Suklaakakku maapähkinävoikermalla

8. helmikuuta 2019


Täyteläisen suklainen kakku hurmaa kenet tahansa. Tämän kakun salaisuus on maapähkinävoilla maustetussa kuorrutteessa ja ruusunterälehtiä muistuttavissa koristeissa.


Kuten olen jo ehkä aiemminkin sanonut, maapähkinävoi on asia joka sulattaa ainakin minun sydämeni. Joten jos koskaan minua täytyy ilahduttaa, on maapähkinävoipurkki erittäin hyvä idea. Olen tosin myös kuullut, että muillakin on vastaavanlaisia tuntemuksia maapähkinävoita kohtaan. On se vain niin hyvää! Joten miksipä ei maapähkinävoilla kyllästetty kakku olisi loistava idea ystävänpäivään ilahduttamaan ystävää ja itseä?

Tavoitteenani oli tehdä kuohkea ja täyteläinen vegaaninen suklaakakkupohja, joka ei kuitenkaan olisi ihan sokerilla kyllästetty. Totesin tämän pienoiseksi haasteeksi, sillä sokerilla on iso osa kakkutaikinan rakenteen kuohkeudessa. Hieman teoriaa tutkittuani totesin, että on paljon muitakin keinoja tuoda kuohkeutta kakkuun sokerin lisäksi. Keinotekoiset nostatusaineet kuten leivinjauhe ja sooda ovat selviä tapauksia, nehän nostattavat taikinaa. Tämän lisäksi taikinan aloitusvaiheessa rasvan ja sokerin vaahdottaminen saa aikaan pieniä kuplia, jotka tehostavat leivinjauheen ja soodan toimintaa. Niinpä siis tuo turhalta kuulostava alun vaahdotusvaihe kannattaa todentotta tehdä! Se maksaa itsensä takaisin pohjan kuohkeudessa. Tämän lisäksi lisäsin taikinaan vielä etikkaa, joka ehkäisee sitkon muodostumista taikinaan happamuudellaan. Sitko estää huokoisen rakenteen muodostumista taikinaan ja kakku jää lättänämmäksi. Etikan lisäksi taikinan minimaalinen sekoittaminen ehkäisee sitkon muodostumista, eli kääntele taikina sekaisin, mutta älä sekoita liikoja. Näillä vinkeillä syntyi ihana pehmeärakenteinen ja kuohkea suklaakakkupohja.


Kun täydellisen kakkupohjan salat on selvitetty, on aika miettiä täytettä. Maapähkinävoi tuo täytteeseen kauniin kellertävän värin, joka muistuttaa ehkä hieman kahvikreemiä. Maku on kuitenkin ihanan täyteläinen ja maapähkinäinen miedolla lisällä suolaa, jota maapähkinävoissa usein käytetään. Täydellinen yhdistelmä!

Kun on saatu täyteläinen kakkupohja ja maistuva kuorrute, pitää niiden rinnalle vielä löytää jotain ja päätinkin laittaa väliin Valkoisen Puun kirsikkahilloa, jossa kirsikoiden aavistuksen hapan maku on tallella ja tämä toikin kakkuun ihanan kontrastin. Kakku alkoikin jo hipoa täydellisyyttä tässä vaiheessa, mutta koristeet puuttuivat. Ennen koristelua kostutin kakun vielä makeutetulla kahvilla, joka toi oman panoksensa makujen maailmaan.

Koristeiksi päätin kokeilla feikkiruusun terälehtiä. Ajattelin että ystävänpäiväkakkuun sopisi täydellisesti terälehdet, mutta syönnin helpottamiseksi nämä "terälehdet" ovat syötäviä! Värjäsin isot kookoslastut vadelmilla, jolloin ne muistuttivat muotonsa ja värinsä puolesta ihan ruusun terälehtiä. Kookoslastuthan voisi värjätä ihan millä värillä tahansa, esimerkiksi keltaiseksi mangolla tai appelsiinimehulla. Pinkki oli kuitenkin juuri oikea väri ystävänpäiväkakkuun.


Tämä kakku onkin todellinen ystävänpäiväkakku niin ulkoisesti kuin sisäisesti. Sillä maut onnistuivat mielestäni ja myös makuraadin mielestä luomaan tasapainoisen ja kaikkia makunystyröitä miellyttävän kokemuksen, ettö syömistä ei voi oikeastaan lopettaa.

Joten ilahduta ystävää ja tee hänelle tai yhdessä hänen kanssaan ihana kakku, josta löytyy paljon makuja. Vaikka resepti näyttää pitkältä, ei tämän kakun valmistaminen ole kovinkaan vaikeaa. Kakun paistuessa tai jäähtyessä voi valmistella kaiken muun. Haastavin osuus lienee odottaminen ihanassa suklaakakun tuoksussa!


Suklaakakku maapähkinävoikermalla

18 cm irtopohjavuoallinen

Taikina
150 g maidotonta margariinia
1 1/4 dl intiaanisokeria
1,5 dl vanilja(soija)jugurttia
1,5 dl kauramaitoa
2 tl (omena)viinietikkaa
1 rkl pikakahvijauhetta (valinnainen)
3 3/4 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
1/4 tl suolaa

Täyte
1½ dl kauravispiä (Kaslink Aito)
3/4 dl maapähkinävoita (crunchy)

Kookosterälehdet
½ dl kookoslastuja
5 vadelmaa tai 1 rkl vadelmamehua

Kostutukseen
½ dl kahvia tai kauramaitoa
1 rkl vaahterasiirappia

Koristeluun
½ dl hapanta hilloa (esim. kirsikkahillo)
vadelmia
kookoslastuja

öljyä ja jauhoja vuokaan


Vatkaa ensin margariinia ja sokeria kulhossa useampi minuutti, että ne vaahdottuvat keskenään (olennainen vaihe kuohkeuden aikaansaamiseksi).

Lisää kulhoon jugurtti, kauramaito, viinietikka ja pikakahvi. Kääntele sekaisin.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan siivilän kautta. Kääntele taikina sekaisin, älä sekoita liikaa. Taikina on tässä vaiheessa hyvin paksua.

Pingota leivinpaperi 18 cm irtopohjavuoan pohjalle. Öljyä vuoka ja ripottele reunoille hieman vehnäjauhoja. Kaada taikina vuokaan ja tasaa pinta.

Paista kakkua 175 asteisessa uunissa noin 35-40 minuuttia, kunnes kakku on kypsää. Voit testaka kypsyyden hammastikulla, kun siihen ei jää taikinaa kakku on kypsä. Anna kakun jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista.

Valmista täyte. Vatkaa kauravispi kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita siihen maapähkinävoi.

Valmista kookosterälehdet. Laita kookoslastut kulhoon. Laita vadelmat siivilään ja survo vadelmista mehu kookoslastujen päälle tai käytä valmista vadelmamehua. Sekoita kookoslastut varovasti, että väri leviää kaikkiin. Nostele lastut haarukalla lautaselle kuivumaan erillään toisistaan.

Sekoita kostutuksen ainekset keskenään.

Leikkaa jäähtynyt kakku kahteen osaan ja nosta alapuoli tarjoiluvadille. Lusikoi puolet kostutusliemestä alapuolen päälle tasaisesti. Lusikoi (kirsikka)hillo pohjan päälle ja levitä tasaisesti. Lusikoi puolet maapähknäkermasta hillon päälle ja levitä.

Lusikoi loput kostutusliemestä kakun yläpuoliskolle leikkauspinnan puolelle ja annan imeytyä. Nosta yläpuolisko täytteiden päälle. Lusikoi loput maapähkinäkermasta kakun päälle ja levitä. Koristele kakku vadelmilla ja kookosterälehdillä.

Kakku on parhaimmillaan kun sen antaa vetäytyä pari tuntia tai seuraavaan päivään (jääkaapissa kuvun tms. alla). Tällöin välissä oleva täyte tiivistyy ja pysyy paremmin kasassa leikattaessa.


Vinkit!

  • Täytteeseen kannattaa käyttää jotain hapanta ja raikasta hilloa. Käytin Valkoisen Puun kirsikkahilloa. Vaihtoehtoisesti kakun väliin voi tehdä esimerkiksi vadelmista chiahillon. Survo tällöin 1 dl vadelmia ja lisää 1 tl chiansiemeniä ja anna turvota pari tuntia tai pidempään.
  • Kookosterälehdet voi valmistaa jo aiemmin etukäteen ja kuivattaa. Ne kannattaa kuitenkin lisätä koristeeksi vasta ennen tarjoilua sillä päivän-parin jääkaappisäilytyksen aikana kuorrute imaisee kookoslastuista väriä ja pinkki haalistuu.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!


4 kommenttia :

  1. Mitä vegaanista vaniljajugurttia käytit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytin Plantin vaniljasoijajugurttia. Se toimi ainakin oikein hyvin, mutta uskon muidenkin vaniljajugurttien toimivan esim. Oddlygoodin tai Oatlyn.

      Poista
  2. Meillä viimeksi 5-vuotias vaahdotti margariinin ja sokerin. Hän tykkää käyttää sähkävatkaintaja käyttikin sitä pitkään. Ilmankos muffineista tuli niin kuohkeita. Jostain muistelen oppineeni, että margariinia ja sokeria pitäisi vaahdottaa niin kauan, että sokerin rapinaa kulhon reunoja vasten ei enää kuulu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä työnjako siis lapsen mielenkiintojen ja taikinan onnistumisen kannalta!
      Ja juurikin näin, eli se sokeri liukenee margariiniin eikä ole enää kiteistä. Samalla väri vaalenee tai sanotaanko muuttuu pastellisävyiseksi kun vaahto on sopivaa.

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget