Omenatäytteinen kvinoa-pannarirulla (G, Ve)

8. lokakuuta 2016


Pannarin voi pyöräyttää kätevästi rullaksi, jolloin tylsästä välipalasta saa hieman erikoisemman. Gluteeniton uunipannari syntyy kaura- ja kvinoajauhoista ja täytteeksi tulee kookoskermaa ja kinuskisilla omenoilla.


Viikonloppu se näyttäisi jälleen kovasti olevan, mutta sehän ei meitä haittaa! Oma viikonloppuni tuleekin olemaan varsin toiminnallinen, mutta aina ajasta aikaan toiminnallisuus on ihan tervetullutta. Olen jälleen huomannut, että kun on säännölliset aikataulut ja tekemiset ovat jokseenkin aikataulutettuja, saa huomattavasti enemmän aikaiseksi. Kun ei ole sitä aikaa jaettavana turhantoimittamiselle, niin sitten ikäänkuin saakin valmiiksi vaikka mitä. Tai sitten ei. Huomasin juuri tänään, että tein koko aamupäivän ruokaa, jonka jälkeen rustailin reseptejä ylös. Sitten huomasinkin, että mennään illassa ja taas olisi nälkä. Eli päivä ruuanlaitosta ruuanlaittoon, kuulostaako tutulta? Joskus se muka hyvin aikataulutettukin aika tuntuu helposti katoavan vain jonnekin.

Mihin se aika sitten häviää? En suostu myöntämään, että kunnianhimoisella ruuanlaittamisella olisi jotain osaa ja arpaa tässä asiassa, sillä eihän kukaan meistä käytä enenpää aikaa aterian valmisteluun kuin kolmisen kymmentä minuuttia... Sitten sitä jotenkin kummallisesti löytää itsensä väkertämästä ruokaa toista tuntia ja sen jälkeen vielä oikeasti miettii, että mihin se aika oikeasti meni. Ruuanlaittoon saa siis kulumaan yllättävän paljon aikaa ihan tuosta noin vaan, jos sille linjalle lähtee. Joskus, tai aika useinkin, siihen pitkään kaavaan ei ole aikaa, joten täytyy olla edes vähän nopeampi. Ellei sitten yritä olla liian nopea ja tumpeloi niin kuin allekirjoittanut, että chilikastiketta onkin mitassa purkillinen eikä teelusikallinen...


Arkisessa ja nopeassa ruuanlaitossa on tärkeää suunnitelmallisuus, kuten olen muutaman kerran tainnut aiemmin täällä toitotella. Toinen juttu on se, että joskus pitää olla luova, kuten vaikka silloin kun ne jauhot on kaapista loppu. Siitä päästäänkin tarinaan tämän pannarirullan kanssa. Tarkoituksenani oli tehdä nopea ja kätevä pannarirulla, joka kelpaisi sitten kätevästi välipalaksi seuraavalle viikolle, kunhan sitä ensin oltaisiin jälkkärinä syöty. Sittempä menin ja huomasin, että eipäs minulla niitä jauhoja ollutkaan. Suunnitelmallisuushan on kaiken a ja o. 

Ei sitten käytetä jauhoja. Mutta hei, sittenhän saadaan kiva gluteeniton pannari kun ei ole jauhoja mitä käyttää. Kvinoaa kaapista kuitenkin löytyi ja kaurahiutaleita tottakai. Siispä kaura-kvinoapannari. Kokeilun päätteeksi totesin, että jauhot voisivat olla hieman useamminkin loppu. Siis oikeasti, miten paljon luovempi sitä on kun joutuu pakon sanelemana muuttamaan toimintamallejaan?

Näinpä siis päätin juuri, että jatkossa mahdollisuuksien mukaan pitänee etsiskellä vaihtoehtoisia ratkaisuja ruuanlaittoon niiden perinteisten ja mukavuusalueellisten sijaan. 


Kotimaisia uusia omenoita on vielä mukavasti tarjolla, joten niitä kannattaa nyt käyttää, kun on vielä mahdollisuus. Omenoista syntyy ihan superherkullinen kinuskinen paistos, kun käyttää kookossokeria makeuttajana. Olisin voinut syödä koko täytteen sellaisenaan, mutta maltoin säästää edes osan pannariin.

Jos epäröit kvinoan käyttöä pannaritaikinassa, niin ei kannata hätäillä. Se sopii todella hyvin pannariin ja tuo hyvän rakenteen. Kvinoan ominaismaku tulee vain hieman esille pannaritaikinasta, mutta mielestäni se on vain positiivinen asia. 

Kokonaisuudessaan tämä pannarirulla kelpaa siis jälkkäriksi tai välipalaksi, ihan mikä parhaalta tuntuu. Kun rullaa säilyttää jääkaapissa tiiviissä rasiassa, se säilyy hyvänä useita päiviä, maku on jopa parempi vasta seuraavana päivänä.

Omenainen kvinoa-pannarirulla

1 uunipannullinen, n. 10 palaa

Taikina
3 pellava"munaa" (3 rkl pellavarouhetta, 1 dl kuumaa vettä)
6 dl kaurajauhoja (gluteenittomia tarvittaessa)
1½ dl kvinoajauhoja
1 l hasselpähkinäjuomaa
2 rkl kookosöljyä
3 rkl kookossokeria
2 tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
½ tl kanelia
½ tl kardemummaa

Omenatäyte
6 kotimaista pikkuomenaa (tai 3 isoa)
2 rkl kookosöljyä
3 rkl kookossokeria
1 tl kanelia

1 tlk kookosmaitoa (yön yli jääkaapissa)

Laita pellavansiemenet tekeytymään kuumaan veteen muiden valmistelujen ajaksi.
Valmista taikina. Halutessasit voit valmistaa kaurajauhot kaurahiutaleista tehosekoittimessa, samoin kvinoajauhot kokonaisesta kvinoasta. Sekoita jauhot hasselpähkinäjuomaan ja vatkaa hyvin. Lisää loput taikinan aineksista (paitsi pellavamuna) taikinaan ja jätä turpoamaan uunin lämpenemisen ajaksi.
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kun uuni on lämmin, sekoita taikinaan pellavaseos. Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipannulle. Paista 200 asteessa 30-40 minuuttia. Pannarin tiivistyy jäähtyessään, joten nosta jäähtymään paiston jälkeen.

Valmista omenatäyte. Kuutioi omenat. Laita paistinpannulle kookosöljy ja sokeri ja kuumenna. Kun sokeri on hieman liuennut öljyyn, lisää omenakuutiot ja kypsennä miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi kaneli ja sekoita. Laita jäähtymään.

Kun pannari ja omenatäyte ovat jäähtyneet kokonaan, voi säilyttää vaikka seuraavaan päivään, vatkaa kookoskerma kuohkeaksi vaahdoksi. Lusikoi kookoskerma pannarin päälle ja ripotele omenat. Rullaa löyhälle rullalle ja käännä taite alas. Leikkaa sopiviksi paloiksi.


2 kommenttia :

  1. Näyttääpä ja kuulostaapa herkulliselta! :) On pitkään pitänyt kokeilla noita pellava-/chiamunia :). Ehkäpä nyt vihdoin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saara! :)
      Nuo pellava-/chiamunat toimii kyl tosi kätevästi kaikessa leivonnassa! Kokeile ihmeessä. Ite tykkään ehkä perinteisimmin käyttää just erilaisissa lättytaikinoissa.

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget