Mehevä omenapiirakka

25. elokuuta 2021


Tämä mehevä ja kuohkea omenapiirakka on yksinkertainen valmistaa ja se maistuu taivaalliselta! Karamelliset omenanpalat mehevöittävät piirakan.


Omenapiirakka on yksi suosikkipiirakoistani, varsinkin sellainen versio jossa on reilusti kanelia ja pohja on kuohkea. Olen yrittänyt valmistaa täydellistä vegaanista omenapiirakkaa, jossa olisi kunnolla kuohkea pohja. Eli siis juuri sellainen pohja mitä perinteisissä eläinperäisiä ainesosia sisältävissä piirakoissa on, kananmunan tekemää kuohkeutta kun on välillä hieman vaikea saavuttaa vegaanisilla ainesosilla. Nyt kuitenkin onnistuin saamaan juuri loistavan rakenteen tähän piirakkaan. Rakenne pysyy hyvin koossa, että piirakkaa voi syödä käsin, mutta se on kuitenkin mehevää ja kuohkeaa! Tällaiset onnistumiset leivonnassa ovat aina parhaita. Eli tässä on siis vegaaninen omenapiirakka, joka maistuu kaikille.


Omenapiirakassa saa mielestäni olla reilusti kanelia, joten sitä löytyy tästä piirakasta niin omenakuorrutteesta kuin taikinastakin. Kaneli ei ole kuitenkaan liian hallitseva sillä etenkin täytteessä käytetty fariinisokeri tuo rinnalle ihanaa karamellisuutta. Kokonaisuus toimii siis vallan mainiosti.

Tämän ohjeen voi tehdä joko pienempään uunivuokaan tai folioviritelmällä puolitetulle uunipannulle. Kaksinkertaistamalla ohjeen saat koko uunipannun kokoisen omenapiirakan. Meillä uunipannut ovat noin 30x40cm, joten sillä kokoluokalla mennään. Ei haittaa jos uunipannu on hieman eri kokoinen, se vaikuttaa vain paistoaikaan, vähän paksumpaa piirakkaa tarvitsee paistaa pidempään kuin ohuemmaksi jäävää.


Mehevä omenapiirakka

½ uunipannullinen tai n. 30x20 vuoallinen*

Omenat
5-6 kotimaista omenaa (n. 1 litra kuutioita)
½ dl fariinisokeria
2 tl kanelia

Taikina
5 dl kaura/soijamaitoa
2 rkl omenaviinietikkaa
1 dl öljyä
2½ dl sokeria
7 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
2 tl ruokasoodaa
1 rkl vaniljasokeria
1 tl kanelia
½ tl jauhettua kardemummaa
ripaus suolaa


Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Sekoita taikinan kaura/soijamaito ja omenaviinietikka keskenään isossa kulhossa ja jätä juoksettumaan "piimäksi".

Pese ja kuutioi omenat pieneksi, noin sentin kuutioiksi. Sekoita kuutioihin fariinisokeri ja kaneli ja jätä maustumaan.

Lisää juoksettuneen kasvimaidon sekaan öljy ja sokeri ja sekoita. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän kautta taikinaan. Kääntele taikina sekaisin, älä sekoita liikaa.

Levitä leivinpaperi 20x30 cm vuokaan tai uunipannulle. Koska yksinkertainen taikina on ½ uunipannullinen, voit taitella foliosta reunan uunipannun keskelle leivinpaperin alle, jolloin saat uunipannun jaettua puoliksi.

Kaada taikina leivinpaperille ja tasoita. Ripottele omenapalat tasaisesti taikinan päälle. Paista piirakkaa 225 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Tarikkaile kypsymistä paiston loppuaikana, ettei pinta ruskistu liikaa.

Anna jäähtyä ennen leikkaamista. Tarjoile lämpimänä vaniljakastikkeen kanssa. Piirakka säilyy jääkaapissa peiteltynä useamman päivän.

*Jos teet ohjeen kaksinkertaisena, sen voi tehdä suoraan uunipannulle


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget