Parsa-perunapannu tofulla

21. toukokuuta 2020


Maukas perunapannu valmistuu helposti uunissa, eikä turhaa tiskiäkään synny! Ohuet perunasiivut paistuvat uunissa herkullisen rapeiksi ja tästä ruuasta luulisi helposti että se olisi vaatinut enemmänkin valmisteluja.


Keväällä ja kesällä iskee suuri mieliteko raikkaisiin ruokiin ja parsasesongin ollessa parhaimmillaan, tietenkin myös parsahimo iskee! Tässä ruuassa päästäänkin täydellisesti asian ytimeen, sillä tästä löytyy kaikkea kesän odotuksesta viestivää.

Äiti oli keksinyt jostain tällaisen tavan valmistaa perunoita ja täytyihän minun heti kopioida tämä menetelmä. Eli jutun salaisuus on se, että raa'at perunat leikkaa ohuiksi siivuiksi, jolloin ne kypsyvät nopeasti. Ohuet siivut maustetaan öljy-mausteseoksella ja paistetaan uunissa. Perunat kannattaa kuitenkin levittää uunipannulle mahdollisimman ohueksi kerrokseksi, että niihin tulee kunnollinen rapea pinta. Kannattaa siis jakaa isompi erä vaikka kahdellekin pannulle, että lopputulos on herkullisin. Jalostin tätä äidin perunareseptiä kuitenkin niin, että samalla pannulla saa tehtyä kerralla koko ruuan! Perunan lisäksi kasviksia ja muita herkkuja. Niinpä lopputuloksena syntyi ihana peruna-parsapannu tofulla!


Tätä voisikin kutsua sellaiseksi yhen pannun imeeksi, sillä ruoka valmistuu ilman ylimääräistä tiskiä ja helposti kaikki kerrallaan. Parsa sopii erityisen herkullisesti perunan kaveriksi, mutta toki voit käyttää muitakin kasviksia. Tofun sijasta voi käyttää vaikka kasvispyöryköitä! Eli helposti muunneltavissa oleva resepti. 

Parsahengessä tein vielä sitruunalla ja tillillä maustetun valkokastikkeen, joka sopi kokonaisuuteen hyvin. Sitruunakastiketta tehdessä kuitenkin rupesin jo epäilemään kovasti ideaani, sillä sitruunan lisäyksen jälkeen valkokastikkeen maku oli hyvin hämmentävä. Se muistutti enemmänkin saippuaa kuin ruokaa. Jos sun suuta on joskus lapsena pesty saippualla, niin kokemus oli vähän samankaltainen. Lisäsin vähän mausteita, lopputulos oli yhä sama. Lopulta luovutin ja laitoin kastiketta varovasti annoksen päälle, eihän mitään voi heittää pois. Perunoiden ja parsan kanssa outo kastike maistui kuitenkin todella, todella herkulliselta! Äkkiä kauhallinen ja kaksi lisää ja nam! Eli jotenkin tämän kastikkeen maku muuttui muun ruuan seassa täydelliseksi yhdistelmäksi, vaikka sellaisenaan se maistui kamalalta. Eli jos teet tätä ja mietit samaa, anna kastikkeelle mahdollisuus!


Parsa-perunapannu tofulla

4 annosta

Parsa-perunapannu
n. 800 g ruoka/kiinteitä perunoita
2 kevätsipulia varsineen
2 isoa valkosipulinkynttä
500 g tuoretta parsaa
2 rkl oliiviöljyä
2 tl savupaprikajauhetta
1 tl sipulijauhetta
1 tl valkopippuria
1 tl juustokuminaa
suolaa maun mukaan

Marinoitu tofu
1 pkt kylmäsavutofua
1 rkl oliiviöljyä
2 tl grillimaustetta tai yrttimaustetta
1 tl kurkumajauhetta

Sitruuna-tillikastike
2 rkl öljyä
3 rkl vehnäjauhoja (tai maissi/riisijauhoja jos glut)
n. 4 dl vettä
2 rkl sitruunamehua
(1 tl raastettua sitruunankuorta)
2-3 rkl tuoretta tillisilppua
½ tl valkopippuria
suolaa maun mukaan

Ota tofu paketista ja purista enin kosteus pois. Kääri tofu keittiöpyyhkeeseen ja laita painon esim leikkuulaudan alle imemään enin kosteus pois.

Pese perunat hyvin, ei tarvitse kuoria. Poista mahdolliset huonot kohdat. Viipaloi perunat ohuiksi max 0,5 cm viipaleiksi.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Pilko kevätsipuli, valkosipuli ja parsa. Laita kaikki kasvikset suureen kulhoon ja lisää öljy ja mausteet. Sekoita hyvin että mauste leviää kauttaaltaan.

Levitä kasvis-perunasekoitus uunipannulle. Levitä ne mahdollisimman levälleen, ettei perunoita ole paljoa päällekäin. Tarvittaessa jaa kahdelle uunipannulle.

Murskaa tofu kulhoon rouheiksi paloiksi ja lisää mausteet. Kääntele sekaisin. Levitä tofumuru kasvisten päälle uunipannulle.

Paista 225 asteisessa uunissa 20-30 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsyneet ja muut ainekset saaneet väriä.

Perunoiden kypsyessä valmista sitruunakastike. Laita kasariin öljy ja jauhot ja sekoita tahnaksi. Anna kuumeta ja kypsennä tahnaa hetki. Lisää vesi kokoajan sekoittaen ja anna sakeutua kastikkeeksi. Sammuta levy ja lisää sitruuna, tilli, pippuri ja suola. Kastike saattaa maistua sellaisenaan oudolta ja liian happamalta, mutta älä hämäänny tästä, se on perunoiden kanssa herkullista! Lisää suolaa tai pippuria jos tarvitsee.

Tarjoile perunapannu lämpimänä kastikkeen kanssa.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget