Banaani-maapähkinävoipatukat

4. tammikuuta 2018


Täyttävä ja huoneenlämmössä säilyvä eväspatukka on hyvä välipala työpäivään tai urheiluun. Patukat valmistuvat helposti eikä niissä ole lisättyä sokeria.


Erilaisia välipaloja ei voi olla tarpeeksi. Välipaloja tulee huomaamattaan syöneeksi useamman kerran päivässä ja niiden merkitystä painotetaan nykyään yhä enemmän. Mitä sitten välipalaksi tekisi? Hedelmä ei välttämättä pidä nälkää kovin pitkään ja kaupan valmiissa välipalapatukoissa on hirveästi sokeria. Evään pitäisi myös olla jotain näppärästi mukana kulkevaa ja huoneenlämmössä säilyvää. 

Kun eväspatukan valmistaa kotona, tietää tarkalleen mitä ne sisältävät ja maun saa mieleisekseen. En oikein ymmärrä miksi kaupan energiapatukat on kyllästetty sokerilla, sitä saattaa olla jopa puolet patukan painosta. Tottahan kyseessä on energiapatukka kun sokerista saa nopeaa energiaa (lue kaloreita), mutta eivät ne nälkää pidä tai tue painonhallintaa. Niinpä siis näistä energiapatukoista ei löydy sokeria kuin luontaisista lähteistä banaanista ja viljasta.


Kaupan energiapatukoissa houkuttaa kuitenkin niiden hyvä säilyvyys. Ne säilyvät huoneenlämmössä kuukausia, joten niitä voi pitää hätävarana kaapissa. Kotitekoisissa tuotteissa vastaavaan tulokseen on vaikea päästä, ellei patukoita kuivaa kuivurissa, jolloin lopputulos on enemmän näkkileipämäinen. Muutamaan päivään kuitenkin päästään huoneenlämpösäilytyksellä ja jääkaappisäilytyksessä yli viikkoonkin.
Välipalapatukkaan saa makua käyttämällä massassa valinnaista pähkinävoita. Käytin näihin hinta-laatusuhteeltaan hyvää maapähkinävoita. Lisämakua saa kanelista tai muusta mieleisestään mausteesta, esimerkiksi kardemumma tai inkivääri toimii hyvin makuna.


Banaani-maapähkinävoipatukat

6 patukkaa

2-3 kypsää banaania koosta riippuen
5 dl kaurahiutaleita (glut.tarv.)
3 rkl pellavansiemenrouhetta/muita siemeniä
3/4 dl makeuttamatonta maapähkinävoita
1 dl valinnaista kasvimaitoa
1 tl kanelia
ripaus suolaa

Soseuta banaanit. Sekoita aineet keskenään ja levitä leipävuokaan tasaisesti.

Paista 175 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia ja anna jäähtyä kunnolla. Leikkaa paloja ja säilytä jääkaapissa/huoneenlämmössä.

Patukat säilyvät jääkaapissa pitempään, mutta huoneenlämmössä muutaman päivän.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

2 kommenttia :

  1. Moi! Kiitos reseptistä, käytin videollani Youtubessa https://www.youtube.com/watch?v=LB7c9DY0-qI

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Mahtava kuulla!
      Itsetehnyt energiapatukat ovat kyllä loistava lahjavinkki :)

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget