Piirakka veriappelsiinicurdilla ja biscoff-pohjalla

6. maaliskuuta 2021


Raikkaalla veriappelsiinicurdilla täytetty piirakka on kirpeän ja makean ihanaa tasapainottelua. Pohjasta löytyy karamellisia biscoffkeksejä, jotka täydentävät hyvin veriappelsiinien kirpeyttä.


Veriappelsiinien sesonki jaksaa ihastuttaa vuosi toisensa jälkeen. Sellaisenaan hyvää hedelmää tuntuu välillä jopa surulliselta "pilata" tekemällä siitä jotain liian monimutkaista. Niinpä kaikessa yksinkertaisuudessaan veriappelsiinicurdilla täytetty piirakka, jossa yhdistyvät kirpeys ja karamellinen makeus. 

Mielestäni veriappelsiinicurd saa olla reilusti itsensä makuista, eli appelsiinista, eikä sitä tarvitse makeuttaa sen kummemmin, toki niin saa tehdä jos haluaa. Oma ajatukseni on vain se, että syödään niitä appelsiineja sellaisenaankin, eivätkä ne ole liian kipeitä, joten miksei sitten hieman makeutettuna piirakan täytteenä, varsinkin kun tässä tapauksessa pohja on mehukas ja makea. Mutta jos pidät siis makeasta, niin makeuta curdisi ihmeessä enemmällä sokerilla.



Yksinkertaisesta piirakasta saa kauniin koristeluilla. Tässä tapauksessa värikkäillä veriappelsiinisiivuilla ja kauravispillä. Päästä siis mielikuvitus valloilleen ja kuorruta piirakka kauniiksi! Huomioi kuitenkin, että täytteen väri riippuu paljolti siitä, minkä värisiä veriappelsiineja sinulla on. Mikäli appelsiinit ovat oranssimpeja, täytteestä tulee vaaleampi, jos seassa on reilusti punaisia yksilöitä, siitä tulee kirkkaan oranssi (kuten tässä kuvassa). Jos käytät puolestaan vain purppuraisia yksilöitä, tulee piirakkaan varmasti vinha vieläkin syvempi väri.


Piirakka veriappelsiinicurdilla ja biscoff-pohjalla


Pohja
1 pkt/250g biscoff keksejä
85 g maidotonta margariinia

Veriappelsiinicurd-täyte
3 dl veriappelsiinimehua (n. 5 veriappelsiinia)
4 rkl vehnäjauhoja
1 rkl vaniljasokeria
(halutessasi 1-2 rkl sokeria)
75 g maidotonta margariinia/kookoskermaa

Koristelu 
Muutama veriappelsiinisiivu
Raastettua veriappelsiinin kuorta
Kasvipohjaista vispiä


Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Valmista ensin pohja. Murskaa keksit. Sekoita keksimuruun sula margariini. Painele massa 24-26 cm piirakkapohjan pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa 175 asteisessa uunissa noin 8 minuuttia. Anna jäähtyä. Pohja on uunin jälkeen vielä pehmeä, mutta rapeutuu jääkaapissa.

Valmista täyte. Pese appelsiinit huolellisesti, puolita ja leikkaa keskikohdista muutama kaunis siivu koristelua varten (laita kannelliseen rasiaan). Purista lopuista mehut.

Laita veriappelsiinimehu, jauhot ja sokeri kattilaan ja kuumenna kokoajan sekoittaen kunnes seos paksuuntuu. Nosta liedeltä ja sekoita margariini/kookoskerma. Anna jäähtyä hieman, liian kuuma seos saa täytteen pinnan halkeilemaan.

Lusikoi jäähtynyt täyte piirakkapohjan päälle ja levitä tasaiseksi. Nosta jääkaappiin jähmettymään ainakin pariksi tunniksi  mielellään yön yli. 

Koristele vasta ennen tarjoilua. Asettele appelsiinisiivut päälle, pursota vispiä päälle ja raasta appelsiininkuorta.



Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget