Bataatticrostinit ja ruokatrendit 2017

14. maaliskuuta 2017


Nopeat alkupalat tai muutenvain makupalat syntyvät paahdetusta bataatista ja kasviksista. Violetti bataatti hurmaa erityisesti värillään.


Voisin jo tässä vaiheessa tunnustaa, että vaikka nätisti asettelin crostinini tarjolle ja kauppaan niitä alkupaloina, niin pistelin ne menemään makoisina paloina lounaaksi tuossa eräänä päivänä. Bataatti on vain niin loistava raaka-aine, että sitä voisi käyttää missä tahansa ja syödä vaikka joka päivä!

Erilaiset bataatista tehdyt leivänkorvikkeet ovat olleet kovassa nosteessa, en kyllä yhtään ihmettele että miksi. Bataatti ja tahnat ovat vain jotain parhautta. Kuten vaikka nämä paahdetut bataatit hummuksella. Tulen varmaan elämään joka viikko jossain määrin tulevan kevään aikana bataateilla.


Violeteista ruuista on povattu vuoden 2017 hittiä. En kyllä yhtään pane pahakseni, sillä violetti on yksi suosikkiväreistäni. Ja onhan nyt värikäs ruoka ehdottomasti paikallaan! Värikkyys on juuri parasta ruuissa. Eihän sitä galaksin väreissä koristeltuihin brownieisiinkaan tarvitse elintarvikeväriä kun kasviksista saa väriä vaikka millä mitalla. Mun mielestä ehdottomasti nää "omatekoiset" värjäysmahdollisuudet ois se hieno juttu tulevissa ruuissa, sillä luontohan on oikeesti täynnä kauniita värejä, miksi tyytyä keinotekoiseen?

Päätin sitten itsekin olla bataatti-trendikäs ja tehdä bataattileipäsiä, crostineita. Niiden teko on nopeampaa kuin uskotkaan, sillä jos bataatin pesee huolella, ei sitä tarvitse edes kuoria. Uuniin paistumaan, odotellessa pilko täytteet, kuorruta ja syö. Menee ehkä siis 20 minuuttia kokonaisuudessaan (sisältää syömisenkin). Sopii siis vaikka arki-iltoihinkin jos haluaa vähän vaihtelua ruokaan. Ja nuo violetit bataatit on niiiin ihania!!


Mitäpä muuta sitä sitten odottelisi tulevalta vuodelta ruokatrendien suhteen? Ainakin lähiruoan jatkuvaa nousukiitoa, kulhoruokien kehitystä ja kasvisruokaa. Varmaan myös etniset ruuat jatkavat suosiotaan ja toisaalta kotimaiset kasviproteiinilähteet puhuttavat yhä. Pitää kyllä myöntää, että en ole vieläkään ehtinyt maistamaan härkis-uutuuksia! Pitäisi varmaan hävetä, tai sitten mennä heti huomenna kauppaan ja korjata tämä vääryys. 

Mitä sä odotat tulevan vuoden ruokatrendeiltä? Mä odottaisin jotain yllättävää vielä (jos nyt hyönteisruuan unohtaa), kuten vaikka uutta valmistustapaa, hapanjuuret leivissä oli aiempi juttu, samoin kasvisten säilköminen. Oisko nyt sitten jokin muu perinteinen vuorossa? Vaikka suomen 100-vuotiseksi kunniaksi jotain perisuomalaista. Ehkä pitäisi tän vuoden aikana sivistyä ainakin karjalanpiirakoiden suhteen ja tehdä niitä ensihätiin!


Bataatticrostinit

2 ruoka-annosta, 4-6 maisteluannosta

2 violettia bataattia (noin 500 g)
1 rkl öljyä
1 tl valkosipulijauhetta
½ tl valkopippuria
ripaus suolaa

Lisäksi
tahinia
pinaattia tai muuta vihreää
kirsikkatomaatteja
mustapippuria

Pese bataatti hyvin ja harjaa pintaa, poista huonot kohdat. Leikkaa bataatista vajaan sentin pakuisia siivuja. Levitä siivut uunipellille, pirskota päälle öljy ja ripottele mausteet, kääntele bataattisiivuja. Paista bataatteja 225 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes kypsyneet.

Levitä bataattisiivujen päälle tahinia, pinaattia, kirsikkatomaattia ja rouhi lopuksi mustapippuria.


2 kommenttia :

  1. Ihanan näköiset nuo crostinit! Mä uskoisin että noiden sun trendiveikkailujen lisäksi sellainen itte tekeminen on trendikästä tänä vuonna: itte hapatetut kaalit, kimchit, kaurajogurtit, mantelimaidot jne. :) Eli vähän niin ku vanhat perinteet meets 2017! Uskon kanssa että kasvisruokatrendi tulee pelkästään vahvistumaan. Mielenkiintosta kyllä nähä, mitä kuluvana vuonna vielä tulee vastaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Aino!
      Totta, itse tehdyt jutut on varmasti yhä enemmän nousussa. Ja voisin jopa veikata, että NOPEASTI tehtävät ruuat varsinkin! Nauratti ku just kuulin luennolla takan ihmisten puhuvan nopeasta soodaleivästä että tulee hyvää eikä tarvi mitään juuria kypsytellä päiviä :D Samalla myös myös pika-kimchi, nopeasti surautettavat kasvimaidot jne. Monissa valmiissa kasvis"jalosteissa" on paljon lisäaineita ja prosessointi on aika kovaa, joten varmasti nää kotitekoiset versiot tulee olemaan se juttu niin ihan varmasti tietää mitä se ruoka sisältää.
      Mäkin ootan innolla et mitä tulevan pitää, toivottavasti myös jotain mitä ei yhtään osannut odottaa ;)

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget