Kurpitsaskonssit

15. lokakuuta 2017


Mausteiset kurpitsaskonssit maistuvat ihanalta puolukkasurvoksen tai makean inkivääritahnan kanssa. Skonssit valmistuvat helposti ja nopeasti.


Syksyn saapuessa marja- ja sienimetsän ohella kurpitsat ovat se juttu, jota odotan kaikkein eniten. Kurpitsat ovat vaan niin ihania monessa mielessä: kauniin värisiä, hyvän makuisia ja monipuolisia. Usein onkin hassu ajatus, että kurpitsa sopii vain esimerkiksi keittoon tai makeisiin herkkuihin, mutta todellisuudessa kurpitsa on oikein monipuolisten raaka-aineiden aatelia. Kurpitsa sopii esimerkiksi currykastikkeeseen!


Tänä vuonna kurpitsoista on tehnyt vielä paremman se, että kotimaisten kurpitsoiden määrä on lisääntynyt huimasti! Nyt ihan tavallisessa S-kaupassa on tarjolla kotimaista hokkaidokurpitsaa ja myskikurpitsaa perinteisen kurpitsan lisäksi. Vähän isommissa kaupoissa tarjonta saattaa olla vieläkin laajempi. 

Tutustuin myös ihanaan kurpitsakauppaan, josta sai käydä hakemassa itselleen kurpitsoja suoraan pellosta. Lajikkeita heillä olikin tarjolla useita erilaisia. En päässyt itse pellolla käymään, mutta tuttavani antoi minulle ihanan söpön Little Guy -lajikkeen kurpitsan (alla kuvassa vasemmalla).


Kurpitsasta valmistettavien ruokien ei tarvitse olla mitenkään erityisen monimutkaisia, vaan yleensä juuri se yksinkertaisuus on valttia. Nämä skonssit valmistuvat muutamasta raaka-aineesta, joskin mausteluettelo lisää listaa pelottavan pitkäksi.

Amerikassahan (varmaan jo Suomessakin?) on tyypillistä käyttää pumpkin spiceä, joka on jokseenkin verrattavissa meidän piparkakkumausteeseemme. Tuohon mausteseokseen sisältyy kanelia, inkivääriä, vaihtelevasti neilikkaa, muskottipähkinää tai maustepippuria. Kaikkea ihanalta tuoksuvaa siis! Joten ihan hyvin voit korvata tämän reseptin mausteluettelon piparkakkumausteseoksella, jos sitä kaapistasi löytyy!


Skonssien kanssa sopii jokin raikas ja hieman makea täyte, itse laitoin puolukkasurvosta, mutta ihan yhtä hyvin voit laittaa mieleistäsi hilloa tai vaikka omenasosetta. Myös mausteinen inkivääritahna sopisi hyvin kokeilunhaluisille. Toki jos haluat jotain turvallista ja tavallista, sipaise lämpimien skonssien päälle nokare margariinia. 

Nämä skonssit ovatkin oikeastaan parempia vasta seuraavana päivänä valmistuksesta, kun mausteet ovat saaneet kunnolla tasaantua!



Kurpitsaskonssit

n 10 skonssia

2 dl kurpitsasosetta (n. 200 g)
2 dl kauramaitoa
4 dl kaurahiutaleita (glut.tarv.)
½ dl auringonkukansiemeniä
½ dl seesaminsiemeniä
2 rkl unikonsiemeniä
1 tl leivinjauhetta
1 tl inkiväärijauhetta
1 tl kanelia
ripaus suolaa

päälle kaurahiutaleita tai unikonsiemeniä

Sekoita kaikki ainekset keskenään, anna taikinan turvota viitisen minuuttia. Muotoile taikinasta haluamasi muotoisia, noin 2-3 cm paksuisia skonsseja.

Paista 200 asteisessa uunissa 25-30 minuuttia. Skonssit ovat hieman pehmeitä uunista otettaessa. Anna jäähtyä ja tarjoile esimerkiksi puolukkasoseen kanssa.


5 kommenttia :

  1. Voihan kurpitsa! Pitäisiköhän minun uskaltautua hypätä näiden reseptien matkaan ja kokeilla josko se kurpitsa maistuisi meillekin :) Näitä ihania ohjeita katsellessa tekisi kyllä mieli kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurpitsa tosiaan! Kiitos Emilia!
      Ehdottomasti nappaatte sen kurpitsan matkaan niin pääsee kokeilemaan kaikkea kivaa! Nyt niitä on vielä tosi hyviä tarjouksessa. Mun ehdoton suosikki kokeiluun on hokkaido kurpitsa (koostekuvassa keskimmäinen oranssi kurpitsa), mutta myskikurpitsat (koostekuvassa oikealla makaava) on myös oikein hyviä :) Nyt on myös ollut kivan pieniä myskikurpitsoita myynnissä, niin helppo kokeilla, kun ei tarvitse syödä sitä sitten ikuisuutta.

      Poista
  2. Heippa, palstani puskee kurpitsaa siihen malliin, että pitää keksiä jotain mihin sitä voi piilottaa. Tämä resepti tuli vastaan ja päätin tänä iltana kokeilla. Mutta kuinka valmistat tuota kurpitsasosetta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä onkin hyvä kohde käyttää kurpitsaa! :)

      Teen kurpitsasoseen niin että kuorin ja pahoittelen kurpitsan. Keitän tai höyrytän kurpitsakuutiot kypsäksi ja valutan hyvin kuivaksi siivilällä, sitten soseutan tömpällä tai sauvasekoittimella. Ei siis tarvitse mitään muuta kuin soseuttaa kypsä kurpitsa!

      Poista
  3. Kiitoksia paljon, nyt lähtee testiin :)

    VastaaPoista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget