Kikherneillä täytetyt kolmoileivät (Ve)

25. kesäkuuta 2016


Täytetyt leivät ovat herkkua ja kun paahtoleivän leikkaa kolmioksi on se vieläkin maukkaampaa. Kikherneistä ja kasvipohjaisesta ranskankermasta syntyy herkullinen täyte kolmioleipiin, joka muistuttaa hieman tonnikalatäytettä. Avokado ja idut tuovat kikhernetäytteen liksäksi leipiin väriä ja makua.

kasvis kolmioleipä kikherne avokado idut

Onko kesä sujunut hyvin tähän mennessä? Meillä ainakin, uudet perunat on syötynä ja vatsa täynnä, joten tuskin tarvii syödä enää hetkeen uudelleen. Noh, kuitenkin sitä sitten taas tulee nälkä, joten ruokaa taas pitää pian laittaa. Tällaisissa hieman pidemmissä vapaissa on mielestäni kivaa, kun ruuan kanssa ei ole pakko puuhastella pitkiä aikoja, jos ei siltä tunnu. Monet herkullisetkin ruuat valmistuvat oikeasti hyvinkin pienellä vaivannäöllä ja varsinkin jos tekee porukalla valmistuu ruoka hyvinkin sutjakasti. Esimerkiksi näitä leipiä voi tehdä porukalla illanistujaisiin ja jakaa kaikille pieni rooli. Joku hoitelee avokadot, toinen kikhernesoosin ja joku täyttämisen. Liukuhihnameiningillä leivät ovatkin sitten jo valmiita ja kaikki voivat yhdessä niistä nauttia. Samalla on mukavaa yhteistä tekemistä. Toki rempseä emäntä tai isäntä voi valmistella leivät jo etukäteen ja nostaa vain jääkaapista koreasti pöytään.


Idea täytettyihin kolmioleipiin syntyi tonnikalaleivistä. Tiedättehän ne majoneesilla ja tonnikalalla täytetyt kolmioleivät, joita tarjoillaan vähän jokapaikassa. Halusin kehitellä vastaavantyyppisen leivän kasvisversiona, ja kikherneethän ovat niin hyviä, että hyvin maustettuna ne saa muistuttamaan hieman tonnikalaa. Toki nämä leivät olisivat ihan taivaallisia, jos kauraranskankerman tilalla käyttäisi majoneesia, mutta ajattelin pitäytyä hieman keveämmässä versiossa kuitenkin. Halutessaan toki voi korvata vaikka puolet ranskankermasta kasvipohjaisella majoneesilla, jos haluaa mätömmät leivät.

Kaupan valmiiksi kypsennetyt tölkkikikherneet ovat todella käteviä ja niistä saa kätevästi myös kikhernelientä eli aquafabaa muihin käyttötarkoituksiin kuten esimerkiksi marenkiin, lättyihin tai vaikka eclaireihin! Siitä voi kuulemma valmistaa myös majoneesiakin, mutta sitä en ole itse vielä uskaltautunut kokeilemaan. Tällä kertaa kikherneeni olivat jostain syystä hieman raakoja, kun otin ne purkista. Rakenne oli jokseenkin kova ja nestettä ei ollut purkissa ihan niin reippaasti kuin yleensä. Huomasimpa tuon kovuuden vasta sitten, kun olin jo lisäillyt muitakin aineksia kikherneiden sekaan, joten tämä töhkä olikin sitten hieman raaempaa. Oikealla tavalla kypsytetyistä kikherneistä tämä leipien täyte tulee kuitenkin todella herkulliseksi.
Onko sinulla huonoja kokemuksia valmiiksi kypsien kikherneiden tai papujen kypsyydestä?


Samalla tässä olisi pienehkö tiedotus, nimittäin Ruoka-alkemistilla on nykyään myös facebooksivut! Sivulle löydät TÄSTÄ. Olen viimeaikoina hiljalleen soluttautunut sosiaalisen median eri sivustoihin, sillä aiemmin avasin Pinterest-tilin ja sittemmin myös Instagramin blogille. Näille sivuille pääset kätevästi myös oikealta sivupalkin kuvakkeista. Kerrohan toki, jos huomaat jotain ongelmia noiden linkkien kanssa.
Mutta niin, jatkossa Ruoka-alkemistin päivitykset saa kätevästi näkyviin facebookissakin, kunhan tykkää sivusta, joten sinne vain tykkäämään kaikki sankoin joukoin niin pysyt taatusti ajantasalla uusissa päivityksissä.

Kikherneleivät

14-16 kolmioleipää

1 avokado
noin 50 g ituja kuten Silmusalaattia

Täyte
1 tlk kikherneitä
1 prk kaura fraichea*
2 rkl kurkkusalaattia
1 rkl sinappia
1 rkl omenaviinietikkaa
½ tl valkopippuria
ripaus suolaa

14-16 täysjyväpaahtoleivänsiivua

*Halutessasi voit korvata puolet kaura fraichesta vegemajoneesilla

Kuori avokado ja poista siemen. Soseuta avokado.
Huuhdo idut.

Valuta kikherneet (liemen voi käyttää muuhun tarkoitukseen). Murskaa kikherneiden rakennetta niin, ettei sekaan jää paljoa kokonaisia herneitä, mutta rakenne saa olla rouhea. Lisää sekaan muut ainekset ja tarkista maku. Seos saa olla voimakkaankin makuista, sillä maku tasoittuu leivän välissä.

Voitele avokadotahnaa puolille paahtoleivistä. Jaa idut avokadotahnan päälle. Levitä kikhernetäyte lopuille paahtoleiville. Kasaa leivät avokado-itu + kikhernetahna. Painele leipiä niin että puoliskot kiinnittyvät ja leivästä tulee tasainen. Leikkaa leivät kolmioiksi.

Tarjoile heti tai vaikka seuraavana päivänä, jolloin maut tasoittuvat.

kolmioleipä kikherne avokado idut

4 kommenttia :

  1. Nuo näyttävät todella hyviltä, harmi että meillä on vain pelkästään ainesosiste kikherneitä :D Rakastan erilaisia voileipiä ja voileipäkakkuja, hih!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Lemmi!
      Hyvä syy käydä kaupassa sitten ;) Täytetyt voileivät on kyllä loistavia kun niitä voi muunnella niin monella eri tavalla. Just tänäaamuna tehtiin paahtoleivistä toasteja, tuli tosi hyvää kun pisti väliin avokadoa, tomaattia, pinaattia ja juustoa, nomnom

      Poista
  2. Kyllä kai glut. leivistäkin vois kokeilla tehä kolmioleipiä.
    Osallistu kastehelmi kakkuvadin arvontaan mun blogissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan varmasti onnistuu gluteenittomasta vuokaleivästäkin, varsinkin kun on sellainen leipä, joka ei ole niin herkkä hajoamaan.

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget