Terveelliset vadelma-jugurttiruudut

22. heinäkuuta 2016


Tuoreista kotimaisista vadelmista voi tehdä vaikka maukkaita välipalaruutuja. Välipalaruudut saavat olla tuhteja, että ne ovat kunnolla täyttäviä, joten taikinaan käytetään kikhernejauhoja sekä kaurahiutaleita.



Kotimaisten marjojen sesonki on nyt parhaimmillaan! Jotkut toki sanovat, että mansikkakausi olisi jo pahasti ohi, mutta kyllä niitä kovasti näyttää torikojuilla vielä olevan myynnissä. Mustikat ja vadelmat kypsyvät metsissä, mutta laiskimmat (kuten minä) voivat hakea edes vadelmansa suoraan torilta, jolloin voi välttää madot ja muut itikat. Mustikoita kuitenkin ajattelin mennä nyt viikonloppuna keräämään metsästä, katsotaan miten suuri saalis on tiedossa. Vadelmapensaita meillä on jonkun verran kotonakin, mutta niiden sato on sen verran suppea, että saa vain muutamalle aamupuurolle täytteet ja ehkä yhden jälkiruuan. Ajattelin kuitenkin selvitä talven yli vadelmien kanssa, joten latasin niitä (toriostettuja) pakastimeenkin. Kuitenkin vadelmista ehtii vielä tehdä vaikka mitä, joten täältä pesee. Täydellisiä välipalaruutuja!

Kuka muu aiokoo rynnätä mustikkametsään, vai onko mustikat jo poimittuna (oli kyse sitten torista tai metsästä)?

Välipala on aika mysteerinen asia. Nykyään ne ovat varmaan se hehkutuksen aihe, sillä erilaisia välipalapatukoita ja muita valmisteita tulee kauppoihin kovalla syötöllä yhä enemmän. Toisaalta en ole nähnyt enää ruokasuosituksissa sitä jatkuvaa muista välipalat hehkutusta, jota näkyi silloin kun olin kouluikäinen. Vai onkohan syynä vain ympäristön muuttuminen? Se on kuitenkin pysynyt, että olisi parempi, jos päivässä syötäisiin monta pientä ateriaa parin jättiaterian sijaan. Minulla aika vakio syömärytmi on aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Joskus tosin päivällisen ja iltapalan välissä saattaa olla jotain pientä, riippuu ruuasta ja päivän aktiivisuudesta. Eli keskimäärin 5-6 ateriaa päivässä, tosin laiskimpina päivinä ehkä vain sen neljä kertaa. Näinpä siis yleensä syön jonkinlaista välipalaa kolmisen kertaa päivässä. Koska yksi omena ei riitä päivällä pitämään nälkää ja välipalapatukkojen ostaminen käy kalliiksi, tulee välipalaksi syötyä usein jotain ihan muuta.

Leipä on suomalaisille yleensä se tavallisin ja kenties helpoin välipala. Täytteeksi jotain ja sillä mennään. Olen ollut hieman kyllästynyt päivittäin syömään leipää jos ehkä vuoden verran, joten leipää tulee syötyä enemmänkin pari kertaa viikossa kuin päivittäin. Tämän takia välipaloja pitää miettiä hieman enemmän, mutta ideana on kuitenkin, että välipala olisi jotain helposti mukaan napattavaa ja nopeaa syötävää. Jos syön välipalani kotona (tuore)puuro, jugurtti, smoothie, chiavanukas tai hedelmää ja jotain on aika tavallinen vaihtoehto. Ne on helppo lusikoida lautaselta suuhun vaikka koneen ääressä istuen (mikä ei toisaalta ehkä ole kovinkaan suotavaa). Kun välipala tulee syötyä töissä/opiskelujen tauoilla, olisi parempi että se olisi jotain näppärää ja laukussakannettavaa. Välipalapatukka on tällöin ihan hyvä ratkaisu ja niitä on todella helppo tehdä itsekin, kuten nämä siemenillä kyllästetyt energiapatukat. Kiireessä myös pieni pussillinen pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä on hyvä vaihtoehto. Jos välipalaa kuitenkin ehtii valmistelemaan kunnolla etukäteen, ja haluaa jotain hieman mehukkaampaa, ovat välipalaruudut se juttu. Mikä on sun suosikkivälipala?


Välipalaruutujen idea on, että ne ovat hieman makeita, jolloin verensokeri nousee, mutta sisältävät kuitenkin hyödyllisiä ravintoaineita ja pitävät nälkää. Leivosmainen ulkonäkö saattaa siis hämätä, mutta aina parempi niin! Käytin näihin ruutuihin kikherne- eli gramjauhoja sekä kaurahiutaleita. Kikhernejauhot eivät siis todellakaan jätä välipalaruutuihin kikherneistä makua, vaan tuovat vain tiiviin rakenteen ja parantavat ravintoarvoja. Jugurtti auttaa myös rakenteen tiivistymisessä ja happamoittaa makua hieman. Näinpä siis välipalaruudut sisältävät runsaasti proteiinia, kuituja ja kaiken päälle maistuvat hyvältä.

Vadelmat tekevät ruutuista kesäisen raikkaan näköisiä, mutta halutessaan ruutujen päällä voi käyttää mitä tahansa muita marjoja tai vaikka hedelmiä. Talvella sitten pakasteestakin voi ottaa marjat sulamaan. Jos pakastetut marjat ovat kovin vetisiä, kannattaa niihin lisätä hieman perunajauhoja, ettei ruutujen pinnasta tule liian märkä. Nämä ruudut ovat oikeasti sitten todella tuhteja ja tiiviitä, joten yksi pala pitää kivasti nälkää, älä siis säikähdä ruutujen tiivistä rakennetta. Palat on helppo ottaa reissuun mukaan ja syödä käsin.

Vadelma-jugurttiruudut

20x30cm vuoallinen, 8 palaa

2 dl makeuttamatonta mantelimaitoa
3/4 dl makeuttamatonta soijajugurttia
3 rkl kookosöljyä
3 rkl vaahterasiirappia
3 dl kikhernejauhoja
2½ dl kaurahiutaleita
1 rkl kookossokeria
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl ruokasoodaa
ripaus suolaa

päälle 1-2 dl vadelmia


Sekoita kaikki ainekset (paitsi vadelmat) keskenään kulhossa. Levitä leivinpaperoituun uunivuokaan (piirakkavuoka tai 20x30cm vuoka) tasaisesti. Asettele vadelmat taikinan päälle ja paina hieman syvemmälle.
Paista 200 asteisessa uunissa 20-25 minuuttia.
Anna jäähtyä kunnolla. Ruudut säilyvät useita päiviä jääkaapissa esimerkiksi ilmatiiviissä rasiassa, etteivät pääse kuivahtamaan.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget