Mantelitofu

22. helmikuuta 2021


Mantelikalan vegaaninen versio on tässä! Eli mantelitofu, joka tehdään samaan tapaan kuin mantelikala, mutta tofusta.


Veganisoidut liharuoat herättävät herkästi keskustelua, miksi niitä on, miksi vegaani haluaisi syödä jotain lihaa muistuttavaa jne. Oot varmaan kuullut tai miettinyt näitä asioita. Vastauksia löytyy varmasti yhtä monta kuin vastaajaakin, mutta oma mielipiteeni on se, että on kiva palata tuttuihin makuihin ja fiilistellä niillä. Ja toisaalta myös se, että on kiva syödä samantyylisiä asioita kuin muutkin jos pöytäseurueessa kaikki eivät syö kasvisruokaa. Jos muut syövät esim lihapullia, on kivempi syödä kasvispyöryköitä kuin vaikka marinoituja kikherneitä. Ei tule annoskateutta ja ruoka on muutenkin samantyylistä. Monikään ei ole ryhtynyt vegaaniksi koska inhoaa liharuokien makua tai hajua. 

Perinteisten ruokien fiilistely on hauskaa puuhaa ja tavallaan sekin, että innostuu jonkin perinteisen ruuan vegaaniversiosta, vaikka alkuperäisestä eläinperäisestä versiosta ei ole välttämättä syttynyt. Se on ihan hauska ilmiö ja toisaalta miksi ei? Sehän on mahtavaa että suomalaisia ruokia veganisoidaan ja saadaan ihmiset ehkä innostumaan enemmän kasvisruuasta. Välillä tosin tuntuu hassulta veganisoida eläinperäisiä ruokia, kun ei ole enää ihan varma miltä se alkuperäinen versio muinoin maistui tai ei ole välttämättä ikinä maistanut. Mutta se tunne on kuitenkin tosi iso juttu! Niinpä siis vegaaninen mantelikala, jolla on mantelikalan kanssa tekemistä yhtä paljon kuin kalalla ja soijapavulla. Mutta erittäin herkullinen ruoka tästä tuli! Mutta hei molemmissa versioissa on mantelikuorrute!


Tofu on aika miedon makuista ja sen maku mietonee paljon uunissa kuorrutteen alla, joten tätä versiota kannattaa maustaa kunnolla. Laitoin tuoretta sitruunaa ja tilliä ja ne raikastivat lopputulosta tosi kivasti, mutta eivät maistuneet liikaa.

Jos siis kaipaat mantelikalaista kokemusta, tässä on resepti sulle! Ja vaikka et kaipaisikaan, niin tätä syötyäsi tulet varmasti kaipaamaan.


Mantelitofu


Tofu
1 pkt/300g kylmäsavutofua tai marinoitua
2 rkl tuoretta tilliä silppuna
2 rkl sitruunamehua
1/3 tl valkopippuria

Mantelikuorrute
1 dl korppujauhoja
3 rkl mantelilastuja
1 rkl tuoretta tilliä silppuna
1/2 sitruunan raastettu kuori
2 rkl sitruunamehua
2 1/2 dl kaurakermaa
1/2 dl vettä tai lisää kaurakermaa
1/2 tl suolaa
Koristeluun mantelilastuja

Kääri tofu keittiöliinaan ja laita paino, esim paistinpannu, päälle ja anna kuivua.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Sekoita mantelikuorrutteen aineet keskenään ja tarkista maku, lisää suolaa tai sitruunaa tarvittaessa. Anna turvota.

Leikkaa tofu poikittain puoliksi niin että saat kaksi isoa "pihviä". Aseta pihvit uunivuokaan vierekkäin. Laita niiden päälle tilli, sitruunamehu ja pippuri. Tofu kannattaa hieman ylimaustaa tässä vaiheessa, maut tasaantuvat kuorrutteen alla.

Kun kuorrute on turvonnut 5-10minuuttia, lisää tarvittaessa nestettä jos se on hyvin jämäkkää. Jos kuorrute on sopivaa lusikoi se tofun päälle ja tasoita päälle ja hieman reunoille. Ripottele päälle mantelilastuja. 

Paista tofua 200 asteisessa uunissa n. 30min, että kuorrute saa pintaan hieman väriä.



Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!






Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget