Vaniljatäytteiset solmupullat

23. maaliskuuta 2019


Vaniljaisella vanukkaalla täytetyt pullat ovat kahipöydän herkku. Solmupullien väliin on kaulittu kanelinen täyte ja pullat on kuorrutettu lopuksi vaniljavanukkaalla.


Pullan leivonta on aina yhtä terapeuttista ja rentouttavaa. Hassua kyllä, pullaa tulee leivottua ihan liian harvoin kun siihen kuvittelee menevän niin paljon aikaa. Onhan se totta, että kohottelujen kanssa pitää odottaa, mutta miksi aina pitäisi olla niin kiire? Pullien voi antaa kohota samalla kun seurustelee perheen tai ystävien kanssa tai vastavuoroisesti voit napata suosikkisarjan pyörimään pullien kohoamisen ajaksi. Odotteluaika kannattaa ehdottomasti hyödyntää! Yleensä itse tykkään hääriä keittiössä kohotusajan ja valmistella muita vaiheita tai tehdä muuta ruokaa samalla ja nauttia kohavan pullan tuoksusta.

Pullan leipominen on erityisen ihanaa hommaa viikonloppuisin, kun on aikaa. Mutta on sitä muutamat kerrat arkisinkin tullut leivottua! Tämänkertaisen pullaoperaation tavoitteena oli tehnä ihania vaniljaisia pullia, joita en vegaanisena ole nähnyt missään. Tein pulliin vaniljavanukkaan ja väliin korvapuustimaisen kanelitäytteen. Eipä sitä muuta herkkupullilta oikeastaan voisi toivoakaan!


Nämä pullat olivat tosin hieman petollisia siinä vaiheessa, kun niitä rupesi syömään. Iso lautasellinen pullaa hävisi kuin taikaiskusta pöydältä. Hups. Joten varaudu tekemään ekstrasatsi pullaa, että jokainen syöjä saa ainakin yhden santsin, ettet jää vahingossa itse ilman! 


Vaniljatäytteiset solmupullat

16-18 pullaa

Pullataikina
4 dl kookosmaitoa
1 dl vettä
50 g tuorehiivaa/2 pss kuivahiivaa
1 rkl kardemummaa
1/4 tl suolaa
½ dl (intiaani)sokeria
n. 9½ dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
3 rkl leivontaöljyä tai muuta öljyä

Vaniljatäyte
2½ dl kauravaniljakastiketta esim Oatly
2 rkl perunajauhoja
tai tee paksu vaniljakastike itse
2½ dl kaurakermaa
1 lusikankärjellinen vaniljansiemeniä
2 rkl (intiaani)sokeria
2 rkl perunajauhoja

Kanelitäyte
2 rkl ceylon kanelia
2-3 rkl vaniljatäytetä


Valmista pullataikina ensin. Lämmitä kookosmaidon ja veden seos kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva nesteeseen (kuivahiivalle reilu kädenlämpö). Sekoita seokseen myös kardemumma, suola ja sokeri. Odota muutama minuutti että näet hiivan lähtevän toimimaan ja turpoamaan.

Lisää taikinaan jauhoja pienissä erissä kerrallaan ja vaivaa taikinaa samalla. Kun taikinan koostumus alkaa olla hyvä, lisää öljy ja vaivaa taikinaa useita minuutteja. Lisää vielä jauhoja tarvittaessa, mutta älä tee taikinasta liian kovaa. Vaivaamisen jälkeen sen pitäisi irrota sormista. Jätä taikina kohoamaan kaksinkertaiseksi noin 30 minuutiksi.

Odotellessa valmista vaniljatäyte. Sekoita vaniljakastikkeeseen perunajauhot kattilassa ja kiehauta niin että muodostuu paksua tahnaa. Anna jäähtyä odottelun ajan. Voit myös valmistaa paksun vaniljakastikkeen itse sekoittamalla kaurakerman, vaniljan, sokerin ja perunajauhot kattilassa ja kiehauttamalla paksuksi tahnaksi.

Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Kun taikina on kohonnut, kauli se isoksi suorakaiteen malliseksi levyksi. Levitä levylle kanelitäyte eli pari lusikallista vaniljatäytettä ja ripottele päälle kaneli. Taita taikinalevy kaksinkerroin pitkän sivun mukaisesti.

Leikkaa taikinasta veitsellä noin 1-2 sentin levyisiä suikaleita. Pyöräytä suikaleet solmulle ja nosta leivinpaperoidulle uunipannulle. Taikinasta tulee noin 16-18 solmua. Anna solmujen kohota vielä hetki.

Painele solmujen keskelle tiivis kolo ja lusikoi vaniljatäyte koloihin.

Paista pullia 175 asteisessa uunissa noin 15-17 minuuttia.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook
Instagram
Pinterest

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget