kakun voi myös "marmoroida" pinnasta eli levittää kuorrutetta isompia läiskiä.


8 kommenttia :

  1. Ai vitsi miten fiksua käyttää rasvan sijasta pohjassa pilttiä, tämä kakku tulee ehdottomasti kokeiluun! Nätti juuri tuollaisena ja varmasti erittäin hyvän makuinen :) Pakko pistää tämä jakoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Lemmi, tässähän ihan punastuu :D
      Tuo piltti toimii kyllä jotenkin järkyttävän hyvin keksipohjassa, kun sillä rakenteesta tulee jopa tiiviimpi kuin rasvaa käyttäessä ja sehän passaa ainakin mulle paremmin kuin hyvin!
      Kerro sitten ihmeessä mitä tykkäsit kun kokeilet :) Herkkuahan tämä oli, tuli heti otettua santsipalakin ku syötiin, juuri sopivan raikasta.

      Poista
  2. Haluaisin kokeilla tehdä tuota kakkua, mutta mietin paljonko sitä soijajogurttia laitetaan, kun reseptissä ei sanottu purkin kokoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Aino!
      Hyvä kun kysyit, pahoittelen epämääräisyyttä! Kyseessä on tosiaan tuo Alpron isompi jugurttitölkki, joka on siis 500 grammaa.

      Lisäsin samalla ohjeeseen maininnan määrästä :)

      Poista
    2. Kiitos nopeasta vastauksesta! Tarkoitus on leipoa kakku huomisille synttäreille :)

      Poista
    3. Ihana kuulla!
      Toivottavasti kakku onnistuu ja maistuu hyvälle! :)

      Poista
  3. Hei, mielenkiintoinen ohje, ja tekele on juuri uunissa. :) Kaksi huomiota kuitenkin tein valmistusvaiheessa. Eli ainakin minun käsiini tuo pohja jäi aivan liian märäksi tuolla keksimäärällä. Yritin levittää, mutta takertui niin pahasti sormiin, että murskasin lisää Digestivejä joukkoon niin, että mielestäni oikeampi määrä oli lähempänä 150 g. :) Ja sitten tuo kuorrutteen mikrotusvaihe. Varmasti riippuu mikrostakin, mutta itse kun mikrotin 29 sekuntia, niin kuorrute meni seostumisen sijaan aivan paakkuiseksi, niin ettei se siitä enää notkistunut niin että olisi pystynyt tippoja tiputtelemaan kakun päälle. Olin sekoittanut ainekset keskenään huolellisesti ennen mikrotusta. Joten esimerkiksi minun mikrollani olisi varmasti riittänyt vain 15 sekuntia.. Olisi ehkä hyvä mainita se tuossa reseptissä myös. :) Tällaiselle reseptiä orjallisesti noudattavalle jolla ei paljoa ole kokemusta juustokakkujen leipomisesta se ainakin tuli yllätyksenä. :D
    Oma kakkuni tulee olemaan myös matalampi, kun käytin vähän isompaa irtopohjavuokaa, mutta se on toki aivan oma syyni. :D Hyvältä kuulosti ohje kyllä ja näytti kakku siitä huolimatta että päädyin sitten tekemään vain "marmorikuviota" kakun pinnalle. Toivotaan että maistuu hyvältä myös (eiköhän!). :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Reamary!

      Jos muistelen oikein (kakun tekemisestä kuitenkin jo hetki aikaa) niin levitin keksimassan lusikan avulla irtopohjavuokaan, jolloin se ei takertunut yhtä pahasti. Mutta voi myös olla, että käytin hieman enemmänkin keksejä, sillä käytössä ei ollut vaakaa vaan arvioin 400g keksipaketista neljänneksen. Mutta lisään maininnan keksien määrästä! Kiitos kun viitsit ilmoittaa kokeilujesi tuloksen!

      Todennäköisesti mustikkatäytteessä kyse mikron tehosta! Mustikkatahnaa voisi toki saada löysemmäksi lisäämällä liian kiinteään massaan lämmintä vettä sen verran että se notkistuu. Mutta marmorikuvio toimii varmasti yhtä hyvin, ellei jopa tule kauniimpi pinta kuin pisaroilla :) Lisään kuitenkin myös mikrottamisesta maininnan.

      Ihana kun olit tarkkaavainen ja tulit siitä kertomaan! Se on aina mukava kuulla kun joku kokeilee reseptiä, varsinkin jos siinä on jotain mikä jää askarruttamaan. Toivottavasti kakku maistuu!

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget