Syksyinen kurpitsa-misoriisikulho

9. lokakuuta 2019


Lempeän umaminen kastike on nopea ja helppo valmistaa. Kurpitsa ja tempe ovat loistava makupari, joiden mietoa makua ei kannata peittää liialla maustamisella. Tämän kastikkeen ytimessä onkin valkoinen misotahna.


Kurpitsasesonki on jälleen täällä, joten on aika ihastua yhä uudelleen kurpitsaisiin makuihin. Tässä onkin yksi kiireisen arki-illan ruoka, joka onnistui vahingossa täydellisesti. Tarkoituksenani oli vain tehdä nopeasti jotain ruokaa kaapissa olevista tuotteista ja suoraan pannusta nälkäisenä maistellut palat kertoivat kastikkeen olevan jotain taivaallista. Yleensä käytän aasialaistyylisissä kastikkeissa soijaa ja riisiviinietikkaa tuomaan umamista makua. Nyt kuitenkin jätin ne sivuun ja maustoin kastikkeen ainoastaan misotahnalla. Misotahna toi yksistään kurpitsan ja tempen rinnalle todella herkullisen maun. Aina ei siis tarvita soijakastiketta maukkaaseen suolaiseen kastikkeeseen.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan tämä onkin nerokas kastike, joten jälleen yksi syy lisää hankkia kotiin misotahnaa! Misotahnaa löytyy nykyään ihan perusmarketeista todennäköisesti aasiatuotteiden hyllystä. Jos kuitenkin menet etniseen kauppaan, valitse misotahnoista vaalean sävyinen valkoinen misotahna eli shiromiso. Valkoinen misotahna on miedoimman makuinen ja sisältää vähiten suolaa. Tämä kastike onnistuu kyllä millä tahansa misotahnalla, mutta valkoinen misotahna on mielestäni sopivan miedon makuista tällaiseen kastikkeeseen. Tummemmat misotahnat helposti peittävät makuja alleen, jonka takia ne toimivat parhaiten esimerkiksi keittopohjissa tai marinadeissa.


Mieto kurpitsainen kastike on kaikessa herkullisuudessaan erityisen vatsaystävällinen ja sopii fodmap-ruokavalioonkin, kunhan valkosipulin jättää pois. Misotahna on hyvä vaihtoehto vatsaystävälliseen maustamiseen, samoin inkivääri. Niistä saa paljon hyvää makua, eikä oikeastaan muuta tarvitakaan.


Kurpitsa-misoriisikulho

3-4 annosta

Kurpitsakastike
1 iso valkosipulinkynsi (jätä pois jos fodmap)
3 cm pala inkivääriä
1 rkl (seesami)öljyä
125g herne- tai soijatempeä tai ½ pakettia maustamatonta tofua
1/3 myskikurpitsa (n. 300 g)
1 tuore maissintähkä tai 1 dl pakastemaissia
2 rkl (valkoista) misotahnaa
2-3 dl vettä
2 tl maissitärkkelystä

lisäksi riisiä tai kvinoaa


Kypsennä  huuhdeltu riisi tai kvinoa paketin ohjeen mukaan.

Kuori valkosipuli ja inkivääri. Pilko ne pieneksi silpuksi tai halutessasi voit raastaa inkiväärin. Paista niitä öljyssä pannulla hetki. Murenna sekaan tempe tai tofu ja jatka paistamista muutama minuutti.

Leikkaa kurpitsa pieniksi paloiksi, maksimissaan puoli senttiä paksuiksi, että ne kypsyvät hyvin. Irrota maissintähkästä jyvät veitsellä. Lisää kurpitsa ja maissi pannulle ja kypsennä vielä hetki, kunnes kaikki ainekset saavat hieman paistopintaa.

Laita levyn lämpö pienelle. Sekoita misotahna 2 dl vettä ja kaada pannulle. Anna poreilla hitaasti, että kasvikset kypsyvät rauhassa.

Sekoita maissitärkkelys tilkkaan vettä ja kaada pannulle kun kurpitsat ovat kypsyneet. Jos nestettä on haihtunut pannulta enemmän, lisää enemmän vettä tässä vaiheessa. Anna kastikkeen saostua ja nosta liedeltä.

Tarjoile riisin tai kvinoan kanssa.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook

2 kommenttia :

  1. Löysin hiljattain blogisi ja tuntuu kuin olisin iskenyt suoraan kultasuoneen! Niin pitkä lista ihanan kuuloisia reseptejä, joita odotan pääseväni kokeilemaan :) Huippua, että resepteissä yhdistyy minulle tärkeät asiat eli vege/vegaanisuus, satokausiajattelu ja terveellisyys (erityisesti suolan määrän suhteen: siihen harvemmin kiinnitetään huomiota).

    Tämä oli ensimmäinen resepti, jota varten ostin misotahnaa - ja ihastuin! Tahnan määrä oli sopivan maltillinen. Käytin myskikurpitsan sijaan hokkaidoa, jota ei tarvitse kuoria. Lisukkeeksi keitin neljän viljan ateriajyviä. Kiitos syksyisen lämmittävästä reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta kommentista Heli!
      Lämmittää mieltä kuulla että olet löytänyt blogiini näillä fiiliksillä :) tervetuloa!

      Misotahna on loistava aine moneen juttuun! Oon käyttänyt sitä ihan länsimaisissakin ruuissa kuten bolognesessa tuomaan umamia kuten tässä http://ruoka-alkemisti.blogspot.com/2019/05/kasvis-linssibolognese.html

      Kuulostaa hyviltä muunnokset! Ateriajyvät on sellaisia, mitä munkin pitäisi opetella käyttämään enemmän.

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget