Helppo persikkapiirakka

13. elokuuta 2017


Helppo ja nopea persikkapiirakka sopii jälkiruuaksi tai vaikka aamupalaksikin! Piirakkaan ei lisätä sokeria, sillä tuoreiden persikoiden makeus riittää oikein hyvin.


Tänä kesänä on saanut nauttia tuoreista persikoista, nektariineista ja muista ihanista hedelmistä oikein kunnolla! Olen etenkin ollut ilahtunut makeista paraguayoista, niiden kanssa on onnistanut erityisen hyvin. Pian saakin sitten hedelmien lisäksi nauttia suomalaisen metsän antimistakin.

Makeat persikat sopivat erityisen hyvin makeaan piirakkaan. Persikat ovat itsessäänkin jo niin makeita, että niiden lisäksi piirakka ei makeutusta kaipaa. Kun piirakkaa ei makeuta erikseen sokerilla, on se myös terveellisempi. Tällöin piirakka kelpaa oikein hyvin välipalalle tai miksei vaikka aamupalaksikin.


Tämä piirakka valmistuu erityisen helposti. Pohjan ainekset vain sekoitetaan keskenään ja täyte on käytännössä vain jugurttia ja persikoita. Kasvipohjaiset jugurtit toimivat piirakkatäytteessä hyvin, sillä ne hyytyvät kylmetessään.

Soijajugurtti on perinteisesti vegaanisten piirakoiden ja juustokakkujen täyte, sillä se hyytyy uunissa parhaiten isomman proteiinipitoisuutensa ansiosta. Esimerkiksi tässä juustokakussa soijajugurtti on olennaisessa osassa täytteen hyydyttämisessä. Kaurajugurtti toimii kuitenkin lähes yhtä hyvin makeiden leivonnaisten täytteenä. Kaurajugurtti tosin on heti uunista otettaessa hyvin vetistä, jopa aaltoilevaa. Tästä ei kuitenkaan kannata hämmentyä, sillä täyte hyytyy jäähtyessään ja piirakka on helposti leikkautuvaa eikä yhtään valuvaa.



Koulujen alkaessa ja kesälomien lähestyessä loppuuan, onkin hyvä miettiä mahdollisia eväitä ja välipaloja. Tämä piirakka vastaakin siis kaikkiin mielitekoihin: herkutteluun, pieneen nälkään ja hätävara ruokaan. Piirakka säilyy peiteltynä jääkaapissa useita päiviä, ja on jopa parempaa seuraavana päivänä syötynä.

Jos piirakasta haluaa kuitenkin vieläkin makeamman, voi pohjataikinaan lisätä makeutukseksi hieman kookossokeria tai syödessä lorauttaa hieman vaahterasiirappia piirakkapalalle. Itse en kokenut tätä välttämättömänä, mutta toki niinkin voi tehdä. Ihania herkkuhetkiä raikkaan piirakan parissa!


Persikkapiirakka

26 cm piirakkavuoallinen


Pohja
2 dl makeuttamatonta kasvimaitoa
½ dl öljyä
2 dl kaurahiutaleita
2½ dl (täysjyvä)spelttijauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
(2 rkl kookossokeria)

Täyte
2 isoa tuoretta persikkaa
3 dl kaurajugurttia
2 rkl perunajauhoja
1 lusikankärjellinen vaniljansiemeniä


Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Sekoita pohjan ainekset keskenään kulhossa. Kaavi taikina 26 cm piirakkavuokaan ja levitä pohjalle ja nosta hieman reunoille. Esipaista pohjaa noin 5 minuuttia 200 asteisessa uunissa.

Huuhtele pesikat ja kuutoi. Sekoita 1/3 kuutioista kaurajugurtin, perunajauhojen ja vaniljan kanssa sekaisin. Ja jätä loput päälle.

Nosta esipaistettu pohja uunista, jos reunat ovat lässähtäneet, muotoile ne sopivaksi lusikalla. Levitä jugurttitäyte piirakalle ja ripottele persikat päälle. Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa vielä 20-30 minuuttia, kunnes piirakan reunat saavat väriä. Täyte on uunista otettaessa vetistä, mutta hyytyy kylmänä.


Vinkit
  • Käytän yleensä manteli- tai kauramaitoa leivonnasa, mutta esim. soija- tai riisimaitokin käy.
  • Spelttijauhojen tilalla voi käyttää tavallisia vehnäjauhoja tai käyttää jauhoseosta.
  • Lisää pohjataikinaan kookossokeria jos haluat hieman makeamman lopputuloksen, mutta tämä ei ole välttämätöntä.
  • Täytteeseen voi käyttää muutakin kasvipohjaista jugurttia, kuten makeuttamatonta soijajugurttia. Mielestäni kuitenkin Plantin kaurajugurtti on sopivan paksua ja makeaa tähän tarkoitukseen.
  • Tuoreet persikat voi korvata säilötyilläkin, mutta tällöin piirakasta tulee huomattavasti makeampi eikä ihan niin raikas.

6 kommenttia :

  1. Tuota olenkin miettinyt voisiko jugurtin kipata piirakan päälle. Aikoinaan tuli tehtyä viinimarjapiirakkaan kermaviili + kananmuna sekoitus, eikä sille ole oikein löytynyt korviketta, niin jos tämä olisi ratkaisu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo jugurtin käyttäminen on ihan näppärä keino ja yllättäen kasvipohjaiset jugurtit jämäköityvät siihen :)

      Poista
  2. Voi miten kaunis piirakka! <3 Ja taatusti myös herkullinen! Persikat ovat tosiaan herrrkullisia juuri nyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anne!
      Totta, persikat ovat kyllä niin ihanan mehukkaita :)

      Poista
  3. Vegaaniksi ruvenneen perheenjäsenen vuoksi tämä ohje tuli minulle testaukseen, piirakka meni just uuniin. Tein säilykkeistä, osa sokeriliemessä, osa mehussa säilöttyjä. Jugurtiksi tuli Alpron maustamaton soija, ja laitoin täytteeseen tulevien persikkapalojen lisäksi pinnalle viipaleita aurinkokuvioksi. Kiitos ohjeesta jo etukäteen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kuulostaapa ihanalta tuo aurinkokuvio persikoista! Varmasti tulee nätti piirakka :)

      Soijajugurtti ja säilykepersikat toimivat tosiaan ihan yhtä hyvin! Säilykepersikoilla tulee makeampi piirakka, kun tämä ei lähtökohtaisesti ole kovin makea. Toivottavasti maistuu!

      Kiitos kommentista!

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget