Tomaattikeitto avokadoruusulla

6. heinäkuuta 2016


Kesällä kotimaiset tomaatit ovat parhaimmillaan, joten käytä tilaisuus hyväksi ja tee niistä maukas keitto! Avokadosta saa taiteiltua pienellä vaivalla ruusukkeen koristamaan soppaa.


Hiljalleen alkaa se kotimaisten kasvisten kulta-aika, kun ei oikeasti tiedä, mitä pitäisi ostaa, tai jättää ostamatta, että ehtisi syödä niitä kaikkia tuoreita herkkuja. Odotan aina tätä vuodenaikaa innolla juurikin mainitusta syystä, nimittäin tuoreet ja nuoret kasvikset ovat vain niin hyviä! Etenkin tomaatista on saanut nyt nauttia mukavasti, kun vihanneshyllyt pursuilevat erikoisia lajikkeita, jotka näyttävät toinen toistaan mehukkaammilta. Voipa sitä näppärimmät tarjoustenmetsästäjät (kuten allekirjoittanut) löytää kotimaisia tomaatteja jopa alle euron kilohintaan, silloin niitä ei vain yksinkertaisesti pysty olla ostamatta vähempää kuin kilon tai kaksi. Eikö? Kärsiikö kukaan muu kasvisten hamstrausongelmasta? Sama pätee vähän kaikkiin muihinkin kasviksiin, mansikoitakin tuli hamstrattua tuossa laatikollinen, josta riitti muutama mansikka hyvään seuraan pienen yhteistyöpostauksen merkeissä, pysy siis kuulolla, sillä pian on luvassa loistava postaus tuosta tapaamisesta!
Mansikoista tein myös samalla jääkaappiin tulevaa vuotta varten ehdotonta suosikkihilloani, nimittäin inkivääri-mansikkahilloa, jota olen valmistanut jo kerran aiemminkin. Nyt viimeviikolla käytännössä nuolin viimeisen jäljelläolevan purkin sisällön, niin hyvää se vain on. Kannattaa siis ehdottomasti kokeilla, jos himoitset inkivääriä säännöllisin väliajoin. Tai kokeile, vaikka et himoitsisikaan!

tomaattikeitto avokado

Tuoreista kunnolla kypsistä tomaateista tehty keitto maistuu moninkertaisesti paremmalta, kuin säilyketomaateista tai hieman raaoista tomaateista tehty soppa. Valitse siis tomaateista mahdollisimman pehmeän kypsiä yksilöitä. Halutessaan voi toki käyttää kirsikka- tai luumutomaattejakin, nehän ovat yleensä pikkuisen makeampia, joten go for it! Hyvän tomaattikeiton sala piilee tomaattien kypsytyksessä. Ellei tomaatteja halua etukäteen paahtaa uunissa, jolloin keitosta tulee huomattavasti pehmeämmän makuinen, kannattaa tomaatteja kypsytellä pitkään ja hartaasti. Arkiolosuhteissa pitkille kypsyttelyille ei yleensä ole ihan hirveästi aikaa, joten puolessakin tunnissa saa ihan maukkaan tomaattikeiton, jonka makua voikin sitten tehostaa tuoreilla yrteillä, balsamicolla ja mausteilla.

Tomaattikeitto on sellaisenaan vähän tylsää ja ihmettelenkin hyvin usein, miksi lounasruokaloissa on usein tomaattikeittoa ruokana sellaisenaan? Kenen nälkä pysyy parilla soseutetulla tomaatilla? Ehkä vika voi olla minussakin ja muut tuolla keitolla sitten selviävät... Jokatapauksessa mielestäni tomaattikeitto kannattaa ehdottomasti kuorruttaa kunnolla. Kuorruttamiseen toimii mainiosti avokado, josta voi toimeliaisuudessaan näperrellä ruusukkeen! Ruusukkeen pyöritteleminen ei ole kovinkaan vaikeaa, mutta hieman sorminäppäryyttä se kaipaa. Avokadon lisäksi keiton päälle kannattaa ripotella avokätisesti siemeniä ja tarjoilla kyljessä vielä hyvää leipää. Tuollaisella kombolla ainakin minun nälkäni pysyi loitolla inhimillisen ajan (eli keskmäärin seuraavaan ruokailuun asti).

Tomaattikeitto avokadoruusulla

2 annosta

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
800 g kypsiä tomaatteja
1 kourallinen tuoretta basilikaa
1 rkl balsamicoa
1 rkl ruokosokeria
1 tl yrttisuolaa
½ tl pippuria

öljyä paistamiseen
avokadoa ja siemeniä tarjoiluun

Kuori ja pilko sipulit pieneksi. Kuullota sipulit öljyssä kattilassa. Pilko tomaatit ja lisää sipulien sekaan. Kypsennä kunnes tomaattien rakenne rupeaa hieman pehmenemään. Soseuta tomaatit ja sipulit mahdollisimman tasaiseksi, lisää tarvittaessa vettä, jos tomaateista ei irtoa tarpeeksi nestettä.
Silppua basilika ja lisää keittoon. Lisää myös loput mausteet.
Keitä keittoa 20-30 minuuttia, että sen rakenne sakeutuu nesteen haihtuessa.

Puolita avokado ja poista kuori. siivuta avokado poikittain hyvin ohuiksi siivuiksi (ja jätä siivut vielä avokadon muotoon). Levitä siivuja limittäin (avaa avokado viuhkamaisesti) ja kierrä rullalle saadaksesi ruusun aikaiseksi.

Nostele valmis keitto annosvuokiin, asettele avokadoruusut ja siemenet keiton päälle. Tarjoile lämpimänä.

8 kommenttia :

  1. Kaunis ruusuke, olet kyllä taitava! Itse olen pariin otteeseen tuollaista yrittänyt väsätä, ja tuloksena on aina ollut läjä avokadomössöä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos!
      Pitää kyllä myöntää, että se toinen keittolautanen, johon tein ekan ruusukkeen ei ollut ihan niin valmis näkemään maailmaa :D Avokadoruusukkeessa on tärkeää, että se avokado on juuri sellainen "oikeankypsyinen" jos avokado on hieman ylikypsä, niin muusiksihan se menee. Eli mielummin vaikka aavistuksen raaempaan päin, kyllä se siitä vielä!
      Onneksi avokadomössökin maistuu ihan yhtä hyvältä kuin ruusuke :)

      Poista
  2. Kyllä on kaunis annos! Oon tällä hetkellä ihan koukussa avokadoon, joten tämä saattaapi mennä kokeiluun. Kerran kokeilin kauniin avokado-asetelman tekemistä, mutta kuten aikaisemmassa kommentissa sanoit, niin avokadon tulisi olla JUST eikä melkeen oikean kypsä. Voit siis varmaan kuvitella lopputuloksen. Oon vielä toistaseksi tosi huono arvioimaan sitä kypsyyttä. :D

    Inkivääri-mansikkahillo kuulostaa ihanalta. Oon itse enempi kirpeiden hillojen perään, mutta tuo inkivääri saattaa tuoda uusia ulottuvuuksia mansikassa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon!
      Avokado on kyllä herkkua, mullakin tulee kausia kun sitä tulee syötyä paljon (kuten silloin kun sitä ostaa sen 500g pussillisen kerralla ja kypsyttelee niitä). Yleensä katson avokadosta kypsyyden sen kapeamman pään paikkeilta, eli kokeilen peukalolla onko se miten kimmoisa, jos se on hieman pehmeä, se on hyvä. Muualta avokadon sitten pitääkin olla napakka, tai muuten mennään jo ylikypsän puolelle. Jotku tekevät myös sitä, että ottavat sen karan pois ja jos alla näkyy kellertävää vihreän tai ruskean sijaan, kypsyys on hyvä.

      Tuo inkivääri-mansikkahillo kannattaa kyllä ehdottomasti testata! Mäkään en pidä kovin makeista hilloista, vaan se kunnon maku ja kirpsakkuus on se juttu. Tuossa mun hillon ohjeessa sitä inkivääriä tulee reilusti, joten mansikka toimii siinä taustalla lähinnä makeutena ja happamuutena :) Samoin jos pistät siihen sitruunamelissaa, kuten ohjeessa sanotaan, niin lopputulos on vielä maukkaampi.

      Poista
    2. Hei kiitos tosi paljon vinkeistä ton avokadon suhteen. Tulee tarpeeseen! :)

      En ole koskaan aikaisemmin hilloja itse valmistanut, mutta ehkä on pakko testaa tuo inkivääri-mansikka! :)

      Poista
    3. Ei mitään, mielelläni kyllä autan jos vain pystyn! :)
      Eikun sitten vain hilloa testailemaan!

      Poista
  3. Ihanan simppeli ohje! Avokado tuo tuohon varmasti hyvää ruokaisuutta ja kivan pienen twistin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Aina sitä ei tosiaan tarvitse ihmeitä tehdä saadakseen hyvää aikaan. Avokado oli kyllä hyvä makupari.

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget