Porkkanakakkupulla

3. lokakuuta 2021


Porkkanakakkupulla on nimensä mukaisesti porkkanakakulta maistuva pulla. Pullataikina on maustettu porkkanasoseella ja välissä on porkkanakakustakin tuttuja täytteitä korvapuustityylillä.


Kaksi ehkä parasta asiaa yhdistettynä, nimittäin korvapuusti ja porkkanakakku! Pullataikina on maustettu reilulla määrällä porkkanasosetta, jolloin pullaan tulee kaunis keltainen väri ja taivaallinen porkkanainen mehevyys. Välissä on sitten niin korvapuusteista kuin porkkanakakustakin tuttuja mausteita. Porkkanakakkutunnelman kruunaa porkkanakakusta tuttu kourrute. 


Hybridileivonnaisten tekeminen on oikeastaan aika hauskaa. Saa mielikuvituksen rajoissa yhdistellä asioita ja toivoa niiden onnistuvan. Porkkanan yhdistäminen pullataikinaan oli tosin erittäin onnistunut juttu. Mietin ensin porkkanaraasteen käyttöä, mutta raasteenpalat pullataikinassa eivät ehkä ole niin houkuttelevia kuin esimerkiksi sämpylätaikinassa. Porkkanasosetta ei tosin voinut lisätä taikinaan määräänsä enenpää, sillä taikina piti saada työstettyä pullataikinaksi. Tämäkin määrä porkkanaa mehevöitti kuitenkin taikinan kivasti ja pieni porkkanainen makukin löytyi pullasta. 




Porkkanakakkupulla

9 isoa pullaa
 
Taikina
200g/2 dl porkkanasosetta (n. 2 isoa porkkanaa kypsennettynä ja soseutettuna)
½ dl kauramaitoa tai valinnaista kasvimaitoa
1 dl valinnaista sokeria
1 pss kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa
1 rkl jauhettua kardemummaa
n. 6 dl vehnäjauhoja
50 g maidotonta margariinia (esim keiju 3-öljyä)
ripaus suolaa
työstöön lisää jauhoja
voiteluun kauramaitoa
koristeluun mantelilastuja

Täyte
50 g maidotonta margariinia
3 rkl manteli- tai hasselpähkinärouhetta
3 tl kanelia
2 rkl sokeria
1 tl inkiväärijauhetta

Kuorrute
150 g kaurapohjaista tuorejuustoa
1 rkl raastettua (luomu)sitruunan kuorta
2 tl vaniljasokeria

Valmista ensin taikina. Sekoita porkkanasose ja kasvimaito keskenään ja lämmitä hieman yli kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva ja sokeri (jos käytät tuorehiivaa lämmitä vain noin kädenlämpöön). Odota pari minuuttia, että näet hiivan alkavan toimia, hiivapalat turpoavat ja nousevat pintaan. Lisää kardemumma ja osa jauhoista. Sekoita taikinaa ja lisää jauhoja ja kun taikina on riittävän paksua ala vaivaamaan ja lisää jauhoja hiljalleen. Vaivaa taikinaa useita minuutteja, että se alkaa saamaan sitkoa. Lisää margariini ja suola ja vaivaa vielä muutama minuutti, että taikinan rakenne on hyvä. Peittele liinalla ja jätä kohoamaan 30-45 minuutiksi, taikina kaksinkertaistuu.

Ota täytteen margariini lämpenemään huoneenlämpöön.

Kun taikina on kohonnut, kaulitse se ohueksi suorakaiteen malliseksi levyksi. Pidemmältä sivulta sen pituinen, että saat sen helposti leikattua 9-10 palaan esim. 30x40cm. Levitä huoneenlämpöinen margariini taikinalevylle tasaisesti. Ripottele päälle manteli/hasselpähkinärouhe, kaneli, sokeri ja inkiväärijauhe. Rullaa taikina leveän sivun mukaisesti rullaksi ja tasaa rullan reunat jos ne meinaavat pursuta keskeltä. Leikkaa rulla 9-10 osaan.

Nostele taikinarullat uunivuokaan pystyssä ja anna kohota noin 15 minuuttia. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Voitele rullat kauramaidolla ja ripottele päälle mantelilastuja. Paista pullia 200 asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Tarkkaile taikinan pintaa paiston loppupuolella, ettei se ruskistu liikaa, peitä pullat tarvittaessa foliolla.

Valmista kuorrute. Sekoita kauratuorejuustoon sitruunankuori ja sokeri. Tarkista maku ja lisää makeutusta tarvittaessa.

Tarjoile pullat hieman lämpimänä kuorrutteen kanssa.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget