Vegaaninen lakritsijuustokakku

25. lokakuuta 2021


Lakritsinen juustokakku onnistuu myös vegaanisena. Tämä resepti sopii kaikille lakun ystäville!


Lakritsinen juustokakku onnistuu hyvin yksinkertaisesti, kun täytteeseen käyttää kaupan valmista lakritsikastiketta. Huomasin kuitenkin, että lakritsijuustokakku meinasi jäädä vain haaveeksi, kun en meinannut löytää kaupasta lakritsikastiketta. Se ei kuulunut järkevästi oikein mihinkään kategoriaan, se ei ollut hillo tai säilyke. Ei oikein maitotuotekaan, mutta ehkä sitä silti säilytettäisiin kylmässä? Lopulta harhailtuani aikani paikallisessa Citymarketissa yksityisetsivän lailla, löysin itseni hyllyvälistä jossa luki jälkiruokakastikkeet vai olikohan se jäätelökastikkeet. Bingo! Mutta enpäs tiennyt että tällaisille kastikkeille on olemassa kaupassa oma hyllypaikkansa. Nyt tiedän. Eli suuntaa sä suoraan sinne kastikehyllylle, niin ei tarvitse harhailla ihan yhtä kauaa!


Tämä lakritsijuustokakku syntyi kun sain idean harmaasta halloweenkakusta. Mikä olisikaan parempi makuvaihtoehto halloweenkakkuun kuin vanha kunnon lakritsi! Lakritsikastikkeesta sai hyvin harmaan sävyn ja samalla kastikkeella oli helppo tehdä kauniit valumat kakun reunaan. Hämähäkin seitin sai toteutettua kakun päälle kapealla pursotinkärjellä, kunhan muistaa vain ottaa hieman kuorrutetta sivuun ennen lakritsin lisäystä.


Vegaaninen lakritsijuustokakku

18 cm irtopohjavuoallinen*

Pohja
9 oreokeksiä (n. 95g)  (vinkit gluteenittomaan versioon lopussa)
3 rkl/n. 40 g maidotonta margariinia esim. Keiju 3-öljyä

Täyte
1 dl lakritsikastiketta (Pirkka)
1 dl vettä
2 pss vegegeliä
1 prk/2,5 dl oddlygood easy whipping tai fazer aito kauravispi
1 pkt/150 g Oatly naturell levite (kauratuorejuusto)
½-1 dl tomusokeria (jos haluat kunnolla makean käytä 1 dl)
1 tl vaniljasokeria

Koristeluun lakritsikastikketta ja tummaa suklaata

Murskaa oreot muruksi ja lisää niihin sula margariini. Sekoita. 

Pingota leivinpaperi 18 cm irtopohjavuoan pohjalle. Levitä keksimassa vuoan pohjalle ja tasaa. Nosta jääkaappiin muiden valmistelujen ajaksi.

Laita kattilaan lakritsikastike, vesi ja vegegel. Kuumenna seosta lähes kiehuvaksi ja laske lämpö. Keitä seosta muutama minuutti keskilämmöllä, sen ei tarvitse poreilla. Sekoittele välillä ja kaavi kattilan reunoilta.

Vaahdota vispi kiinteäksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Notkista tuorejuusto haarukalla ja lisää sekaan. Lisää myös sokeri ja vaniljasokeri. Sekoita hyvin. Ota n. 2 rkl massasta sivuun koristelua varten.

Nosta irtopohjavuoka lähettyville valmiiksi. Kaada lakritsiseos kermaseokseen ja vatkaa sähkövatkaimella äkkiä sekaisin, seos alkaa hyytyä aika nopeasti. Kaada massa irtopohjavuokaan ja tasoita. Kopista vuokaa pöytää vasten että ilmakuplat tasoittuvat. 

Pursota aiemmin sivuun otetusta valkoisesta täytteestä rinkuloita harmaan täytteen päälle. Ota veitsi tai syömäpuikko ja vedä rinkuloiden keskustasta kohti vuoan ulkoreunoja viivoja, että saat hämähäkin verkkoa muistuttavan kuvion. Kun kuvio on valmis kopistele vuokaa vielä pöytää vasten että kuvio kiinnittyy kunnolla. Nosta jääkaappiib jähmettymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Irrota kakku vuoasta. Koristele reunat lakritsikastikkeella hieman ennen tarjoilua. Pursota halutessasi sulasta suklaasta hämähäkki seittikuvion sekaan.


*Jos haluat tehdä kakun 24-26 cm vuokaan, tee pohja kaksinkertaisena. Täyte riittää matalana isoon vuokaan, mutta voit myös kaksinkertaistaa täytteen, jolloin kakusta tulee paksu (kuten kuvassa) ja lakritsivalumat saa toteutettua kauniisti.

Gluteenittoman version saat käyttämällä pohjassa pirkan gluteenittomia vaniljatäytekeksejä ja kauratuorejuuston tilalla esimerkiksi Violife creamy original


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

1 kommentti :

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget