Punajuurikakku

14. marraskuuta 2020


Punajuurella saa kakkuun kauniin pinkin värin ilman väriaineita. Punajuuri ei kuitenkaan maistu vahvasti, vaan ensisijaisesti mehevöittää taikinan. Koristelusta saa hauskan syötävällä glitterillä.


Kakkujen värjääminen ilman elintarvikevärejä ei ole niin vaikeaa, kuin voisi luulla. Punajuuri on helppo keino saada kauniin pinkkejä leivonnaisia, eikä punajuuri kuitenkaan dominoi makumaailmassa. Punajuuri tuo oikeastaan mukavan mehevyyden taikinaan maistumatta siinä liiaksi. Ainakin tämä pätee tässä ohjeessa, sillä jos punajuurta käyttää reilummin, se varmasti myös maistuu enemmän. Mutta tämä on turvallinen ohje myös punajuuriepäileväisille.


Minulla oli ensin suuret suunnitelmat kakun koristelusta: hienoja ruusupursotuksia kahdella eri värillä. Ensin tappelin pursotinpussin kanssa, sillä tyllankiinnittämiseen tarkoitettu välikappale oli hävinnyt mystisesti taivaan tuuliin. Lopulta rupesin säätämään pidellen tyllää käsin pursottimen päässä. Ensin liian pieni tylla ja kerma ei meinannut tulla laisinkaan ulos tyllan kautta, vaan kaikista muista raoista. Keittiö alkoi tässä vaiheessa muistuttaa jo pientä kaaosta. Tarkkailin myös kuumeisesti ulkona hiipuvaa valon määrää. Lopulta sain toimivan tyllan käyttöön, mutta sen jälkeen tuijotin epätoivoisesti kakkuani, jonka pursotukset muistuttivat enemmän aivoja kuin ruusukkeita. Ehkä pursotus ei siis olekaan mun vahvinta osaamisaluetta. Äkkiä käteen veitsi, jolla pursotukset sai sutaistua huolimattomasti "rustiikkisiksi" ja kukaan ei huomaa mitään aivopursotuksia. En kuitenkaan ollut vieläkään ihan tyytyväinen kakkuun, joten päälle vielä kaakaojauhetta, joka ei sekään näyttänyt hyvältä. Kaapin syövereistä löytyi kuitenkin kimaltavaa syötävää glitteriä, pelastus!

Lopulta kakku näyttikin kauniilta talvisen tunnelmalliselta kimalteelta. Äiti saapui kaaoksen keskellä keittiöön katsomaan ja totesi että kaunis kakku. Nauroin kommentille vain hieman epätoivoisesti, sillä tähän lopputulokseen ei tosiaankaan päästy ihan helpolla ja se ei todellakaan näyttänyt siltä mitä suunnittelin. Lopulta kaikki päätyi kuitenkin onnellisesti, huh! Aurinko oli jo painunut mailleen tässä vaiheessa lähes kokonaan, joten pyydin vielä isää assisteeraamaan kuvauksen valotuksessa, että glitteristä saatiin kaikki kauneus irti! Niinpä isä urheasti valotti lampulla sinne minne pyysin ja saattoipahan mahakin toimia tuossa puuhassa hyvänä reflektorina suoralle taskulampun valolle. Mutta mitäpä sitä ei tekisi kauniin kimalteen vuoksi. Vaikeuksien kautta voittoon.


Punajuurikakku

16-18 cm irtopohjavuoallinen (2x ohje menee 24-26 cm vuokaan)

Pohja
3 dl vehnäjauhoja
1 dl valinnaista sokeria
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
Ripaus suolaa
1,5 dl/150 g punajuurisosetta (1 keskikokoinen)
3/4 dl öljyä
0,5 dl valinnaista kasvimaitoa
1 tl omenaviinietikkaa

Täyte
1,5 dl kauravispiä
50g maidotonta tummaa suklaata
1 rkl punajuurisosetta
Syötävää glitteriä tai strösseleitä*


Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää päälle kaikki märät aineet ja kääntele sekaisin. Älä sekoita yhtään enempää kuin että taikinan saa sekaisin. Taikina on hyvin jämäkkää tahnamaista.

Levitä taikina 16-18 cm irtopohjavuokaan, jonka pohjalle on pingotettu leivinpaperi. Tasaa taikinan pinta.

Paista pohjaa 175 asteisessa uunissa 30-35 minuuttia. Kokeile kypsyys puutikulla, kun siihen ei jää taikinaa kakku on kypsä. Anna kakun jäähtyä täysin.

Valmista kuorrute. Vatkaa kaurakerma vaahdoksi. Jaa vaahto kahteen osaan. Lisää toiseen sula suklaa ja toiseen punajuurisose. 

Levitä erivärisiä täytteitä kakun päälle sekaisin. Ripottele päälle halutessasi syötävää glitteriä tai strösseliä. Koristele vielä marjoilla.


*syötävää glitteriä kannattaa etsiä leivontatarvikeliikkeistä/verkkokaupoista, suuri osa valkoisista/kirkkaista glittereistä on vegaanisia


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget