Kurpitsajuustokakkumuffinssit

27. lokakuuta 2017


Ihanat kurpitsaiset muffinssit yhdistävät juustokakun ja perinteisen muffinssin. Helppo ja nopea ohje, jossa on paljon makua.


Oletko nauttinut jo syksyn runsaasta kurpitsasadosta?

Mä en oo vielä saanut kurpitsakiintiötä täyteen, mutta paremman puolella jo ollaan. Useampi kurpitsa selätettynä! Yleensä paahdan kurpitsan kokonaisena ja laitan sen paloina tai soseena jääkaappiin. Jääkaapista onkin sitten helppo ottaa valmiiksi kypsää kurpitsaa ruokiin mukaan. Ei ainakaan ole tekosyytä että ei nyt ehdi kurpitsaa kypsytellä!

Näiden muffinssien kanssa olikin tuuria, että kaapissa oli jo valmista kurpitsasosetta. Saimme kutsun kaverien luo illanviettoon ja mietin vähän mitä olisin vienyt mukana, olin tehnyt vegaanisia marenkeja edellisenä iltana, mutta olisiko se nyt tarpeeksi? Totesin että ei, sillä tarjottavaa ei ikinä voi olla liikaa ja päädyinkin tekemään jotain kurpitsasta, kun sitä niin kätevästi oli kaapissa.


Juustokakku on yleensä aina varma valinta herkkujen suhteen, sillä suunnilleen kaikki pitävät siitä. Kurpitsan yhdistäminen juustokakkuun onkin mainio idea, sillä kurpitsan kanssa sopivat kermaiset ja täyteläiset asiat. Juustokakkuelementti ei tutotanut tälläkään kertaa pettymystä ja syöjät pitivät muffinsseista kovasti. Vaikka kyseessä olikin prototyyppiversio ja olin hieman epäileväinen.

Juustokakkuosan saa tehtyä muffinsseihin helpolla yhdistämällä vain osa taikinasta kasvipohjaiseen tuorejuustoon ja näin muffinssit valmistuvat vain taikinan sekoituksella eikä sen ihmeellisempää värkkäilyä tarvita. Muffinssien väri riippuu paljon käyttämästäsi kurpitsasta, oma kurpitsani oli aika keltainen, joten muffinssit ovat enemmän keltaisia kuin oransseja. Jos käytät esimerkiksi hokkaidokurpitsaa, tulee lopputuloksesta oranssimpi.


Kylmeneviin säihin sopii mielestäni runsas mausteidenkäyttö, ja näihinkin muffinsseihin voi surutta upottaa kaikki omat suosikkijoulumausteensa. En siis epäröisi esimerkiksi kardemumman tai pomeranssinkuoren käytössä.


Kurpitsajuustokakkumuffinssit

12 muffinssia

Taikina
n. 2 dl kurpitsasosetta (n. 200g)
1 dl kauramaitoa
½ dl öljyä
½ dl vaahterasiirappia
2½ dl (täysjyvä)spelttijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1½ tl kanelia
1 tl inkiväärijauhetta
½ tl neilikkaa
1/4 tl suolaa

Tuorejuustotäyte
1 pkt/225g Tofutti soijatuorejuustoa (tai kauratuorejuustoa)
1/4 yllä olevasta taikinasta

Sekoita kurpitsasoseeseen kauramaito, öljy ja vaahterasiirappi. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää märkiin. Kääntele taikina sekaisin.

Notkista tuorejuusto erillisessä kulhossa ja lisää siihen neljännes juuritehdystä taikinasta.

Lusikoi muffinssivuokiin taikinaa niin että vuoat täyttyvät melkein puoliksi. Tasaa sitten tuorejuustotäyte vuokien päälle ja tasoita pinta lusikalla.

Paista muffinsseja 200 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla. Koristele kanelilla.


Kurpitsasoseen valmistus

Kurpitsan voi kuoria joko ennen tai jälkeen kypsentämisen. Myskikurpitsa ja hokkaidokurpitsa on helppo kuoria raakana kuorimaveitsellä, mutta tavallinen kurpitsa on helpompi kuoria vasta uunin jälkeen, voit siis päättää itse.

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Puolita kurpitsat, poista siemenet lusikalla kaapimalla, poista myös rihmastot. Leikkaa puolikkaat 3-4 lohkoon, myskikurpitsan voi leikata pitkittäin viipaleiksi. Aseta palat uunipannulle irralleen toisistaan. Kypsennä 30-40 minuuttia (riippuen palojen koosta, pienet palat voi kypsyä jopa 20 min), kunnes kurpitsa on pehmeää haarukalla pistettäessä. Anna jäähtyä.

Poista kuoret tässä vaiheessa jos et kuorinut raakana. Soseuta kurpitsat esimerkiksi sauvasekoittimella, jolloin soseesta tulee sileintä.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

4 kommenttia :

  1. Kauniita kuvia! Kurpitsan paahtaminen onkin niin hidasta hommaa, että valmiin soseen tekeminen jääkaappiin tai jopa pakastimeen on järkevää. Sosettahan voi sitten käyttää mihin vaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensä paloittelen kurpitsan uuniin sen verran pieniksi lohkoiksi/paloiksi, että paahtamisessa ei mene puolta tuntia kauempaa. Mutta se on pitkä aika silloin kun haluaisi jo kovasti syödä!

      Kurpitsasose on kyllä pakkasessakin tosi kätevää, oon vaan huomannut että se menettää yllättävän paljon makua kun pakastaa vähääkään pidempään (yli kuukaudenkin), että siksi suosin enemmän tuota jääkaappisosetta, pysyy kuitenkin hyvänä useamman päivän.

      Poista
  2. Mistä sinä Jenni saat aina nämä loistavat ideat? Ja jälleen kerran ihan mielettömät kuvat <3 Olin kyllä jo heti mukana kun mainitsit alussa ohjeen olevan helppo ja nopea, voisiko mahdollisesti oranssi pyöreä kurpitsa (hockaido vai mikä lie?) sopia näihin? Sellaisen ostin juuri :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää idea syntyi silkasta jääkaapin sisällöstä! :D Sattui oleen purkki soijatuorejuustoa joka odotti sitä parempaa hetkeä ja kurpitsasosetta. Kiitos Emilia!

      Helpot ja nopeat ohjeet usein on juuri sellaisia että niissä on niin matala kynnys tehdä, että tulee tehtyäkin :) Oranssi pyöreä kurpitsa on juuri hokkaidokurpitsa, joka sopii erityisen hyvin näihin, silloin lopputuloksesta tulee hieman oranssimpi kuin kuvissa. Käytin itse tähän keltaisen myskikurpitsan jämät.

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget